© rr

“René had niet de intentie om Femke te doden”

René Fripont (63) zou vrijdagnacht niet de intentie hebben gehad om zijn vrouw Femke Wetzels (38) te doden. Toen hij rond elf uur de horecazaak Chaplin op het Europalaan in Lanaken binnenstapte, had hij ook niet het mes op zak waarmee hij haar meerdere keren in de borststreek stak. Vandaag verschijnt de zestiger voor de raadkamer. De man is aangehouden voor doodslag, niet voor moord.

Nancy VANDEBROEK

René Fripont stapte vrijdagavond de Chaplin binnen in de wetenschap dat hij er zijn vrouw zou zien. Vijf weken eerder had zij hem nochtans verlaten na een huwelijk van 16 jaar. In 2001 zijn ze getrouwd, Femke was toen 22, hij 47. Maar ook na de breuk kon het koppel naar verluidt toch nog goed met elkaar overweg.

“Femke had hem vrijdagavond overigens nog een sms’je gestuurd dat zij later naar de Chaplin zou komen dan aangekondigd,” klinkt het in zijn entourage. “De twee hebben nog lang met elkaar gebabbeld. Dat ging er heel rustig aan toe. René is dan even naar buiten gegaan, heeft op het terras met enkele kennissen gebabbeld. Hij is dan terug naar binnen gegaan, zag Femke op de dansvloer staan, stapte op haar af en heeft haar met het mes gestoken. Waar hij dat mes in tussentijd vandaan heeft gehaald, is voor ons een raadsel.”

Moeilijk met breuk

Was het ziekelijke jaloezie die de stoppen van Fripont deden doorslaan? Zij had hem verlaten voor een nieuwe en veel jongere vriend. Vrienden van Femke vertellen alvast dat hij de breuk met Femke niet kon verkroppen, dat hij haar controleerde en bedreigde. “René had het zeker moeilijk met de breuk en dat heeft ook meegespeeld toen hij zich liet opnemen in een psychiatrische instelling. Hij zag het leven niet meer zitten want hij hield zielsveel van Femke. Maar na de opname, ging het beter met hem. Hij ging wel nog niet terug werken als vrachtwagenchauffeur, hij genoot van een ziekte-uitkering” klinkt het.

“Zelf aangedaan”

Meer dan de breuk, zouden bepaalde zaken die hij tijdens het gesprek met Femke te weten zou zijn gekomen, geleid hebben tot zijn daden. “Het onderzoek loopt nog, Ik wil daarop geen commentaar geven,” aldus zijn advocaat, Lennard Hellings. “Het enige dat ik kan bevestigen is dat mijn cliënt nooit de intentie heeft gehad om zijn vrouw te doden. Hij was zaterdag zelf aangedaan toen hij hoorde dat Femke overleden was.”

Fripont zit sinds zaterdag in de gevangenis voor ‘doodslag’ en niet voor moord. Dat betekent dat de speurders er voorlopig van uitgaan dat hij niet met voorbedachten rade heeft gehandeld, maar in een opwelling. Vandaag verschijnt hij voor de raadkamer. die beslist of zijn verblijf in de gevangenis verlengd wordt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER