Grote hinder op openbaar vervoer door vakbondsactie, honderden vakbondsmensen tekenen present voor betoging

 ©  BELGA

De actiedag van de vakbonden voor hogere lonen zorgt op het openbaar vervoer voor heel wat hinder. Voor de protestacties daagden dan weer honderden vakbondsmensen op. “Wij willen ons ongenoegen laten blijken”, klinkt het.

gjs
Bron: BELGA

Lang niet alle bussen, trams en metro’s van De Lijn rijden vrijdag uit als gevolg van de vakbondsactie. In de provincie Limburg is de hinder het kleinst: daar rijdt 70 procent van de ritten uit. In Oost-Vlaanderen is dat 55 procent. Ook Vlaams-Brabant (60 procent), West-Vlaanderen (65 procent) en Antwerpen (55 procent) beschikken niet over het gewoonlijke aantal ritten. Voor de Kusttram geldt dat 35 procent van de normale ritten gereden worden. De meeste hinder doet zich voor in en rond de steden Antwerpen en Gent.

Welke ritten wel en niet uitrijden, kunnen reizigers bekijken op de website van De Lijn.

Ook in Brussel is de hinder aanzienlijk. De MIVB waarschuwde op voorhand voor zeer sterke hinder voor het bus-, tram- en metroverkeer en riep de reizigers op indien mogelijk een alternatief te voorzien. De situatie om 6.30 uur toont alvast aan dat er heel wat hinder is. Zo rijdt van de vier metrolijnen enkel lijn 1. De trams rijden enkel op de lijnen  3, 4, 7, 8, 9, 51, 82 en 92. “De andere metro- en tramlijnen rijden niet vandaag.”

Op het busnet zijn de lijnen 12, 34, 53, 59, 65, 71, 87 (verlengd tot Zwarte Vijvers), 88 en 95 in dienst. Vrijdagavond zullen er geen bussen van nachtnet Noctis rijden.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

LEES OOK. Vakbonden voeren vandaag in heel het land actie voor betere lonen

Protestacties

Een 500-tal manifestanten van de vakbonden ACV, ABVV en ACLVB daagde vrijdagvoormiddag op aan de hoofdzetel van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) in Brussel. Ook op verschillende andere plaatsen in het land vonden protestacties plaats. De bonden willen hogere lonen, nu de prijzen voor onder andere energie en voeding blijven toenemen.

De loonnormwet van 1996 moet het daarbij ontgelden. De wet zet een rem op de stijging van de lonen om de concurrentiepositie van Belgische bedrijven te beschermen tegenover de buurlanden, maar de bonden willen de huidige wet hervormd zien.

Volgens Chris Vanmol, verbondssecretaris ACV Brussel-Halle-Vilvoorde, gaat het om een “slechte wet”, die met een aantal zaken geen rekening houdt. “Wij willen ons ongenoegen laten blijken, want op zo’n manier kan je geen loonsonderhandelingen voeren. Als je met een foute barometer naar het weer kijkt, moet je nadien niet verbaasd zijn als je in een storm terechtkomt.”

“Het is onze bedoeling om een hervorming van deze wet te verkrijgen”, zegt ook Michaël Dufrane, Brussels gewestsecretaris van ACLVB. “Het IPA (het interprofessioneel akkoord dat de loonnorm voor de privésector vastlegt) 2020-2021 zorgt ervoor dat de lonen met slechts 0,4 procent mogen stijgen. We begrijpen dat tijdens de coronacrisis bepaalde sectoren in grote moeilijkheden zaten, maar dat geldt zeker niet voor allemaal. Vandaag zien we bedrijven en sectoren die grote winsten boeken, maar waarbij er niets tegenover de inspanningen van de werknemers staat. Dat is een onrecht.”

De vakbonden richten hun vraag tot de regering, maar ook tot de werkgevers. “Het is belangrijk dat ook die laatsten horen met welke problemen hun werknemers vandaag te kampen hebben”, aldus Dufrane. “Het zijn de werknemers die met hun arbeid voor de grote winsten zorgen. Dan zouden die winsten toch eerlijker verdeeld mogen worden”, zegt Vanmol.

De vakbonden benadrukken dat de actie van vrijdag ook bedoeld is als aankondiging van de grote betoging die gepland is op 20 juni.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen