3 exclusieve recepten uit ‘Het Kookboek van De Bomma’ uit Familie: “Zelfs hét geheime ingrediënt van het stoofvlees vind je terug in het boek”
Nergens smaakt het eten beter dan... bij de bomma. Dat is ook de makers van ‘Familie’ niet ontgaan. Met ‘Het Kookboek van De Bomma’ lanceert VTM een nostalgische receptenbijbel met de dagelijkse kost van vroeger tot nu. “Het zijn niet gewoon wat recepten bij elkaar”, aldus actrice Annie Geeraerts (95), die al 30 jaar de bekendste bomma van het land speelt. We delen 3 exclusieve recepten én vragen de bomma achter de geheimen van haar keuken.
Van Lars De Wulfs favoriete whisky met gravlax van zalm tot de favoriete burger van Benny & Alfons Coppens en de hemelse brownies van Mieke Van den Bossche: fans van ‘Familie’ hebben voortaan een eigen culinair naslagwerk vol recepten waar jong én oud pap van lust. Op de cover prijkt actrice Annie Geeraerts, die al sinds 1991 als ‘de bomma’ van de langstlopende tv-soap van het Europese continent door het leven gaat. “Het kookboek zijn de mooiste momenten en herinneringen van de Van den Bossches & co samen in één kookboek”, aldus de levende legende.
Wat is ‘Het kookboek van De Bomma’ precies?
Annie: “Ondertussen is er bij ‘Familie’ heel wat volk bijgekomen: kinderen, kleinkinderen,… Ik ben fier op de familie Van den Bossche en alle aanhangsels en vrienden. Alle uiteenlopende personages hebben hun lievelingsgerechten gebundeld, speciaal voor mij! Een schoner cadeau kon ik mij niet wensen.”
Hét lievelingsgerecht van de bomma in familie is stoofvlees. Veel hobbykoks bijten hun tanden stuk op deze ogenschijnlijk eenvoudige klassieker.
“Mijn grote tips om hier een succes van te maken? Al zeker je vlees bij de beste lokale slager kopen. Wat de ideale smaakmaker is, ontdek je in het boek... Ik kan wél verklappen dat dit geheime ingrediënt de saus ontzettend veel diepgang bezorgt. Maak stoofvlees ook zeker een dag tevoren en laat het een nachtje rusten.”
Met een boterham met gerookt vlees of filet américain doe je mij altijd een plezier”
Wanneer eet jij bij voorkeur warm?
“’s Middags. ’s Avonds is het dan maar een boterhammetje, maar zo heb je in de namiddag tenminste nog iets aan je dag. Er zit veel levenswijsheid in de uitdrukking “ontbijt als een keizer, lunch als een koning en dineer als een bedelaar’. Als je ’s avonds nog moet koken, heb je veel te veel afwas vlak voor je onder de wol kruipt. En vanaf een bepaalde leeftijd verteer je een zware maaltijd zo laat op de dag niet meer zo goed. Er gaat niets boven een boterham met beleg en een tas thee om de dag van mijn schouders te laten glijden. Met een boterham met gerookt vlees of filet américain doe je mij altijd een plezier. ’s Middags eet ik meestal soep met een hoofdgerecht. En heel soms eens een dessertje, als we nog een gaatje over hebben.”
Wat drink jij graag bij de maaltijd?
“Op restaurant drink ik meestal een glas goede wijn. Fruitige witte wijn wanneer ik vis eet en een lichte rode wijn wanneer er vlees op mijn bord ligt. Bij frietjes past dan weer een licht biertje, vind ik. Maar ik hou het bij één of twee glazen, hé. Ik ben ‘zatte Rita’ niet! (knipoogt)”
Bij de maaltijd hou ik het bij één of twee glazen alcohol, ik ben zatte Rita niet, hé (lacht)
Ben jij een snoeper?
Nee, maar ik ben wel een zoetekauw. Na mijn eten heb ik sowieso trek in iets zoet. En koffie zonder een koekje? Dat is als een café zonder bier. En ook voor koekjes geldt: eentje is geentje. Een taartje lust ik dan wel weer graag. Liefst zonder crème. Maar waar ze mij dag en nacht voor mogen optrommelen? Ijsroom. Wel maar één bolletje. Liefst vanille. Ja, met een kinderijsje ben ik tevreden. (lacht)”
Jij kookt nog steeds jouw dagelijks potje, hé?!
“Zélf in de potten roeren is mijn lang leven. En wanneer ik overschot heb, gekookte aardappelen bijvoorbeeld, dan maak ik daar de dag nadien een lekkere puree van. Door corona ben ik haast twee jaar niet op restaurant geweest. Nu de pandemie op haar laatste benen loopt, ga ik af en toe terug uit eten. Mijn ‘Familie’-collega Ray Verhaeghe, die onlangs 96 is geworden, gaat bijvoorbeeld ook graag uit op restaurant. Ergens je benen onder tafel kunnen schuiven zonder zélf te moeten koken vind ik pure luxe. Als ik zelf kook, dan vind ik het belangrijk om smaakvolle producten te shoppen. Die zijn een must om je zintuigen te verwennen. Online bestellen? Daar hou ik niet van. Ik vind het prettig om dingen te ruiken en te voelen vooraleer ik ze in mijn winkelmandje leg.”
Jij hebt de Tweede Wereldoorlog meegemaakt. Heeft dat invloed op jouw relatie met eten?
