Ter illustratie: een Oekraïense soldaat vuurt een antitankraket af tijdens een oefening
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

België gaat antitankraketten aan Oekraïne leveren en wil ook zware wapens sturen, maar moet ze eerst zelf nog terugkopen

België gaat opnieuw wapens leveren aan Oekraïne. Dat is zopas beslist door de top van de federale regering. Het zou onder meer gaan om geleide antitankraketten. Die komen uit de beschikbare stocks van de Belgische wapen- en defensie-industrie. De regering zou ook een reeks afgedankt zwaar geschut willen terugkopen dat destijds verkocht is aan een bedrijf. Maar volgens bronnen vraagt dat bedrijf nu veel meer dan wat het ooit zelf betaalde.

Oekraïne vraagt al sinds het begin van de oorlog om meer en grotere wapens vanuit het Westen. Om escalatie en provocatie te vermijden, bleef het altijd vooral bij leveringen van kleinere wapensystemen of onder meer munitie, helmen en kogelvrije vesten. 

Nu Rusland de focus verlegd heeft naar het oosten van Oekraïne, en de strijd om de Donbas-regio is losgebarsten, beloven alvast de Verenigde Staten, Canada, het Verenigd Koninkrijk en Nederland om meer en zwaardere wapens aan de Oekraïense troepen te leveren.

Vanmorgen was er op het federale kernkabinet nog geen akkoord of ook ons land meer en zwaardere wapens zou leveren aan Oekraïne. Maar de top van de federale regering heeft nu toch beslist om geleide antitankraketten aan te kopen en die naar de Oekraïense troepen te sturen. Over hoeveel en welk type raketten het precies gaat en voor welk bedrag wordt niet meegedeeld.

Een antitankraket is bedoeld om zwaar gepantserde militaire voertuigen te raken en te vernietigen. Een geleide antitankraket kan na het afvuren nog bijgestuurd worden. 

Er gaat ook een team van forensische experts van DVI naar Oekraïene. Ze moeten ter plaatse aan slachtofferidentificatie doen. Om de veiligheid van de experts te garanderen gebeurt dit samen met andere Europese landen. 

Afgedankte wapens terugkopen, is te duur

Eén van de problemen is dat ons land niet veel wapens op voorraad heeft. "De Belgische defensie heeft vandaag in haar eigen arsenaal niet de mogelijkheid om Oekraïne verder te helpen", zei vicestafchef van het Belgisch leger Marc Thys daarover gisteren in "De afspraak". 

Daarom wil de regering ook een reeks afgedankte M109-pantserhouwitsers terugkopen die destijds verkocht zijn aan OIP, een Belgisch bedrijf dat gespecialiseerd is in het opknappen en upgraden van gepantserde gevechtsvoertuigen. Ons land zou de wapens kunnen terugkopen, maar aan een hogere prijs. 

Een M109-houwitser, het type geschut dat ons land wil terugkopen om naar Oekraïne te sturen
Public Domain

"Die hogere prijs valt te verantwoorden, omdat er upgrades zijn gebeurd aan de wapens in kwestie", zo klinkt het bij een goede bron. Toch is het federale kernkabinet het vanmorgen niet eens geraakt. Er moet nu beslist worden of er nieuwe prijsonderhandelingen komen. Een beslissing wordt ten vroegste volgende week verwacht.

Premier Alexander De Croo specifieerde in de Kamer dat er al voor bijna 77 miljoen euro aan militair materiaal aan Oekraïne is geleverd. Het gaat onder meer om ruim 5.000 mitrailleurs, meer dan 200 antitankwapens, munitie, beschermingsmateriaal en brandstof. 

Maar "geen enkel land kan in de huidige omstandigheden zeggen dat ze genoeg hebben gedaan", zei de premier ook. "Het kernkabinet kijkt naar welke bijkomende leveringen we zouden kunnen doen, maar dan moet het gaan over valabel, bruikbaar materiaal waarvoor Oekraïners opgeleid kunnen worden en dat logistiek daar kan geraken."

Meest gelezen