Karine Moykens ©  BELGA

Pittig debat in Vlaams Parlement over problemen bij kinderdagverblijven: “Niet rond de pot draaien, Zorginspectie heeft niet voldoende inspecteurs”

De Zorginspectie beschikt niet over voldoende inspecteurs om alle kinderdagverblijven in Vlaanderen binnen de voorziene termijnen te onderzoeken. Dat is vrijdag in de onderzoekscommissie naar de veiligheid in de kinderopvang verklaard door Karine Moykens, secretaris-generaal van het Departement WVG (Welzijn, Volksgezondheid en Gezin), waaronder de Zorginspectie valt.

jvh
Bron: BELGA

LEES OOK. De man die moet uitzoeken wat er misloopt in onze kinderzorg: “Wat in het Sloeberhuisje gebeurde, geeft mij nog altijd koude rillingen”

“Op dit ogenblik heb ik dertig inspecteurs in het team, plus één teamverantwoordelijke”, zegt Moykens. De dertig inspecteurs staan volgens haar gelijk met 21,1 VTE’s (voltijds equivalenten). Dat is onvoldoende, zo gaf ze toe. “We halen de vooropgestelde termijnen niet. We moeten dus niet rond de pot draaien: dan weet je dat het niet voldoende is”, aldus Moykens. 

“Maar we zitten met het departement WVG in een verhaal van koppenbesparing. Dat is een politieke beslissing, wij kunnen dan enkel beslissen waar we die koppen gaan besparen. Ik heb beslist om dat niet te doen bij de inspecteurs. Elke inspecteur die uitstroomt, wordt ook vervangen.” Moykens beklemtoont dat er momenteel ook werk wordt gemaakt van de aanwerving van drie inspecteurs. 

De topvrouw van het WVG zegt dat ze ook op politiek niveau melding heeft gemaakt van het tekort. “Wij hebben op een bepaald ogenblik gesignaliseerd dat we, voor de globaliteit van Zorginspectie, ons personeelsplan wilden uitbreiden met 18 VTE’s. De minister heeft dat erkend en is daarmee naar de regering gegaan, maar de regering heeft dat in juni 2020 niet goedgekeurd. Niet omdat de nood niet werd erkend, maar wegens de besparing. Wij konden dus enkel 18 VTE’s bijkrijgen als die elders binnen het departement bespaard zouden worden.”

De onderzoekscommissie naar de veiligheid in de kinderopvang is door het Vlaams Parlement opgericht naar aanleiding van het overlijden van een zes maanden oud meisje in kinderdagverblijf ‘t Sloeberhuisje in Mariakerke in februari en de terugkerende signalen van mishandeling en verwaarlozing in enkele andere kinderopvanginitiatieven.

Op de zitting van vrijdag hebben de vertegenwoordigers van het Agentschap Opgroeien (Kind en Gezin) en de Zorginspectie een beeld geschetst van hoe de procedures voor meldingen en klachten verlopen. In deze fase wordt evenwel nog niet ingegaan op concrete dossiers. Later zullen het Agentschap Opgroeien (Kind en Gezin) en de Zorginspectie opnieuw aan het woord worden gelaten.

LEES OOK. Na fataal drama ineens álle klachten openbaar: volledig dossier van elke kinderopvang straks door iedereen in te kijken

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER