“Schoonmaken is het lastigst wanneer je vlees hebt klaargemaakt": hoe krijg je snijplanken écht proper?
Naast een goed snijmes is de juiste snijplank essentieel om er een succes van te maken in de keuken. Maar gebruik je er dan een van kunststof, hout of glas? En hoe krijg je ze écht goed proper? Lars De Vries van Eurofins Bureau de Wit, kookdocent Ferry Wijsman en hoogleraar Marcel Zwietering verzamelen vijf tips om je snijplank(en) lang te laten meegaan.
Tip 1: welk materiaal is het best?
“Snijplanken zijn een bron van besmetting, werk dus zo veilig mogelijk”, begint Lars de Vries. Hij is operationeel manager bij Eurofins Bureau de Wit, dat zich specialiseert in voedselveiligheid en hygiëne. “De horeca gebruikt al jaren snijplanken van kunststof. Die adviseer ik voor thuisgebruik ook, omdat die beter bestand zijn tegen hitte dan een houten snijplank. Hout trekt sneller krom en er kunnen kieren in ontstaan, waarin vuil zich ophoopt.” Kies daarnaast voor een zo dik mogelijke snijplank volgens de raad van Ferry Wijsman, kookdocent bij de Horeca Academie. “Die kan je laten bijschaven wanneer krassen ontstaan. Hoe dikker de plank, hoe langer die meegaat. Dat is duurzamer en hygiënischer.”
Tip 2: snijd je alles op één snijplank?
“Om kruisbesmetting te voorkomen, gebruik je bij voorkeur andere snijplanken voor een voedingsproduct”, benadrukt Wijsman. “Een plank waarop je kip hebt gesneden, moet je daarna niet nog eens gebruiken voor een komkommer of een ui. Anders besmet je de groenten met de kip en dus mogelijk met bijvoorbeeld salmonella. Dat is de reden waarom in de horeca verschillende kleuren snijplanken gebruikt worden. Zo gebruik je bijvoorbeeld een witte voor vis, een rode voor vlees en een groene voor groenten. In de winkel vind je daarvoor kant-en-klare sets.”
Tip 3: zo krijg je de snijplank makkelijk proper
“Schoonmaken is het lastigst wanneer je met vlees hebt gewerkt”, weet Marcel Zwietering, hoogleraar levensmiddelenmicrobiologie aan de Wageningen Universiteit. “Alle eiwitten die op je plank zitten, stollen op het moment dat er heet water overheen gaat. Dat noemen we coaguleren of uitvlokken. Daarom is het belangrijk om je snijplank eerst met koud water af te spoelen, voordat je met heet water te werk gaat.” Wijsman voegt toe: “Met koud water spoel je bovendien al een groot deel van de verontreiniging weg, waarna schoonmaken een stuk makkelijker gaat.” Met de hand afwassen is prima, maar wie z’n snijplank goed schoon wil krijgen, gebruikt het liefst een afwasmachine. “Kies voor een programma op minimaal 60 graden”, adviseert Wijsman. “Daarmee dood je de meeste bacteriën.” Voor een houten snijplank is dat daarentegen niet het beste idee.
Schoonmaken met alleen zout en citroen helpt al een beetje, maar je doodt er niet genoeg bacteriën mee.
Tip 4: welke schoonmaakmiddelen gebruik je best?
En hoe zit het met schoonmaakmiddelen als je met de hand wast? Kan je met afwasmiddel aan de slag of moet je met grof geschut te werk gaan? “Schoonmaken met alleen zout en citroen helpt al een beetje, maar je doodt er niet genoeg bacteriën mee”, legt Zwietering uit. Agressieve schoonmaakmiddelen zijn volgens de levensmiddelenmicrobioloog ook niet nodig. “Bleekwater heeft in dit geval hetzelfde effect als met een kanon op een mug schieten. Zo vies is een snijplank nu ook weer niet. Met heet water en afwasmiddel schoonmaken volstaat.”
Tip 5: werk proper
“Ja, je kan effectief ziek worden door bacteriën op een snijplank, maar daar gaat dan wel wat aan vooraf. Begin daarom met je handen wassen voor je aan het koken slaat en gaar je voedsel goed door’’, tipt Lars de Vries. “Gebruik daarnaast alleen schone keukenhulpjes, zoals messen en maatbekers en kommen. Je kan doekjes, afwasborstels en sponzen reinigen door ze dagelijks in de vaatwasser mee te laten draaien. Gebruik bij voorkeur een plastic afwasborstel en enkel schone theedoeken voor het afdrogen.”
En wat met de messen?
“Liever gebruik je géén messenblok. Een messenblok schoon krijgen is een grotere uitdaging, vanwege de diepe, smalle gleuven. Voorkomen is dan ook makkelijker dan genezen. Als er eenmaal vuil in het messenblok komt, krijg je dat er met geen mogelijkheid meer uit”, zegt Wijsman. “Kies liever voor een messenlade of een magneetstrip aan de muur, die zijn het meest hygiënisch. Mocht je toch graag een messenblok willen, voorkom dan dat er vuil in de gleuven kruipt en zet er enkel schone en droge messen in.”
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMInterview
Na 37 jaar maakt hoofdinspecteur Michelin zich bekend en onthult hij aantal geheimen: “Sommige chefs nemen het mij nog steeds kwalijk dat ik hun ster wegnam”
-
Verdwijnen bij ons bruine eieren binnenkort ook uit de supermarkt, zoals in Nederland?
In onze buurlanden Nederland en Duitsland zijn bruine eieren steeds moeilijker te vinden in de winkelrekken. Witte eieren krijgen meer ruimte in de supermarkten en ook Nederlandse boeren geven de voorkeur aan witte leghennen. Maar wat is het verschil tussen witte en bruine eieren? En volgen Belgische supermarkten daar ook in binnenkort? -
Livios
“Nu vraagt meer dan 50% van onze klanten hiernaar”: ken jij al dé nieuwe trend bij zwembaden in de tuin?
Volgens de Belgische Federatie van Zwembad- en Wellnessprofessionals (BFZ) is een smartpool dé hype van het moment. Een wat? En wat maakt een smartpool dan zo slim? Bouwsite Livios vroeg het aan: Patrice Dresse (directeur van BFZ), Jean Claude Jacobs (bestuurder G.Gil.Production-Zwembaden Waterair Belux) en Antoon Boeykens (directeur van LPW Pools). -
-
Independer
“Hond van 35 kg zonder beveiliging op achterbank wordt projectiel van 1 ton”: zo vervoer je je viervoeter wél veilig in de auto
-
4 supermarkten zetten blauwe bessen in promotie deze week: “Maar zelfs dan nog ben je in deze winkel goedkoper af”
De zomer is officieel in zicht. Dat maakt dat ook zomerfruit zoals blauwe bessen massaal over de toonbank rollen. En deze week zijn de prijzige blauwe vruchten in promotie bij maar liefst vier Belgische supermarkten. Maar waarom zijn ze zo duur? En hoeveel betaal je voor de diepgevroren variant? Jan Engelen van Coöperatie Hoogstraten legt uit. -
PREMIUM
Nu de Vlaamse klassieker gered is: zo maak je de perfecte tomaat-garnaal volgens Piet Huysentruyt
Nu de schaarste aan grijze noordzeegarnalen voorbij is, is het tijd om de Vlaamse klassieker tomaat-garnaal weer op tafel te toveren. Hoewel dat een simpel gerecht lijkt, kan er toch heel wat mislopen. HLN-chef Piet Huysentruyt tipt vijf aandachtspunten die de klassieker kunnen maken of kraken én deelt zijn ultieme recept: “De garnalen moeten de ster van het bord zijn.” -
HLN Shop
Temperatuur van 350 °C is een minimum: in twee stappen naar de beste pizza uit je eigen (speciale) oven
-
PREMIUM
Welke granola is het gezondst? Diëtiste proeft er 10: “Topproduct voor 1,99 euro én goed voor de cholesterol”
-
PREMIUM
Bekende diëtist over hoe je het best eet voor een gezond gewicht: "Zo kan je maar liefst vijftien gezonde levensjaren winnen"
Eén op de twee Belgen kampt met overgewicht. “En om dat op te lossen, wil ik de Vlaming graag leren meer groenten en fruit te eten”, vertelt diëtist Michaël Sels. In zijn nieuwste boek ‘Plan 500 gram’ probeert hij dat zo toegankelijk mogelijk te maken. Hoe kunnen we makkelijk ‘anders’ eten om die cijfers terug te dringen? Hoe belangrijk zijn calorieën? En hoe weten we welk dieet we nu écht kunnen vertrouwen en welk niet? “Met gezonde voeding win je vijftien levensjaren.” -
PREMIUM
Is het echt gezonder om brood eerst in te vriezen en pas na het ontdooien op te eten? En wat doet het met je lichaam?
We steken brood vooral in de diepvries om het langer te bewaren, maar volgens TikTok zou dat zelfs gezonder zijn dan vers brood te eten. Klopt dat wel? Wat gebeurt er dan precies met brood als je het invriest? En op welke manier is dat dan beter voor onze gezondheid? We vroegen het aan diëtist Michaël Sels: “Er zijn twee grote lichamelijke voordelen door de veranderende zetmeelstructuur.” -
HLN Shop
Ken jij deze vijf types barbecue al? Van oldskool met houtskool tot Japanse verfijning