De Moska werd vermoedelijk geraakt door Oekraïense raketten ©  Twitter

Oekraïne bestempelt gezonken Moskva als cultureel erfgoed: “Toeristische trekpleister”

Oekraïne heeft het Russische oorlogsschip Moskva, dat vorige week zonk in de Zwarte Zee, bestempeld als cultureel erfgoed. Dat meldt de BBC.

jvh
Bron: BBC

LEES OOK. De trots van de Russische marine is gezonken: waarom het amper werd gebruikt en dit toch nieuwe klap is

Het Oekraïense ministerie van Defensie prijst het scheepswrak aan als “toeristische trekpleister”. “Op 80 mijl (zo’n 150 kilometer) van Odessa vandaan kan de bekende kruiser – het grootste gezonken object van de Zwarte Zeebodem – bewonderd worden, zonder diep te hoeven duiken”, aldus het ministerie. Naar verluidt bevindt het schip zich op een diepte van 45 tot 50 meter.

De Moskva was het vlaggenschip van de Russische Zwarte Zeevloot. Volgens het Kremlin ging het schip vorige week ten onder na een explosie van munitie aan boord. Oekraïne zegt het schip met twee raketten tot zinken te hebben gebracht. Hoewel Rusland anders beweert, zijn daarbij vermoedelijk ook bemanningsleden omgekomen.

Het zinken van de Moskva was voor Oekraïne niet alleen een militaire overwinning, maar ook een psychologische. Het schip werd bij het begin van de invasie gebruikt om Slangeneiland te veroveren. Daar kreeg het van Oekraïense soldaten de inmiddels roemruchte opmerking “Russisch oorlogsschip, rot op”. Van die gebeurtenis zijn in Oekraïne inmiddels al speciale postzegels gemaakt.

LEES OOK. Families van Russen die op vlaggenschip Moskva zaten, worden steeds wanhopiger: “We hebben informatie nodig”

 ©  REUTERS

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER