Bekende drugscriminelen opgepakt voor cocaïnesmokkel via haven van Antwerpen

De container met cocaïne werd via een zogenaamde cloned company ingevoerd. ©  BELGAIMAGE

De federale gerechtelijke politie heeft woensdag vijf personen opgepakt in en rond Antwerpen. Ze worden verdacht van internationale cocaïnesmokkel. De opdrachtgevers van de organisatie verblijven volgens het Antwerpse parket wellicht in Dubai. Ook in Duitsland en Nederland werden mensen opgepakt.

sare, jtp

Het onderzoek naar de criminele bende ging van start na de inbeslagname van bijna elf ton cocaïne in het paasweekend van 2021. Op vrijdagnacht 2 april 2021 onderschepte de douane op kaai 869 een partij van 10.964 kilo cocaïne. De drugs zaten verstopt tussen een deklading blauw leder in een container die afkomstig was uit Paraguay. Die vangst kwam er door informatie als gevolg van Operatie Sky ECC.

Het Antwerpse parket vorderde een onderzoeksrechter, die samen met de federale gerechtelijke politie het onderzoek voerde naar de organisatie. ‘De container werd via een cloned company ingevoerd. Dat betekent dat er misbruik werd gemaakt van een bestaande firmanaam om containertransporten op te zetten’, legt woordvoerder Kristof Aerts van het Antwerpse parket uit. ‘Na enkele legale ladingen werd de met cocaïne besmette container geïmporteerd. Om extra verwarring te creëren werd de bestemmeling tijdens de vaart nog gewijzigd.’

De opdrachtgevers van de organisatie verblijven volgens het parket wellicht in Dubai. Volgens informatie van Gazet van Antwerpen gaat het over de vermeende drugsbaron Othman E.B. die al jaren in Dubai verblijft. Woensdag werden zes huiszoekingen uitgevoerd, waarbij vijf personen werden gearresteerd. ‘Het gaat om mannen tussen 27 en 38 jaar uit Antwerpen, Borsbeek, Brasschaat, en Deurne. De onderzoeksrechter heeft hen onder aanhoudingsmandaat geplaatst’, aldus Aerts.

Dreigfilmpje

De vijf verdachten zijn Jaouad Z. uit Borsbeek, Benny G. uit Brasschaat, Khalid H. en Hemad H. uit Antwerpen en Mo T. uit Deurne. T. is aangetrouwde familie van Othman E.B. Hij werd aangehouden na een huiszoeking in zijn gevangeniscel. In oktober vorig jaar werd hij samen met een broer van Othman E.B. aangehouden in een ander drugsdossier. T. werd vorig jaar ook veroordeeld in een rechtszaak rond een dreigfilmpje dat gesitueerd werd in het drugsmilieu.

Ook Khalid H. werd in zijn gevangeniscel opgepakt in dit nieuwe dossier. Hij werd eerder opgepakt in het grote dossier rond de clan Y. uit Antwerpen-Noord. Recent werd H. in Antwerpen bovendien veroordeeld voor de (mislukte) invoer van twee ton cocaïne. Ook Jaouad Z. verdiende al eerder zijn strepen in het cocaïnemilieu.

Er waren ook een veertigtal huiszoekingen en meerdere arrestaties in Nederland en Duitsland, omdat de speurders andere inbeslagnames aan dezelfde organisatie konden linken. Zo werd er in de haven van Hamburg op 12 februari 2021 16 ton cocaïne onderschept. Het Nederlandse onderzoek gaat voort op een inbeslagname van 7,7 ton cocaïne op 20 februari 2021 in de haven van Antwerpen.