SEBASTIAN KAULITZKI/SCIENCE PHOTO LIBRARY

Eerste geval van mysterieuze hepatitis bij kinderen ontdekt in ons land, meldt WHO

Ook in ons land is een geval ontdekt van een mysterieuze variant van hepatitis bij kinderen. Dat meldt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Het gaat om een kind van 10 jaar. De voorbije weken en maanden dook de acute vorm van hepatitis al in verschillende landen op bij jonge kinderen. De oorzaak is nog onbekend.

Wat is hepatitis?

Hepatitis betekent leverontsteking. De lever staat onder meer in voor de verwerking van voedingsstoffen, de afbraak van toxische stoffen, en de ondersteuning van de immuniteit. Hepatitis wordt meestal veroorzaakt door een virus, er zijn verschillende vormen, genoemd naar de virusvariant die de vorm veroorzaakt (A, B, C, D en E).

Veel mensen zijn drager van een hepatitis-virus zonder dat ze het weten. Het kan soms lang duren voor iemand klachten ontwikkelt. Een besmetting is acuut als die minder dan 6 maanden duurt. Houdt een besmetting langer aan, dan is er sprake van chronische hepatitis.

Wereldwijd zijn er tot nog toe 169 gevallen bekend van de nieuwe variant. In het Verenigd Koninkrijk werden al 114 gevallen ontdekt. Daarnaast zijn er ook gevallen vastgesteld in Spanje (13), Israël (12), de Verenigde Staten (9), Denemarken (6), Ierland (minder dan 5), Nederland (4), Italië (4), Noorwegen (2), Frankrijk (2), Roemenië (1) en nu dus ook in ons land. 

Alle patiënten zijn tussen 1 maand en 16 jaar oud. De kinderen vertoonden symptomen als geelzucht, diarree, braken en buikpijn. 17 kinderen hebben een levertransplantatie moeten ondergaan. Eén kind is overleden. 

In ons land gaat het om een kind van 10 jaar. Meer details hebben we op dit moment niet, maar dat er bij ons ook een geval opduikt, is geen verrassing, zegt viroloog Steven Van Gucht van Sciensano. "Ik denk dat er de komende dagen of weken nog wel nieuwe mogelijke gevallen gaan opduiken", voorspelt hij.

"We hebben nu ook een alert verspreid naar artsen en specialisten dat ze mogelijke gevallen moeten melden. Elk jaar zijn er tientallen gevallen van acute leverontsteking, ook bij kinderen, dus op zich is dat niet zo bijzonder."

Oorzaak onbekend

Wat aan de oorzaak ligt van de mysterieuze leverziekte is nog niet geweten. Het gaat alvast niet om een van de gebruikelijke hepatitisvirussen (A tot E). 

"Hepatitis is altijd een ontsteking van levercellen", weet leverspecialist Hans Van Vlierberghe van het UZ Gent. "Dat is altijd hetzelfde bij gelijk welke vorm, of je dat nu hebt door een virus, overgewicht, alcohol of een vreemde reactie op medicatie. Wat hier niet goed bekend is, is de oorzaak." 

Dat de oorzaak nog niet achterhaald is, maakt het moeilijker de ziekte te behandelen. "Met een behandeling wil je de oorzaak wegnemen", legt Van Vlierberghe uit. "Als je de oorzaak niet kent, is het uiteraard moeilijk om te behandelen. Wat we dan doen, is de symptomen behandelen." 

Als je de oorzaak niet kent, is het uiteraard moeilijk om te behandelen
Hans Van Vlierberghe - leverspecialist UZ Gent

Als potentiële oorzaak wordt nu vooral in de richting van een adenovirus gekeken, omdat 74 gevallen positief hebben getest op dat adenovirus. "De patiënt in ons land had ook het adenovirus in de stoelgang", aldus Van Gucht. "Maar adenovirussen komen heel vaak voor bij kinderen dus we weten niet of het hier de oorzaak is."

Een besmetting met het adenovirus heeft bij gezonde kinderen ook nog nooit eerder tot hepatitis geleid. De Wereldgezondheidsorganisatie zoekt daarom onder meer of een verhoogde vatbaarheid door een lagere circulatie van adenovirussen tijdens de coronapandemie, de opkomst van een nieuw adenovirus of een combinatie met een besmetting met het coronavirus aan de basis kunnen liggen. 

Er is geen enkel verband gevonden met een van de coronavaccins. Tot nu toe werd ook geen enkele andere epidemiologische risicofactor, zoals een recente reis naar het buitenland, geïdentificeerd. 

"Eigenlijk zit dit nog volledig in de onderzoeksfase", voegt Van Gucht nog toe. "Er zijn veel vragen en nog weinig antwoorden. Dat neemt niet weg dat je het ernstig moet nemen en goed moet onderzoeken. Maar het is nog heel vroeg om er ongerust over te zijn, misschien is dat ook helemaal niet nodig."

Het is nog heel vroeg om er ongerust over te zijn, misschien is dat ook helemaal niet nodig
Steven Van Gucht - viroloog Sciensano

Meest gelezen