©  RR, PDR

Zware tegenslag voor Isvag: vergunning geplande verbrandingsoven vernietigd én bestaande afvalverwerking moet stoppen

Wilrijk -

De Raad voor Vergunningsbetwistingen vernietigt de omgevingsvergunning voor de bouw van de nieuwe verbrandingoven van intercommunale Isvag. Maar ook de vergunning voor de uitbating van de huidige verbrandingsinstallatie wordt vernietigd. Een zware slag voor afvalintercommunale aan de Boomsesteenweg in Wilrijk. Isvag mag de Antwerpse installatie voor afvalverwerking nog maar zes maanden uitbaten.

LEES OOK. 25 jaar strijd en politiek getouwtrek: verbrandingsoven Isvag is al kwarteeuw heet hangijzer in Antwerpen

De Raad voor Vergunningsbetwistingen vernietigt de omgevingsvergunning voor het verder uitbaten van de bestaande Isvag-afvalverwerkingsinstallatie, de uitbouw van een warmtenet en de omgevingsvergunning voor de bouw en exploitatie van een nieuwe afvalverwerkingsinstallatie.

In april 2020 leverde de Vlaamse regering een omgevingsvergunning aan Isvag voor de verdere exploitatie en uitbreiding van de bestaande afvalverwerkingsinstallatie en de uitbouw van een warmtenet.

De Raad stelt in zijn arrest nu vast dat de partijen die de vernietiging van de eerdere omgevingsvergunning bekwamen, niet zijn gehoord voordat de nieuwe vergunning is verleend. Ze hebben dus niet de kans gekregen om toe te lichten welke gevolgen de vernietiging volgens hen had op de nieuw te nemen vergunningsbeslissing. De Raad oordeelt dat daardoor de hoorplicht werd geschonden, wat een basisbeginsel is van de vergunningsprocedure.

Een simulatiebeeld van de geplande verbrandingsoven. ©  RR

De Raad gaat in op het verzoek van Isvag om de rechtsgevolgen van de vernietigde beslissing van 10 april 2020 in stand te houden, voor een periode van zes maanden. De intercommunale zal de installatie nog gedurende zes maanden kunnen blijven uitbaten.

Nieuwe installatie

Daarnaast heeft de Vlaamse regering in september 2020 ook een omgevingsvergunning verleend aan Isvag voor de bouw en de uitbating van een nieuwe afvalverwerkingsinstallatie. De Raad ontving vier afzonderlijke vernietigingsberoepen tegen die vergunning. In het beroep ingesteld door de vzw’s Bond Beter Leefmilieu en Natuurpunt Beheer, vereniging voor natuurbeheer en landschapszorg in Vlaanderen, wordt deze beslissing vernietigd.

De huidige verbrandingsoven. ©  PDR

De Raad stelt vast dat de voorafgaande beoordeling van de milieueffecten gebreken vertoont. Meer bepaald geeft de Raad in zijn arrest aan dat de Vlaamse regering niet voldoende heeft onderzocht wat de effecten zijn als de inrichting niet wordt gerealiseerd en ook de mogelijke andere vestigingsplaatsen, geen volwaardige aandacht kregen. Dat terwijl de vergunningsbeslissing nochtans de voorwaarde bevat dat de afvalverwerkingsinstallatie van 190.000 ton afval per jaar ook inzetbaar is voor de verwerking van afval van buiten het Isvag-verwerkingsgebied.

Verder stelt de Raad vast dat het Vlaams Energieagentschap tijdens de vergunningsprocedure op 25 maart 2020 ongunstig adviseert over de kosten-batenanalyse en vervolgens op 22 mei 2020 in een aangepast advies voorwaardelijk gunstig adviseert. De Raad oordeelt dat het aangepaste advies van 22 mei 2020 onwettig is omdat dit advies geen inhoudelijke toetsing bevat van de kosten-batenanalyse. De Vlaamse regering is bij het verlenen van de vergunning niet voldoende ingegaan op het ongunstige advies van 25 maart 2020.

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA): “De afweging rond de aanvragen van ISVAG waren niet evident en erg complex. Dit arrest gaan we dan ook niet zomaar naast ons neer leggen, maar ernstig nemen, zoals we dat telkens doen. De raad stelt dat meer alternatieven voor de nieuwe installatie onderzocht moesten worden. Bij een nieuwe beslissing in dit dossier zal dit dan ook onvermijdelijk een doorslaggevend element zijn.”

(svw)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER