© Reuters

Rusland test nucleaire langeafstandsraket: “Landen die ons bedreigen, zullen nu wel twee keer nadenken”

Rusland heeft voor het eerst met succes een intercontinentale ballistische raket (ICBM) van het Sarmat-project gelanceerd. Dat meldt het Russische ministerie van Defensie. De raket werd gelanceerd vanaf het kosmodroom Plesetsk in de regio Arkhangelsk, op zo’n 800 kilometer van Moskou. De raket zou de beoogde testdoelwitten op het schiereiland Kamtsjatka geraakt hebben.

De Russische president Poetin was op de Russische nationale televisie te zien terwijl hij door het ministerie van Defensie werd gebrieft over de succesvolle test. “De taken van de lancering werden volledig uitgevoerd. De oefenkernkoppen kwamen aan in het aangewezen gebied op het schiereiland Kamtsjatka”, aldus het ministerie van Defensie. “Het geavanceerde raketsysteem Sarmat zal de gevechtscapaciteit van de Russische strategische rakettroepen versterken. Sarmat is de krachtigste raket ter wereld met het grootste bereik”, klonk het.

Poetin feliciteerde het Russische leger met de succesvolle test, en sprak van “een uniek wapen dat alle moderne raketafweersystemen kan omzeilen en dat lange tijd zijn gelijke niet zal kennen in de wereld”. Hij zei ook dat “diegenen die Rusland bedreigen, nu wel twee keer zullen nadenken”.

(jvh, pjv)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER