Op sportief vlak won KV Mechelen de wedstrijd met 1-0 ©  BELGA

Confrontatie tussen supporters van Charleroi en KV Mechelen: politie zet pepperspray en wapenstok in

Mechelen -

De voetbalwedstrijd KV Mechelen-Charleroi van zaterdagavond is ontsierd door een confrontatie tussen supporters van beide ploegen. Dat gebeurde voor aanvang van de wedstrijd, op de Kerkhoflei. Ook na de wedstrijd bleef het nog een tijdlang onrustig in het stadscentrum, maar konden grote vechtpartijen worden vermeden.

Theo Derkinderen

Hoewel er steeds afspraken worden gemaakt over de te volgen route voor de bezoekende supporters, negeerden een grote groep Charleroi-supporters die zaterdagavond. Ook de richtlijnen op tekstborden op de invalswegen van Mechelen veegden de supporters aan hun laars. “Traditiegetrouw wordt de Ziekenbeemdenstraat voorzien voor de opvang van de bezoekende supporters. Daar kunnen ze met hun auto’s of bussen parkeren en zijn ze op wandelafstand van het voetbalstadion. Zaterdagavond verzamelden een groep Charleroi-supporters echter op de parking van een grootwarenhuis op de Liersesteenweg en had de intentie om van daaruit naar het stadion te trekken”, zegt politiewoordvoerder Dirk Van de Sande. “Het ging om meer dan 300 aanhangers van Charleroi. Dat zou voor een gevaarlijke situatie hebben kunnen zorgen en bovendien een verkeersinfarct op de Liersesteenweg veroorzaken. Daarom hebben wij, in samenspraak met de politie van Charleroi, een wandelroute via de Vrouwvliet opgelegd om zo het stadion te kunnen bereiken.”

Gebeten door politiehond

Maar vlakbij het voetbalstadion liep één en ander uit de hand. “Ter hoogte van een drankgelegenheid op de Kerkfhoflei is het tot een kortstondige maar wel hevige confrontatie gekomen tussen supporters van Charleroi en KV Mechelen. Daarbij is er gegooid met flesjes drank, pyrotechnisch vuurwerk en rookpotten. Uiteraard is de politie tussengekomen, maar we hebben wel de wapenstok en pepperspray moeten gebruiken om de situatie te ontmijnen. Daarnaast is één van de supporters gebeten door een politiehond”, aldus nog Van de Sande.

Tijdens de wedstrijd bleef het vrij rustig in het stadion en achteraf begeleidde de politie de supporters van Charleroi naar hun wagens op de Liersesteenweg. “Om nieuwe confrontaties te vermijden hebben we ervoor gekozen om de Kerkhoflei een tijdje af te sluiten. Daardoor werden voornamelijk Mechelse supporters die huiswaarts keerden, korte tijd gehinderd.”

Niemand opgepakt

Toch bleef er de rest van de avond nog een tijdje spanning in de lucht hangen in het centrum van Mechelen. “Op enkele plaatsen waren er kleine opstootjes tussen supporters. Maar we zijn steeds snel kunnen tussenkomen zodat de problemen niet escaleerden.”

De politie pakte niemand op. Met uitzondering van de supporter die een hondenbeet kreeg, was er geen melding van gewonden. Op sportief vlak won KV Mechelen de wedstrijd overigens met 1-0. tdk

MEER OVER Jupiler Pro League

Aangeboden door onze partners

MEER OVER VOETBAL