Lucien (76) verkoopt ‘koersfiets’ uit allereerste Ronde van Frankrijk: “Niet mijn enige pronkstuk”

© pdv

Lucien De Schepper uit Oudenaarde houdt aan zijn museum nog heel wat juweeltjes over. Eén daarvan is een fiets waarop de allereerste Ronde van Frankrijk is gereden. Die fiets biedt hij de experten vanavond in het Vier-programma Stukken van Mensen aan. “Een mooie uitdaging om het pronkstuk op tv te verkopen.”

Paul Darragas

Bij vier experten een zo hoog mogelijke prijs voor een exclusief pronkstuk bedingen. Dat is het concept van het Vier-programma Stukken van Mensen. De topdealers maken vanavond kennis met een bijzondere gast: Lucien De Schepper uit Oudenaarde. Hij hoopt een mooi bedrag te krijgen voor een unieke fiets uit de negentiende eeuw, waarop in 1903 de Franse wielrenner Armand Perin de allereerste Ronde van Frankrijk reed.

Wielermuseum

In wielermiddens hoeft Lucien al lang niet meer voorgesteld worden. Dit jaar viert hij zijn zestigjarige lidmaatschap bij de Belgische Wielrijdersbond (BWB) en begint hij aan zijn zestigste jaar als seingever. Van jongs af was hij gebeten door de wielersport en dat uitte zich onder andere in een passie om alles over wielrennen te verzamelen. Dat resulteerde in 2002 in de opening van zijn wielermuseum Musée du Tour de France in het Henegouwse dorpje Oeudeghien bij Frasnes-les-Anvaing, vlakbij de taalgrens in Ronse.

Als eerbetoon aan zijn levenswerk kwam de Ronde van Frankrijk op 4 juli 2004 zelfs aan zijn museum voorbij. Meer nog, de toenmalige Tourbaas Jean-Marie Leblanc en vijfvoudig Tourwinnaar Bernard Hinault, namen toen even de tijd om zijn museum te bezoeken. Lucien bracht nadien een deel van zijn collectie naar het Centrum Ronde van Vlaanderen in Oudenaarde.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen