Foto van de actie in Brussel. De nationale vakbondsactie van vandaag is een opwarmertje voor een grote nationale betoging op 20 juni.

Grote hinder bij De Lijn en MIVB door vakbondsactie, duizenden betogers in Antwerpen: de situatie per provincie

Vandaag kan de openbare dienstverlening verstoord zijn door een vakbondsactie. Vooral de openbaar vervoersmaatschappijen De Lijn en MIVB ondervinden hinder. In Vlaanderen laat De Lijn weten dat vier op de tien bussen en trams niet rijden. In Brussel rijden enkel metrolijn 1 en een 20-tal bus- en tramlijnen. De NMBS verwacht geen hinder. De treinen rijden normaal. In Brussel, Antwerpen en Gent zijn er ook vakbondsacties. De betogers eisen hogere lonen, nu de prijzen van bijvoorbeeld brandstof en voeding blijven stijgen. Bekijk hier de situatie in elke provincie. 

"In Oost-Vlaanderen en Antwerpen is de hinder het grootst", zegt Karen Van der Sype van "De Lijn".

Videospeler inladen...

Antwerpen

In Antwerpen rijdt slechts 55 procent van alle ritten van De Lijn. Er is vooral hinder in en rond de stad Antwerpen. 

In Antwerpen zijn duizenden betogers door de binnenstad gestapt om meer koopkracht te vragen. Volgens de organisatoren waren er tussen de 7.000 en 10.000 aanwezigen, de politie houdt het op zowat 5.000. De actie is een organisatie van het gemeenschappelijk vakbondsfront van ABVV, ACV en ACLVB. 

De stad Antwerpen waarschuwt voor een verstoorde dienstverlening, bijvoorbeeld voor de afvalophalingen en kinderopvanglocaties. Alle recyclageparken in de Scheldestad zullen gesloten zijn.

"De factuur is te hoog, het loon te laag", klinkt het in de straten van Antwerpen tijdens de vakbondsactie:

Videospeler inladen...

Brussel

In Brussel meldt de MIVB een sterk verstoorde dienstverlening op het hele net. Volgende lijnen worden bediend: metrolijn 1, tramlijnen 3, 4, 7, 8, 9, 51, 82 en 92 en buslijnen 12, 29, 34, 36, 46, 53, 56, 59, 65, 71, 86,87, 88 en 95. Lijn 87 wordt verlengd vanaf Simonis tot Zwarte Vijvers. Alle andere lijnen worden niet bediend. Vanavond zullen er geen bussen van nachtnet Noctis rijden.

Een 500-tal manifestanten van de vakbonden ACV, ABVV en ACLVB heeft deze voormiddag actiegevoerd aan de hoofdzetel van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) in Brussel. 

Videospeler inladen...

In Brussel kan ook de afvalophaling verstoord zijn, net als sommige stadsdiensten. 

De vakbondsactie in Brussel vond plaats in de buurt van het Centraal Station.

Limburg

In Limburg is de hinder het minst. Hier rijden 70 procent van alle ritten van De Lijn.

Oost-Vlaanderen

In Oost-Vlaanderen rijdt 55 procent van alle ritten van De Lijn uit. In en rond Gent is de hinder het grootst. Daar was er rond de middag een vakbondsactie op het Kramersplein. 

In Gent zijn twee basisscholen en twee kleuterafdelingen van het stedelijk onderwijs gesloten. Er is wel noodopvang. Ongeveer de helft van de stedelijke kinderdagverblijven en de buitenschoolse opvang van de stad Gent is ook gesloten.

Ook afvalintercommunale Ivago verwacht hinder. De prioriteit ligt op het ophalen van restafval, maar het is mogelijk dat niet alle recyclageparken open gaan straks. 

Vlaams-Brabant

In Vlaams-Brabant rijdt 60 procent van alle ritten van De Lijn.

West-Vlaanderen

In West-Vlaanderen rijdt 65 procent van alle ritten van De Lijn. De kusttram ondervindt nog meer hinder. Die zal slechts 35 procent van zijn ritten kunnen afleggen. 

Archieffoto

Wallonië

In Wallonië verwacht de TEC over het hele net hinder. Reizigers worden opgeroepen om zich op voorhand goed te informeren via de Facebookpagina van de TEC of te bellen naar hun lokaal callcenter.

In Wallonië zijn er acties gepland in Charleroi, Luik en Namen, maar ook in Waals-Brabant en het noordwesten van Henegouwen. 

Waarom wordt er actiegevoerd?

De vakbondsactie is niet gericht tegen De Lijn of de MIVB. Het gaat om een nationale actiedag van het gemeenschappelijk vakbondsfront ACV, ABVV en ACLVB breken een lans voor hogere lonen nu de prijzen van bijvoorbeeld energie, brandstoffen en voeding steeds blijven stijgen. 

Ze viseren vooral de loonnormwet van 1996 die zet een rem op de stijging van de lonen om de concurrentiepositie van Belgische bedrijven te beschermen tegenover de buurlanden, maar de bonden willen de huidige wet hervormen.

De vakbondsactie van vandaag is ook een aankondiging van een grote nationale betoging op 20 juni.

Meest gelezen