Lennard Kämna verrast favorieten en pakt ritzege in Tour of the Alps

De Duitser Lennard Kämna (Bora-Hansgrohe) heeft woensdag vanuit een ontsnapping de derde etappe gewonnen van de wielerronde van de Alpen, een Italiaanse vijfdaagse rittenkoers voor de ProSeries. De Spanjaard Pello Bilbao (Bahrain-Victorious) blijft aan de leiding van het klassement.

Laurens Van Heuverswijn

Pas halfweg de 154 kilometer lange etappe tussen Lana en Villabassa reed een vlucht van twaalf renners weg, met daarin Kämna als belangrijkste naam. Op de laatste en zwaarste beklimming van de dag, de Furkelpas, toonde niet Kämna maar Torstein Traeen zich voorin de beste klimmer, maar kort na de top miste de Noor een bocht in de afdaling en zo schakelde hij zijn eigen winstkansen uit.

In de achtervolging dunden Pavel Sivakov en Miguel Angel Lopez op de Furkelpas het peloton uit tot amper een tiental renners, maar hun tempo volstond niet om alle vroege vluchters terug bij de lurven te grijpen: een deel van hen bleef uit de greep van de klassementsrenners, en met een aanval in de oplopende slotkilometer trok Kämna de dagzege naar zich toe.

De Duitser haalde het met drie seconden voorsprong voor de Costa Ricaan Andrey Amador en vier op de Spanjaard Jonathan Lastra. Voor de 25-jarige Kämna is het na de slotetappe in de Ruta del Sol de tweede seizoenszege. In 2020 was hij nog etappewinnaar in de Ronde van Frankrijk en het Critérium du Dauphiné, maar nadien geraakte hij in een mentale dip, waardoor Kämna in 2021 amper aan koersen toekwam.

Geen van de vluchters vormde een bedreiging voor de leidersplaats van Pello Bilbao. In het klassement heeft de Spanjaard van Bahrain Victorious nog steeds een voorsprong van zes seconden op zijn eerste achtervolger, de Fransman Romain Bardet. De Hongaar Attila Valter is derde op 0:12.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer