Jan V.H. in de VTM-reeks ‘Big & Betsy’. © Studio 100

Van kindermisbruik verdachte acteur Jan V.H. komt dinsdag voor de rechtbank

Antwerpen -

Voor de correctionele rechtbank van Antwerpen wordt volgende week dinsdag de zaak ingeleid tegen Jan V.H., de Antwerpse acteur die vorige zomer werd opgepakt in een onderzoek naar vermoedelijk kindermisbruik. In het onderzoek kwamen vier jongeren naar voren die met hem seksuele contacten zouden hebben gehad. Ze stelden zich (voorlopig) nog geen burgerlijke partij.

Jarit Taelman

Jan V.H. (51) kwam vorige zomer op de radar van het gerecht na een reportage van het Nederlandse onderzoekscollectief Vrije Vogels, in samenwerking met de krant Het Laatste Nieuws. Een undercoverjournalist had daarin een gesprek met de acteur, die de voorbije twintig jaar onder meer rollen had in series als Big & Betsy, De Kotmadam of Emma. De twee hadden elkaar leren kennen op Bullchat, een dubieuze chatroom voor homoseksuele mannen, die ook als datingsite wordt gebruikt.

Tijdens dat gesprek beweerde de acteur dat hij al seks had gehad met minderjarigen. “Een paar jongens van 14 jaar heb ik al gehad”, zei Jan V.H., die ook over zijn fantasieën praatte. “Ik val vooral op jongens die nog in de puberteit moeten komen. Zo’n 11 of 12 jaar oud, misschien wel 10. Of kindjes van 5 of 6, dat is ook wel geil natuurlijk.” De journalist regelde een valse ontmoeting met een 10-jarige jongen in een Antwerps hotel. Toen V.H. daarop inging, maakte het onderzoekscollectief alle informatie over aan politie en parket.

“Grootspraak”

Het Antwerpse parket opende een onderzoek en V.H. werd eind juli opgepakt. Tijdens het verhoor deed hij zijn uitspraken af als “grootspraak” en ontkende hij alle aantijgingen met klem. Bij de huiszoeking vonden de speurders wel bezwarend materiaal, waarna de acteur in september officieel in verdenking werd gesteld. Hij werd onder strenge voorwaarden vrijgelaten. Begin maart verwees de raadkamer V.H. naar de correctionele rechtbank voor verkrachting en aanranding van minderjarigen tussen 14 en 16 jaar en ouder dan 16, het maken, het bezit en het verspreiden van kinderporno, voyeurisme en belaging.

Komende dinsdag wordt de zaak ingeleid voor de correctionele rechtbank. Dan zal een datum geprikt worden waarop de zaak behandeld kan worden. In het gerechtelijk onderzoek kwamen vier jongeren naar voren die seksuele contacten zouden hebben gehad met de acteur. Zij hebben zich (voorlopig) geen burgerlijke partij gesteld. Jan V.H. zelf stelt dat die seksuele contacten met wederzijdse toestemming waren.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER