Kristof Calvo zat mee aan tafel tijdens de voorstelling van de fusiegesprekken. © BELGA

Calvo na kritiek oppositie op fusie met Boortmeerbeek: “Nodeloos negatief en zelfs een beetje anti-Mechels”

Mechelen, Boortmeerbeek -

Ook in Mechelen klonk de kritiek van de oppositie op de fusiegesprekken met Boortmeerbeek de voorbije dagen steeds luider. Kristof Calvo (Vld-Groen-m+), fractieleider van de stadslijst, toonde er weinig begrip voor. Vrijdagavond stopten beide besturen de fusiegesprekken in de koelkast.

Sven Van Haezendonck

LEES OOK. Na dagen politieke soap: Mechelen en Boortmeerbeek stoppen fusiegesprekken in koelkast

In eerste instantie drongen verschillende oppositiepartijen in de Dijlestad aan op een actuadebat. Dat staat maandag op de agenda van de gemeenteraad. De stadslijst voegde daar donderdag last minute een agendapunt aan toe voor een principiële goedkeuring van de fusie. Vooruit en N-VA hadden daar al kritiek op. CD&V sloot zich daarbij aan.

“Wij vinden dit echt beneden alle peil. Wij verwachten eerst een uitgewerkt plan, meteen duidelijk en helder overzicht van de voor- en nadelen”, zegt Stefaan Deleus, fractieleider voor CD&V. De politieke actualiteit verplicht de meerderheid daar volgens hem toe. “Zeker na zo’n bewogen week en avond in Boortmeerbeek kunnen wij in Mechelen tocht niet snel die principiële goedkeuring stemmen?”

Kristof Calvo (Vld-Groen-m+), fractieleider van de Mechelse stadslijst, was het niet eens met de kritiek van de oppositie. “Net om vervolgstappen te kunnen zetten, is het belangrijk om maandag de eerste te zetten”, reageert hij. “Daarom heb ik dat toegevoegd punt ingediend. De definitieve beslissing over een fusie valt pas veel later, na meer overleg en meer onderzoek. Zo bepaalt de Vlaamse wetgeving dat ook”, legt Calvo uit.

LEES OOK. Op stap in Boortmeerbeek, waar maar over één ding gesproken wordt: “Antwerpenaar, dat is het laatste wat we willen worden”

Hij noemde de verontwaardiging van de oppositie onterecht. “Zowel de verenigde raadscommissie vrijdagavond als het debat tijdens de gemeenteraad maandag zijn kans om de samenwerking inhoudelijk te bespreken. Tot nog toe vind ik de houding van de oppositie erg vooringenomen, nodeloos negatief en zelfs een beetje anti-Mechels. De samenwerking biedt net heel veel kansen voor Mechelaars en voor de inwoners van Boortmeerbeek”, zegt Kristof Calvo.

“Zeer vuile manier van politiek”

De oppositie reageerde onmiddellijk op die uitlatingen. “Ik vind dit een zeer vuile manier van aan politiek doen die ik voor rekening van Kristof Calvo laat”, zegt Thijs Verbeurgt (Vooruit). “Wie kritisch is voor plannen of de aanpak van de stadslijst wordt meteen afgeschilderd als anti-Mechels.”

“Onvoorstelbaar”, zegt Stefaan Deleus. “Straks gaat de stadslijst nog de schuld leggen bij de oppositie voor het mislukken van de fusie. Nochtans is er zelfs in blauwe rangen veel kritiek”, vertelt de fractievoorzitter van de christendemocraten.

LEES OOK. Nieuwe aflevering in Mechelse fusiesoap: liberale burgemeester Keerbergen uit kritiek op collega Boortmeerbeek

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen