Archiefbeeld ©  REUTERS

Rusland “op elk moment” bereid tot wapenstilstand in slag om Azovstal-complex

Het Russische leger heeft vrijdag gezegd dat het “op elk moment” bereid is om een staakt-het-vuren in acht te nemen in de slag om het staalcomplex Azovstal, het laatste bolwerk van de Oekraïense strijdkrachten in Marioepol, zodat burgers geëvacueerd kunnen worden en strijders zich kunnen overgeven.

jvh
Bron: BELGA

“Die humanitaire pauze kan beginnen van zodra de Oekraïense troepen witte vlaggen hijsen in geheel of een deel van Azovstal”, aldus het Russische ministerie van Defensie in een persbericht. 

Het ministerie belooft dat geëvacueerde burgers de keuze zullen krijgen om naar Oekraïense of door Rusland gecontroleerde gebieden te gaan en dat de gewonden goed zullen worden verzorgd. “Bussen, auto’s en ambulances zijn permanent beschikbaar om mensen te vervoeren.”

Het voorstel werd volgens het ministerie ook doorgegegeven aan de Oekraïense vicepremier Irina Veresjtsjoek, de Verenigde Naties, de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa en het Internationaal Comité van het Rode Kruis. De boodschap zou ook om de 30 minuten worden uitgezonden “op alle radiokanalen naar de Oekraïense troepen in Azovstal.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer