"Slaap zacht, nonkel" en "Putain putain, il nous manque déjà": collega's en Brusselaars reageren op overlijden Arno

De dood van rockmuzikant Arno laat niemand onberoerd. Op sociale media zijn er heel veel reacties, van fans, collega's uit de muziekwereld en van Brusselaars. En daarbij wordt uiteraard veel verwezen naar zijn bekendste hits. 

Het overlijden van Arno werd vanavond aangekondigd door zijn manager Filip De Groote: "Putain, putain c’était vachement bien. Arno heeft ons op 23 april verlaten. We zullen hem allemaal missen, zijn familie, zijn vrienden en muzikanten. Hij zal altijd bij ons blijven dankzij de muziek die hem tot het einde in leven hield."

Op sociale media blijkt dat zijn overlijden niemand onberoerd laat. Er zijn heel veel reacties, uit verschillende hoeken.  

"Hij was een bijzonder innemende persoonlijkheid, heel warm als hij je vertrouwde", vertelt muzikant en producer Jean Blaute aan onze redactie. "En hij was in de eerste plaats 24 uur per dag artiest. Ik vind dat je iemand pas artiest mag noemen als hij of zij een eigen universum creëert. Arno had een eigen Arno-wereld gecreëerd waar hij de baas was, maar de deuren stonden altijd open. Hij liet het publiek graag binnen in zijn universum, hij was geboren om op een podium zijn wereld te delen."

"Zijn muziek heeft heel, maar heel veel betekend", gaat Blaute verder. "Dan ga ik vooral terug naar T.C. Matic. Die band had eigenlijk even beroemd en bekend moeten zijn als U2. Het is de meest originele, knallende band die dit land ooit heeft gekend. Met zo’n frontman als Arno had dat nog veel groter moeten worden, maar gelukkig heeft hij dat later solo toch kunnen doen in de Franssprekende wereld en België natuurlijk."

Ook Stromae stuurde afgelopen nacht een tweet de wereld in naar zijn 2 miljoen volgers.:

Hij liet het publiek graag binnen in zijn universum, hij was geboren om op een podium zijn wereld te delen

Jean Blaute - producer

Theatermaker Jan Decorte blikt terug op de vele momenten die ze samen op café beleefden. "Ik weet nog goed dat hij het café binnenkwam en zei "nu heb ik iets moois geschreven". We zijn naar zijn thuis gegaan, hij had een kleine klankinstallatie, en daar heeft hij "Dans les yeux de ma mère" gespeeld. Na beluistering hebben we drie minuten gezwegen en dan heb ik gezegd "Arno, dat is echt wereldklasse"."

BEKIJK - "Arno, dat is echt wereldklasse" was de reactie van Decorte nadat Arno voor hem "Les yeux de ma mère speelde":

Videospeler inladen...

"Toen Arno een versie heeft gemaakt van "Mothers little helper" van The Stones heeft Mick Jagger nog een brief gestuurd dat hij het zo goed vond", weet Decorte. "Hij zette alles naar zijn hand. Hij begreep alles, greep in en maakte er het zijne van."

Decorte ziet in Arno een moedig man. "In alle stadia (van zijn ziekte, red.) heeft hij zich zichtbaar gemaakt. Toen zijn haar eraf was, heeft hij foto's laten maken zonder haar. Toen hij mager werd, heeft hij foto's laten maken. Hij is altijd present geweest in die twee jaar en een half, en nu komt daar opeens een einde aan. Dat is een grote schok."

Hij zette alles naar zijn hand. Hij begreep alles, greep in en maakte er het zijne van

Jan Decorte - theatermaker

Radiopresentatrice Michelle Cuvelier van Studio Brussel heeft Arno afgelopen twee jaar nog drie keer kunnen spreken voor de radiozender. "Arno interviewen was een cadeau en een moeilijkheid tegelijkertijd", vertelt ze. "Je stapt binnen met een bepaald idee, ik bereid me ook altijd netjes voor, maar met Arno weet je niet wat je gaat krijgen. Zo is hij: contrair, maar zo beminnelijk en daarom hebben we hem allemaal zo graag."

Cuvelier was geschrokken toen ze het nieuws vernam. "Ik had eigenlijk nooit gedacht dat iets wat zo aangekondigd was, we wisten al jaren dat Arno leed aan pancreaskanker, toch zo onverwacht kan voelen. Ik heb een grote fan in de familie en ik ben zeker dat hij immens verschoten moet geweest zijn, net als ik weet niet hoeveel luisteraars", zegt ze bij StuBru.

Arno interviewen was een cadeau en een moeilijkheid tegelijkertijd
Michelle Cuvelier - presentatrice Studio Brussel

Muzikant Stijn Meuris herinnert zich zijn eerste concert van Arno nog goed. "Dat was ergens begin jaren 80 in Bree in een sporthal", beschrijft hij op Radio 1. "Het was in de periode dat goede Belgische bands nog in sportclubs speelden. Het was eigenlijk de perfecte venue voor het magistrale geluid van T.C. Matic. Ik herinner me dat het als een sonische tsunami over me heen rolde en dat ik zeer onder de indruk was. Wat mij betreft, was T.C. Matic de beste band die er ooit is geweest."

De concertzaal AB in Brussel reageert verslagen. Arno stond er dit jaar nog op het podium en kreeg toen ook het gezelschap van Stromae voor "Putain, putain". De video daarvan post de concertzaal vandaag opnieuw en kan je hieronder bekijken.

Muzikant Sioen haalt herinneringen op aan de "0110"-concerten uit 2006 en post een foto uit de oude doos.

Voor Stef Kamil Carlens, ook muzikant, was Arno "de coolste". "Iedereen zag Arno graag, hij was ook iemand om graag te zien omdat hij die charismatische superster was en tegelijk een gewone mens. Dat hield hem mooi in balans."

Dat beaamt zanger Daan Stuyven: "Er waren twee Arno's. Je had Arno het figuurtje dat hij zelf had gemaakt, maar van de andere kant was dat eigenlijk een heel lieve, verlegen en beschaafde man. Hij heeft mij ook geleerd dat je niet hetzelfde moet zijn op en naast het podium".

BEKIJK - "Arno heeft mij geleerd dat je niet hetzelfde moet zijn op en naast het podium", vertelt zanger Daan Stuyven:

Videospeler inladen...

Ook politici reageren op het overlijden van Arno. Philippe Close (PS), burgemeester van Brussel, betreurt dat hij Arno niet meer zal tegenkomen in de Sint-Katelijnewijk. "Putain putain, il nous manque déjà..." (we missen hem nu al), schrijft hij op Twitter. 

Niet alleen in Brussel werd Arno graag gezien. Ook in Oostende, waar hij geboren werd. Burgemeester Bart Tommelein (Open VLD) verwijst naar hem als een "ereburger". 

Arno was een monument van onze stad

Bart Tommelein, burgemeester Oostende

"Onze stad heeft niet veel ereburgers, maar Arno was al een twintigtal jaar onze ereburger", zegt Tommelein. "Hij was een monument van onze stad. Ik ben blij dat hij op zo een mooie manier, met zijn laatste concert in het Kursaal, afscheid heeft genomen. Tijdens het filmfestival kreeg hij ook een Lifetime Achievement Award als teken van erkenning." 

Oostende wil Arno de komende dagen en weken eren en heeft daarvoor een heel plan klaar.  Zo zal de muurschildering van Arno op het stadhuis de komende dagen uitgelicht worden. Dagelijks zullen er om 19, 20 en 21 uur enkele van de bekendste liedjes van Arno te horen zijn. En er komt een fysiek rouwregister in cultuurcentrum De Grote Post. 

Premier Alexander De Croo (Open VLD) tweet: "Rust zacht, Arno. Het was prachtig!" 

En zelfs het koningshuis heeft mooie woorden voor Arno. "Arno was een innemende persoonlijkheid en een ongelooflijk getalenteerde muzikant. Zijn liedjes zullen ons nog lang bijblijven", staat er te lezen op het officiële twitteraccount.

Journalist en televisiepersoonlijkheid Martin Heylen neemt afscheid van zijn vriend en bedankt Arno voor de "bijzondere momenten". "For ever in de rockhemel", sluit hij af.

Meest gelezen