Rattenplaag teistert Mechelse woonbuurt: stad vordert rattenvanger en sluit speelpleintje af

Mechelen -

Bewoners van enkele straten in de omgeving van de Tervuursesteenweg in Mechelen zitten met de handen in het haar. Hun buurt wemelt van de ratten. De plaag zou al een tijdje aan de gang zijn en buurtbewoners vrezen voor de volksgezondheid. De stad heeft donderdag een rattenvanger gevorderd, het speelpleintje is uit voorzorg afgesloten.

Sven Van Haezendonck

In de buurt wemelt het van de ratten, je ziet ze geregeld lopen.  ©  Dirk Vertommen

In de Doel-, de Doornen- en de Rozenstraat zie je de ratten over straat lopen. “Ik ben heel bang van ratten, dus loop ik nu door mijn straat. Overdag lopen ze hier non-stop rond en ze zijn niet bepaald schuchter, ze hebben geen schrik. Zelfs niet van honden. Als het begint te schemeren, durven de mensen hier met hun hond niet meer naar buiten om te wandelen. De ratten zitten ook op het speelpleintje en daar spelen kinderen”, vertelt Astrid De Wolf, een van de bewoners.

Miserie

Buurtbewoners klaagden dat ze het probleem al maanden aankaarten, maar dat er niets gebeurde. Uit wanhoop plaatste bewoonster Astrid De Wolf woensdag een bericht op de Facebookpagina ‘Ge zijt van Mechelen als’. Ze hoopt dat er snel wordt ingegrepen. “Je ziet de ratten heen en weer lopen tussen het kippenhok hier in de buurt en het huis waar zich nesten bevinden”, zegt ze.

Sommige buurtbewoners vertellen dat de bewoonster van het huis de ratten eten geeft. “Het is een miserie. Woensdagmiddag zag ik zelfs een rat in de boom kruipen die in de tuin voor ons huis staat. Ik was er werkelijk niet goed van”, vertelt Astrid De Wolf.

Buurtbewoonster Astrid De Wolf maakte foto’s van ratten die in een boom klimmen, op zoek naar eten. © rr

Waarschuwingen

Volgens buurtbewoners is er sprake van verschillende nesten. “We kunnen geen ramen of deuren meer openzetten”, klinkt het. De politie Mechelen-Willebroek geeft aan dat het dossier in behandeling is. “De persoon in kwestie heeft in het verleden al waarschuwingen gekregen en werd gevraagd om de ratten te verdelgen, maar daar is geen gevolg aan gegeven. Onze wijkinspecteur is woensdag opnieuw langsgeweest op het adres en hij heeft een bestuurlijk verslag opgesteld”, reageert politiewoordvoerder Dirk Van de Sande.

Het politiekorps nam ook contact op met de stadsdiensten. Een medewerker van de stad ging al langs om ratten te verdelgen. “Er is vastgesteld dat de betrokkene de dieren voedert. Deze persoon werd gevraagd om dat niet meer te doen”, reageert burgemeester Alexander Vandersmissen (Vld-Groen-m+)

Het stadsbestuur heeft donderdag een rattenvanger gevorderd om het ongedierte met rattenvergif te bestrijden. Het speelpleintje in de Doornstraat is preventief afgesloten en dat blijft zo tot de plaag geweken is. “Zodat kinderen en huisdieren zeker niet in contact kunnen komen met de bestrijdingsmiddelen”, vertelt Vandersmissen.

Volksgezondheid

In opdracht van de burgemeester organiseert de politie samen met de dienst Wonen van de stad ook een inspectie bij de bewoner in kwestie. In het besluit wordt aan de persoon opgelegd om medewerking te verlenen aan alle maatregelen die de rattenvanger nodig acht. “We treden op in het belang van de volksgezondheid”, stelt Alexander Vandersmissen.

LEES OOK. Mechelse wijst naar kippenhok als oorzaak van rattenplaag: “Ik wilde de dieren wel liever niet dood”

Buurtbewoners krijgen een schrijven in de bus waarin de actie op het openbaar domein wordt aangekondigd. Daarin staat ook informatie hoe je best zelf ongedierte kunt voorkomen en bestrijden. Buurtbewoners geven aan dat de ratten zich agressief gedragen. “Ze verdedigen hun territorium. Daarom is het belangrijk dat er in de buurt geen etensresten te vinden zijn. Met hoe meer ze zijn, hoe groter het probleem wordt”, zegt Patrick Princen (Vld-Groen-m+), schepen van Openbare Werken.

De ratten zoeken ook voedsel in een kippenhok in de buurt. ©  Dirk Vertommen

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Blikvangers Mechelen