© ATV

Toekomst Isvag-oven in Wilrijk hoogst onzeker: afvalverwerking dreigt binnen half jaar te moeten stoppen

Antwerpen, Wilrijk -

Met twee arresten komt de toekomst van de installatie Isvag in Wilrijk – die het afval van Antwerpen en tientallen randgemeenten verwerkt – in het gedrang. De Raad voor Vergunningsbetwistingen vernietigt niet alleen de huidige omgevingsvergunning, waardoor de verbrandingsoven over zes maanden dreigt te moeten sluiten, maar ook de vergunning voor de bouw van een nieuwe installatie.

Sacha Van Wiele

LEES OOK. 25 jaar strijd en politiek getouwtrek: verbrandingsoven Isvag is al kwarteeuw heet hangijzer in Antwerpen

De intercommunale Isvag verwerkt het afval van de stad Antwerpen, de gemeenten Boom, Hemiksem, Mortsel, Niel, Puurs-Sint-Amands en van de 30 Antwerpse randgemeenten aangesloten bij de afvalintercommunale Igean.

De Vlaamse Regering gaf in april 2020 een omgevingsvergunning aan Isvag voor de verlenging van de exploitatie van de huidige installatie tot 2027. Daar viel ook de aanleg van een warmtenet onder. Het gemeentebestuur van Aartselaar ging daartegen in beroep bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen en heeft nu gelijk gekregen. Volgens de Raad werden de betrokkenen niet gehoord. Zonder nieuwe vergunning dreigt de verbrandingsoven over zes maanden te moeten sluiten.

Aartselaars schepen van Afvalbeleid Hans Cops (Groen) is blij met het arrest. “De Isvag-oven hoort gewoon niet thuis op die plek”, zegt Cops. “We zijn niet tegen het verbranden van afval, maar wel dat het op deze locatie gebeurt.”

Cops spreekt zich niet uit of Aartselaar bereid zou zijn om mee te werken aan een nieuwe omgevingsvergunning met een termijn tot 2027 als Isvag belooft om tegen dan ergens anders afval te verwerken. “Dat is aan het schepencollege en de gemeenteraad om te beslissen”, zegt Cops.

Onwettig

De Raad voor Vergunningsbetwistingen haalt vooral inhoudelijke argumenten aan voor de vernietiging van de omgevingsvergunning voor de nieuwe installatie aan de Boomsesteenweg. Het beroep tegen deze vergunning kwam van enkele milieubewegingen, zoals Bond Beter Leefmilieu (BBL) en Natuurpunt Beheer.

Zo zou de Vlaamse Regering in het project-Milieueffectenrapport (MER) onvoldoende andere locaties hebben onderzocht. De Raad voor Vergunningsbetwistingen omschrijft het advies van het Vlaams Energieagentschap zelfs als onwettig. Dit agentschap had eerst negatief geadviseerd, maar kwam daar enkele maanden later op terug en gaf een voorwaardelijk gunstig advies.

“De Raad voor Vergunningsbetwistingen is duidelijk in het arrest over het onderzoek naar locaties”, zegt Tycho Van Hauwaert van BBL. “Het project-MER zou dus volledig opnieuw moeten gebeuren. Het plan van Isvag om een installatie te bouwen met een capaciteit van 190.000 ton afval, wat een pak meer is dan de huidige capaciteit, staat haaks op de doelstelling van het Vlaams Energie- en Klimaatplan.”

De Raad van Vergunningsbetwistingen uit zware kritiek om de omgevingsvergunning voor de nieuwe Isvag-installatie. ©  RR

Een nieuwe afvalverwerkingsinstallatie in de haven zou wel op de steun kunnen rekenen van BBL. “Het is zeker een meer logische keuze”, zegt Van Hauwaert. “Het is een plek waar je veel afval kan verwerken en met een groot potentieel aan restwarmte van de industrie.”

Voorzitter van Isvag Kristof Bossuyt wil nog niet reageren. Hij wil eerst de arresten bestuderen en het personeel vrijdag inlichten over de beslissingen van de Raad voor Vergunningsbetwistingen.

“Complex dossier”

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA), die de vergunningen verleende, wijst op de complexiteit van het Isvag-dossier.

Vlaams minister Zuhal Demir. © BELGA

“De afweging rond de aanvragen van Isvag waren niet evident en erg complex”, zegt de minister. “Dit arrest gaan we niet zomaar naast ons neer leggen, maar ernstig nemen, zoals we dat telkens doen. De raad stelt dat meer alternatieven voor de nieuwe installatie onderzocht moesten worden. Bij een nieuwe beslissing in dit dossier zal dit dan ook onvermijdelijk een doorslaggevend element zijn.”

Dat laatste betekent volgens haar niet dat ze nu al de deur openzet voor een nieuwe afvalverwerkingsinstallatie in de haven van Antwerpen.

Antwerps schepen van Afvalbeleid Els van Doesburg (N-VA) wenste niet te reageren. Antwerpen is de grootste aandeelhouder binnen Isvag.

Het was voor de Vlaamse Regering geen goede week. De regering werd eerder teruggefloten door de Raad van State over de grondverzetwerken aan de Oosterweelverbinding op de Antwerpse Linkeroever. Nu verwijst de Raad voor Vergunningsbetwistingen de omgevingsvergunningen voor Isvag naar de prullenmand. In beide dossiers oordelen deze instellingen dat de overheid de eigen wetgeving niet volgde.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Bekijk meer ATV