Hoe haalbaar en betaalbaar is plantaardig(er) eten? “Door grotere vraag zien we de prijzen eindelijk dalen”
Het prijsverschil tussen plantaardige en dierlijke producten wordt steeds kleiner. Dat blijkt uit een Nederlandse studie. Ook in ons land wordt het prijsverschil kleiner, merken we na een rondvraag bij Eva VZW, Albert Heijn, Colruyt, Delhaize en producent van vleesvervangers Greenway. Vanwaar komt dat prijsverschil dan in de eerste plaats? Wat is precies goedkoper geworden en hoe zetten we zelf makkelijker de stap naar soms eens vegetarisch eten?
Van tofoe tot veggie-gehakt en champignonburgers: wie vegetarisch eet, heeft de laatste jaren veel meer keuze dan vroeger. En het beste nieuws: het leven voor vegetariërs wordt alsmaar goedkoper. Nederlands onderzoek van de stichting ProVeg toont aan dat dat het prijsverschil tussen dierlijke producten en hun vegetarische alternatieven op vijf jaar tijd aanzienlijk kleiner geworden is. In 2019 waren vegetarische producten nog 75 cent duurder per 100 gram dan bijvoorbeeld dierlijke kip. Vandaag bedraagt dat verschil nog amper 13 cent. Het prijsverschil van gehakt is in dezelfde periode zelfs al gedaald van 24 cent naar 6 cent.
Andere plantaardige producten zijn goedkoper geworden dan hun tegenhangers. Zo betaal je voor sojamelk en margarine in alle onderzochte Nederlandse supermarkten minder dan voor melk en koeboter. Een soortgelijk prijsonderzoek is in ons land niet uitgevoerd. Wel merkt EVA vzw (Ethisch Vegetarisch Alternatief) een duidelijke stijging in vegetarische alternatieven. “In de Belgische supermarkten zijn er nu zo'n 65 procent meer vlees- en visvervangers dan in 2019", klinkt het. Vooral opvallend daarbij is dat het aanbod aan veganistische kazen met 310 procent gestegen is.
Stijging in vraag
“We merken dat steeds meer mensen vegetarisch willen eten”, vertelt Fien Louwagie van EVA vzw. Dat de prijzen dalen, kan daar alleen nog maar meer aan bijdragen. “De groep vegetariërs en veganisten blijft relatief klein, zo’n 8 procent, maar de groep flexitariërs, die minstens 3 dagen per week veggie eet, bedraagt bijna 30 procent. Dat werd nogmaals bevestigd tijdens onze VeggieChallenge in maart. 1 op de 8 Belgische gezinnen at toen minstens enkele dagen vegetarisch.” Een mooi resultaat. Binnen die groep die het minst vlees eten, blijkt de meerderheid vooral vrouwelijk en jong te zijn. Bij de Belgen jonger dan 35 eet zelfs nog maar 58 procent elke dag vlees en vis. Dierenwelzijn, het klimaat en de eigen gezondheid zijn daarbij de belangrijkste motivators.
De grotere vraag zorgt ervoor dat wij onze prijzen ook meer kunnen drukken
Niet alleen langs de kant van bewustwording, maar ook langs de kant van de producenten zien ze de interesse in plantaardige alternatieven aanzienlijk stijgen. “25 jaar geleden was het nog erg moeilijk om mensen te overtuigen om vegetarische producten te kopen”, vertelt Cédric Hanet van Greenway. “Je kon een echte vleeseter met moeite overtuigen om bijvoorbeeld tofoe te eten.” Samen met Paul Florizoone richtte hij al in 1997 een bedrijf in veggierestaurants -en producten op. “Door de kleine markt was het toen erg moeilijk om de prijzen van vleesvervangers omlaag te halen. Maar de afgelopen 3 à 4 jaar is de markt enorm gegroeid, met zo’n 30 procent per jaar. Steeds meer mensen zijn flexitariër geworden. Ze willen enkele keren in de week veggie eten, en daar maken de supermarkten graag schapruimte voor vrij. Die grote vraag zorgt ervoor dat wij onze prijs kunnen drukken - we kunnen onze productiekosten meer spreiden - en de smaak verbeteren. Ik geloof dan ook dat er op een dag zelfs geen prijsverschillen zullen zijn met dierlijke voeding.”
Meer keuze in supermarkt maakt veggie toegankelijk
Met een steeds toenemend aanbod in de supermarkt wordt het ook steeds makkelijker voor de gewone consument die dagelijks vlees of vis eet om af en toe voor een alternatief te kiezen. Supermarktketen Albert Heijn werd vorig jaar zelfs uitgeroepen tot meest vegan friendly supermarkt in Vlaanderen en Brussel. “We willen tonen dat plantaardig eten ook budgetvriendelijk kan”, klinkt het bij woordvoerder Ann Maes. “In zo goed als al onze voedselsegmenten proberen we vegan of vegetarische alternatieven te steken. Dat kan gaan van snoepjes tot wijn en smeersalades. Er bestaat zelfs plantaardige soep. Die wordt geproduceerd zonder vleesbouillon.”
Dat we meer plantaardige producten toevoegen aan het aanbod, betekent natuurlijk niet dat we tegen dierlijke producten zijn
Ook Colruyt merkt dat veggie duidelijk in de lift zit. De supermarkt heeft zo’n 80 vegetarische producten in de rekken liggen. “Het assortiment breidt steeds verder uit. Vroeger werd plantaardige voeding door veel mensen nog gezien als ‘minder lekker’. Dat geldt al even niet meer”, vertelt woordvoerder Hanne Poppe. Ook Roel Dekelver van Delhaize treedt daarin bij. “Wij merken dat de plantaardige markt echt een mature markt aan het worden is”, vult de keten aan. “De doelgroep wordt steeds groter. We verwelkomen deze producten dan ook graag. Dat betekent niet dat we tegen dierlijke producten zijn. Integendeel, we willen beide soorten in ons assortiment houden.”
Prijsvergelijking in eigen land
Deze evolutie valt ook te merken aan de prijs in de supermarkt. We vergeleken in twee winkels telkens de goedkoopste kaas (200g, sneetjes) en het goedkoopste gehakt van zowel de dierlijke als de plantaardige producten met elkaar. Daaruit blijkt onder meer dat het verschil tussen de goedkoopste plantaardige en dierlijke kaas in de Albert Heijn nog maar 51 cent bedraagt. Wel belangrijk om daarbij mee te geven: de goedkoopste dierlijke producten zijn regelmatig verbonden aan een huismerk. Daardoor zijn ze sowieso vaak goedkoper. Ook factoren zoals formaten en kwaliteiten spelen een rol.
Start to veggie? EVA geeft tips
1. Check wat je al vegetarisch kookt: Veel mensen beseffen vaak niet dat ze al vegetarisch eten. Maar een pasta met pesto en groenten of een couscoussalade met falafel is bijvoorbeeld ook al veggie.
2. Pas kleine dingen aan: Veel gerechten kan je gemakkelijk vegetarisch maken door ze lichtjes aan te passen. Maak bijvoorbeeld een chili con carne zonder vlees. Of vervang het gehakt in spaghetti bolognese door veggiegehakt.
3. Denk niet altijd richting vleesvervangers: Je hebt niet altijd vleesvervangers nodig. Je kan ook gerechten maken op basis van peulvruchten, groenten of granen. En waarom zou je enkel inspiratie halen in de Belgische keuken als de wereld zoveel meer te bieden heeft? Aziatische en Midden-Oosterse gerechten zijn vaak veggie en zitten boordevol smaak.
4. Wees niet te streng voor jezelf: Laat je niet demotiveren als het eens niet lukt om veggie te eten door omstandigheden. Iedere maaltijd opnieuw heb je een nieuwe kans om voor veggie te kiezen.
5. Zorg voor een veggie voorraadkast: Met enkele basisproducten in huis, maak je plantaardige gerechten in een handomdraai. Denk aan olijfolie, groentebouillon, kikkererwten of bonen in blik, kokosmelk, plantaardige room en diepvriesgroenten.
6. Kijk online: Op het internet vind je zoveel vegetarische recepten. Heb je een ingrediënt, maar weet je niet wat je ermee wil maken? Check dan zeker ons Veggie ABC.
Lees ook
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Zo voorkom je dat je tomatensaus te zuur of bitter smaakt: “Dit trucje zorgt voor het lekkerste resultaat”
-
EU verbiedt “ongezonde” aroma’s voor rookworst en barbecuesaus
De Europese Unie gaat een aantal rookaroma’s verbieden die bijvoorbeeld rookworst en barbecuesaus hun karakteristieke smaak geven. De smaakstoffen zijn ongezond, vinden ook de EU-lidstaten. Fabrikanten krijgen wel twee tot vijf jaar de tijd om hun receptuur aan te passen. -
Spaargids.be
Geen huwelijkscontract afgesloten: wat staat je dan te wachten bij een scheiding of overlijden?
Eigendom wordt bepaald door het huwelijksvermogensrecht en niet door de naam op de rekening. Ben je gehuwd, dan moet je dus kijken hoe je precies getrouwd bent. Is dat met een gemeenschap van goederen? Met een scheiding ervan? Of met nog een andere regeling? Spaargids.be overloopt de mogelijkheden. -
-
Elke dag een banaan eten, hoe gezond is dat?
-
Jobat
Wie krijgt vakantiegeld? Om welk bedrag gaat het? En wanneer wordt het uitbetaald?
Heel wat werknemers verwachten in aanloop naar de zomervakantie hun deugddoend - jaarlijks terugkerend – extraatje: het vakantiegeld. Jobat.be klopte aan bij Matthias Debruyckere, juridisch expert bij hr-dienstengroep Liantis, om de meest gestelde vragen rond dit topic beantwoord te zien. -
Kan je de houdbaarheid van vlees verlengen door het al te bakken en in de koelkast te bewaren?
In de supermarkt kan je vaak vleesverpakkingen kopen met korting omdat ze die dag zelf vervallen. En iedereen verliest weleens vlees in de koelkast uit het oog. Kan het helpen om dat vlees dan eerst op te bakken of om het in te vriezen om de houdbaarheidsdatum te verlengen of niet? Levensmiddelenchemicus Bruno De Meulenaert legt uit. -
Waarom een boterham met kaas (g)een goed idee is
-
Livios
“Let in het bijzonder op voor melganzenvoet”: dit zijn je tuinklussen voor de maand mei
-
PREMIUM61
Diëtist Michaël Sels: “Een gezonde brooddoos voor je kind? Wees realistisch!”
In de brooddoos van één kind op de drie zit helemaal niets wat de stempel ‘gezond’ verdient, zo blijkt uit onderzoek. Maar hoe moet het dan wel? Hoe vinden mama’s en papa’s de tijd om de brooddozen van hun kroost te vullen met een gezonde lunch? En hoe houd je het betaalbaar? Diëtist Michaël Sels (UZA) geeft enkele tips die voor iedereen direct bruikbaar zijn. “Vergeet vooral de funfactor niet!” -
PREMIUM
Luc Bellings test 10 keer balletjes in tomatensaus en deelt een 0/10 en 8/10 uit: “Lekkere vleessmaak en goed gekruide saus”
Gehaktballetjes in tomatensaus is één van de lekkerste Vlaamse klassiekers. Maar welke kant-en-klare variant uit de supermarkt is een even smakelijk alternatief? Sterrenchef Luc Bellings proeft tien bereidingen en buist de helft. Echt lekker gehakt en een geslaagde saus? Dat vindt hij maar bij één product: “Dit zouden ze zelfs geen balletjes in tomatensaus mogen noemen, het zouden vegetarische balletjes kunnen zijn.” -
PREMIUMInterview
Na 37 jaar maakt hoofdinspecteur Michelin zich bekend en onthult hij aantal geheimen: “Sommige chefs nemen het mij nog steeds kwalijk dat ik hun ster wegnam”