30-jarige cryptomiljardair wil praten met Musk over Twitter: “Blockchain kan gebroken model van sociale media fixen”

Het “gebroken model” van sociale media kan worden gerepareerd met behulp van blockchaintechnologie. Dat opperde cryptomiljardair Sam Bankman-Fried in een op dinsdag uitgezonden interview met het financiële persbureau Bloomberg. De jonge snaak wil ideeën uitwisselen met Tesla-chef Elon Musk over de technologieën die worden gebruikt door verschillende socialemediaplatforms.

Waarom is dit belangrijk?

De werking van sociale media ligt onder vuur. Zo heeft Elon Musk Twitter bekritiseerd omdat het "zich niet houdt aan de principes van vrije meningsuiting". De SpaceX-chef heeft daarom aangeboden om het platform Twitter te kopen voor 43 miljard dollar; een overname die zou kunnen leiden tot het feit dat meer controversiële inhoud wordt toegestaan op de site.

De CEO van cryptobeurs FTX, vorig jaar een tijdje de rijkste 29-jarige ter wereld, meent dat het “gebroken model” van sociale media kan worden hersteld door blockchain.

Fake news

“Wat is het moderatiebeleid voor alle sociale media?”, vroeg Sam Bankman-Fried (‘SBF’ in cryptokringen) retorisch. “Het zijn de mensen die drie bedrijven leiden die kiezen wat wel en niet gecensureerd wordt. Dat is een gebroken model”.

SBF refereerde onder meer aan het gebrekkige moderatiebeleid in de aanloop naar Amerikaanse presidentsverkiezingen: fake news zou dan welig tieren op bepaalde platforms, en onaangevochten blijven. Hij noemde evenwel de platforms die dit tolereren niet bij naam.

Interoperabiliteit

Een van de grootste problemen met socialemediabedrijven, wierp hij op, is dat al hun platforms onafhankelijk van elkaar opereren. Hij gaf het voorbeeld van Facebook en WhatsApp, beide onderdeel van moederbedrijf Meta.

“Er is geen mogelijkheid om een tweet op Facebook te zien. Als je iemand een bericht stuurt op Facebook, kan zelfs WhatsApp dat niet lezen, en dat is hetzelfde bedrijf. Het is dus gewoon een heel rommelig systeem waarbij er geen interoperabiliteit is tussen verschillende platforms.”

Bankman-Fried deelde wat volgens hem een goede communicatiemethode zou zijn op dergelijke platforms om het interoperabiliteitsprobleem op te lossen. Hij stelde dat verschillende interfaces uit dezelfde gegevens kunnen putten.

“Je zet de feitelijke onderliggende berichten direct op de blockchain. Wat dat betekent, is dat elk platform, in theorie, toegang kan krijgen tot diezelfde berichten. Dus of je nu Facebook, Twitter, of wat voor platform dan ook gebruikt… ze putten allemaal uit al die berichten”, klonk het. “Het zijn gewoon verschillende interfaces, die in hetzelfde universum leven.”

Concurrentie

De FTX-oprichter gelooft ook dat het gebruik van blockchaintechnologie de concurrentie tussen sociale media zou aanwakkeren. Interoperabiliteit tussen platforms “zorgt voor meer concurrentie, omdat het betekent dat nieuwe mensen de ruimte kunnen betreden zonder mijlen achter te lopen wat de groei van hun gebruikersbestand betreft”, aldus SBF.

Op de vraag of hij al met Musk, die onlangs een overnamebod heeft gedaan op Twitter en erg kritisch is over de werking van het medium, heeft gesproken over zijn ideeën, antwoordde hij het volgende: “Ik heb hier niet rechtstreeks met Elon over gesproken, maar ik zou het wel spannend vinden.”

(ns)

Meer