“Tribalisme Bitcoin-maximalisten schaadt hele crypto-industrie”

Bitcoin-believers en hun verknochtheid aan die ene cryptomunt hebben de sector veel schade toegebracht. Dat meent de CEO van cryptobedrijf Ripple, Brad Garlinghouse. Hij deed een aantal kritische uitspraken over zijn industrie tijdens de Blockchain Week Summit in Parijs, die werden opgetekend door CNBC en Business Insider.

Garlinghouse gelooft dat het “tribalisme” dat heerst in de kringen fanatieke aanhangers van sommige cryptomunten meer een vloek dan een zegen is voor het wereldje.

Stammentwisten en polarisatie

De bestuursvoorzitter wijst vooral de zogenaamde Bitcoin-maximalisten met de vinger: dat zijn vooraanstaande figuren in de crypto-industrie die de onwrikbare overtuiging hebben dat Bitcoin de enige cryptomunt (of zelfs valuta) is die de moeite waard is om in te investeren.

Tot die groep behoren bijvoorbeeld Jack Dorsey, de medeoprichter van Twitter, en Michael Saylor, de CEO van MicroStrategy. Deze twee techondernemers hebben meerdere malen hun steun uitgesproken voor de digitale munt, en hebben BTC aangeprezen als de enige digitale valuta die in de toekomst een rol van betekenis zal spelen.

Volgens Garlinghouse hebben stammentwisten tussen aanhangers van verschillende cryptomunten de groei van de hele industrie beknot. “Polarisatie is naar mijn oordeel niet gezond”, klonk het vorige week tijdens de Parijse blockchainconferentie.

“Gebrek aan coördinatie”

Daarom deelde hij mee dat hij zowel Bitcoin als Ether in zijn cryptoportefeuille aanhoudt – naast enkele andere cryptomunten. De Amerikaan zei dat hij een “absolute believer” is in het feit dat de industrie zal blijven floreren. “Alle boten kunnen stijgen (met het tij)”, klonk het. De implicatie is dat hij gelooft dat niet alleen Bitcoin op lange termijn zal slagen.

De verdeeldheid die hij aanklaagde zou ook leiden tot een “gebroken vertegenwoordiging” als het gaat om crypto-lobbywerk bij Amerikaanse wetgevers. “Het gebrek aan coördinatie in Washington DC onder de crypto-industrie vind ik schokkend”, klonk het.

Vorige maand ondertekende de Amerikaanse president Joe Biden een uitvoerend bevel waarin hij de regering opriep de risico’s en voordelen van cryptomunten te onderzoeken.

Dotcom-tijdperk

Garlinghouse, die eerder leidinggevende was bij internetpionier Yahoo, trok een parallel tussen de crypto-industrie nu en het dotcom-tijdperk van de late jaren 1990, om te laten zien hoe meerdere bedrijven floreerden in dezelfde industrie.

“Yahoo zou succesvol kunnen zijn, en eBay ook. Ze lossen verschillende problemen op”, betoogde hij. “Er zijn verschillende use cases, verschillende doelgroepen en verschillende markten. Ik denk dat veel van die parallellen vandaag de dag bestaan.”

Er bestaan vandaag bijna 19.000 cryptomunten, met een gecombineerde cryptomarktwaarde van ongeveer 1,9 biljoen dollar, volgens gegevens van CoinMarketCap. Bitcoin is de waardevolste, met een marktkapitalisatie van bijna 785 miljard dollar op het moment van schrijven.

Crypto-gekte

Ripple, dat is gevestigd in het Amerikaanse San Francisco, genereerde veel buzz tijdens de crypto-gekte van eind 2017 en 2018, toen de prijzen van Bitcoin, Ether en andere cryptomunten omhoogschoten naar recordhoogten.

XRP, een token waarmee Ripple nauw is verbonden, profiteerde van die rally en bereikte een recordhoogte van meer dan 3 dollar. De munt is sindsdien dramatisch gedaald ten opzichte van die prijs.

De technologie van Ripple is ontworpen om banken en andere financiële dienstverleners sneller en tegen lagere kosten geld te laten versturen over de grens. Het bedrijf brengt ook een ander product op de markt dat gebruikmaakt van XRP voor grensoverschrijdende betalingen, genaamd On-Demand Liquidity.

(ns)

Meer