“Tijdens de oorlog stond ik aan te schuiven voor vlees of boter. Eten weggooien? Dat krijg ik niet over mijn hart. Net als veel leeftijdsgenoten vind ik voedselverspilling het ergste dat er bestaat. Een brood eet ik bijvoorbeeld van het eerste tot het laatste sneetje volledig op. Vroeger gaf ik mijn korstjes brood weg aan een gezin dat kippen hield. Zij zijn hiermee gestopt, dus probeer ik dat brood maar zélf op te eten… Dat werd er als kleine Annie zo ingepeperd: je bord eet je sowieso leeg. ‘Want het moest nog eens oorlog worden’, zeiden mijn ouders zaliger altijd.”
Hou je van frietjes van de frituur?
“Wie niet?! Hier in Deurne is op het einde van de straat waar ik woon een hele goede frituur. Maar… ze is net iets te ver om te voet te doen. Wanneer ik terug thuis ben, zijn ze koud, helaas. Gelukkig komen mijn dochter en schoonzoon – die ook graag frietjes lusten — vaak genoeg op bezoek om samen te smullen van ‘het gele goud’. Voor de rest bestel ik niets bij de frietjes. Ik eet ze meestal met een sausje dat we in huis hebben, zoals pickles, mayonaise of iets met extra zilveruitjes. Ex-collega Gunther Levi – die 23 jaar lang mijn kleinzoon gespeeld heeft in ‘Familie’ — gaat het niet graag horen, maar met een curryworst doe je mij geen plezier. Nee, ook geen XXL-frikandel . (lacht)”
Benieuwd naar de andere recepten? Bestel ‘Het Kookboek van De Bomma’ hier op HLN Shop.
‘Het kookboek van De Bomma’ is een exclusief kookboek uitgegeven door DPG Media.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wat zit er in surimi, de zogenaamde ‘frikandel van de zee’?
-
KIJK. Getest: met de hond op restaurant: "Enkel de groentjes bleven liggen”
In Restaurant De Savoye in Knokke-Heist kan u samen met uw hond terecht voor een diner. Chef Ignace serveert er zijn ‘menu Wouf-Waf’, een maaltijd speciaal voor honden. Volgens de chef is er voldoende vraag naar. De hond Lucky mocht eens proeven van de speciale menu, dat bestaat uit gepofte, glutenvrije rijst, wat groenten en vers kwaliteitsvlees. De viervoeter kon het eten wel smaken, al bleven de groentjes toch liggen. -
Eén kilo hopscheuten kost 150 euro: waarom zijn ze maar zo kort in het seizoen en zo duur?
Nog tot eind april loopt het seizoen van de exclusieve hopscheut. Voor die Belgische delicatesse leggen sterrenchefs veel geld neer. Voor 1 kilo betaal je op dit moment 150 euro. Maar hoe komt het dat een schijnbaar simpele scheut zo duur kan zijn? En hoe maak je die op een eenvoudige én goedkope manier thuis klaar? Wij vroegen raad aan telers Benedikte Coutigny en Paul Temmerman. -
-
“Je moet op voorhand niets koken, alles kan meteen de bakplaat op”: Deze maaltijd is snel klaar en geeft amper afwas
-
PREMIUM
Luc Bellings proeft 10 potjes rijstpap en buist de helft, maar geeft een verrassende 9/10: “Dit proeft duidelijk naar vanille!”
Als dessert, lekker tussendoortje of het ideale krachtvoer voor een fietstocht: rijstpap valt bij veel mensen in de smaak. Alleen is het soms makkelijker om in een potje te kopen dan het zelf helemaal te maken. Is dat dan even lekker als die eigen bereiding? Chef Luc Bellings proeft tien merken rijstpap uit de supermarkt én deelt een heerlijk recept van zijn oma. “Deze duurdere rijstpap lijkt meer op saus dan pudding, het is gewoon puur melk.” -
HLN Shop
SOS onkruid: hoe pak je het snel en eenvoudig aan? Met deze vijf toestellen is je tuin klaar voor de lente
Om van je buitenruimte opnieuw een paradijselijke place to be te maken, steek je best zo snel mogelijk de handen uit de mouwen. Dit hoeft evenwel niet het einde van je ontspannen weekendjes in te luiden: met het juiste gereedschap zie je meteen resultaat, zónder je uit de naad te moeten werken. HLN Shop stipt een handvol hulpmiddelen aan waarmee het onderhoud van je hof kinderspel wordt. -
KIJK. Na de ‘crompouce’ nu de ‘crookie’: wat is de nieuwste TikTok-hype?
-
Livios
“Mollen verstoren, kan een averechts effect hebben”: zo bind je de strijd wél aan met de diertjes in je tuin
-
PREMIUM
Hoe herken je een goéde eclair? Joost Arijs legt uit voor dag van de eclair: “Moet aan deze 3 criteria voldoen”
Van plan om eclairs te kopen dit weekend? Dan passeer je op zaterdag 16 maart graag langs één van de bakkerijen in jouw buurt ten voordele van KickCancer. Heel wat Belgische bakkers en chocolatier Pierre Marcolini slaan de handen ervoor in elkaar. De opbrengst van verkoop gaat volledig richting het goede doel. Waar vind je de eclairs? En hoe herken je een goed exemplaar? Patissier Joost Arijs legt uit. -
Wat is de impact van koffie op je cholesterol?
Zweer jij ook bij een kopje koffie om de dag te starten en is het jouw ultieme bondgenoot tegen een middagdip? Dan heb je misschien al de opmerking gekregen dat zo'n bakje troost slecht zou zijn voor de cholesterol. Maar klopt dat wel? Wij vroegen het aan Michaël Sels, diëtist van het UZA. “Koffie kan ook positieve effecten hebben.” -
PREMIUM
“De hele dag kleine slokjes drinken verstoort je immuunsysteem”: wat is intermittent drinking? Coach én nierspecialist geven advies