Belgische F-16’s onderscheppen vrachtvliegtuig

© BELGA

Twee Belgische F-16-gevechtsvliegtuigen hebben vanochtend een cargovliegtuig onderschept, nadat alle communicatie via de radio was verbroken, zo bevestigt Defensie.

jfs, tg

“Boven Duits grondgebied werd deze ochtend een Hongaars vliegtuig gedetecteerd dat niet reageerde op de commando’s van de luchtverkeersleiding. De commandocentra van de NAVO en van België hebben dit probleem opgemerkt en volgden de situatie van nabij. Er werd beslist om de ‘Quick Reaction Alert’ (QRA) in Florennes te activeren”, zegt Defensie.

Om 6u53 plaatselijke tijd ontvingen de QRA-vliegtuigen het bevel om op te stijgen. Om 7u06 stegen de vliegtuigen op van de basis van de 2de Tactische Wing en om 7u19 naderden de F-16’s het vliegtuig. Het werd geïdentificeerd als Hongaars.

“De F-16 piloten trachtten vervolgens de bemanning te contacteren, maar deze antwoordden nog steeds niet. Een visueel contact tussen de piloten van de Belgische luchtmacht en het Hongaarse toestel bleek noodzakelijk om vast te stellen dat een technisch defect aan de basis lag van de afgebroken communicatie tussen de verkeersleiding en het vliegtuig. Na die visuele controle werd een indirect contact via een noodfrequentie van de F-16’s tot stand gebracht waarna er weer communicatie tussen het vliegtuig en de grond mogelijk was”, aldus de woordvoerder van Defensie.

Visueel contact

Het vliegtuig zette zijn koers naar het westen verder en vloog het Britse luchtruim binnen. De F-16’s escorteerden het vliegtuig tijdens het verdere traject om de verbinding met de verkeersleiding te blijven onderhouden. Uiteindelijk is het vrachtvliegtuig veilig geland in Groot-Brittannië.

Het is volgens Defensie de eerste interventie van de QRA in het kader van het samenwerkingsakkoord tussen België, Nederland en Luxemburg. Sinds de start op 1 januari 2017 bewaken afwisselend Belgische en Nederlandse F-16’s het luchtruim van de Benelux. “Door de samenwerking worden mensen en schaarse middelen doelmatiger ingezet en zijn jachtvliegtuigen vaker beschikbaar voor internationale operaties. Vorig jaar werd de QRA-procedure in ons land zes keer opgestart. In dat jaar stegen onze F-16’s effectief vier keer op voor een interventie (scramble). Drie keer kwam het daadwerkelijk tot een onderschepping in de lucht.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen