Direct naar artikelinhoud
LiveblogVerkiezingen Frankrijk

Verkiezingen Frankrijk - Herlees hier hoe Emmanuel Macron het pleit won van Marine Le Pen

Frans president Emmanuel Macron juicht tussen zijn aanhangers.Beeld AP

Lees de belangrijkste ontwikkelingen over de Franse verkiezingen hieronder in de liveblog. Download de app van De Morgen en krijg meteen een bericht bij belangrijk nieuws.


• Hoe Macron, de hoop van liberaal Europa, te veel afstand van zijn volk nam: ‘Macron ergert de mensen omdat ze zich niet in hem herkennen’

• ‘Als Le Pen wint, geven we de EU het ergste cadeau dat we kunnen geven: we gaan haar van binnenuit veranderen

• ‘De meeste mensen hier zijn moslims, en extreemrechts houdt niet van moslims’: migrantenwijk Rijsel-Zuid vreest winst Le Pen

Live

  1. Einde liveblog

    Bij deze sluiten we de liveblog van de Franse presidentsverkiezingen af. U kan hieronder alle belangrijkste gebeurtenissen van vandaag nog eens rustig herlezen.

    Voorts kan u de eerste analyse van onze collega Maarten Rabaey hier lezen. Hij legt uit hoe Emmanuel Macron, Marine Le Pen en Jean-Luc Mélenchon het vizier al meteen richten op de parlementsverkiezingen.

    Filosofe en Frankrijk-kenner Tinneke Beeckman evalueert in een interview de uitslag. "‘Ik vermoed dat de situatie in Oekraïne een enorm effect op de stembusgang had", zegt ze. Het hele interview vindt u hier.

    Collega Douglas De Coninck trok eerder vandaag naar Hénin-Beaumont, de thuisbasis van Marine Le Pen. Zijn verslag kan u hier lezen. "Met dit kiessysteem kan er nooit iets veranderen"

  2. Macron richt zich tot kiezers van Marine Le Pen

    Wanneer Macron het woord richt tot de kiezers van Marine Le Pen beginnen sommigen in de menigte voor hem te fluiten. "Vanaf het begin heb ik je gevraagd nooit te fluiten. Want vanaf nu ben ik niet langer de kandidaat van één kamp, ​​maar president van iedereen", reageert de president meteen.

    Macron reikt in zijn speech de hand naar de kiezers van Le Pen en zij die niet zijn komen opdagen - bijna een op de drie Fransen. "Ik weet dat voor veel van onze landgenoten die extreemrechts hebben gekozen, de woede en meningsverschillen die hen ertoe hebben gebracht voor dit project te stemmen, ons dwingen een antwoord te vinden. Dat is mijn verantwoordelijkheid en die van de mensen rondom mij."

    Emmanuel Macron voor de Eiffeltoren.Beeld AFP

    "Humanistisch, republikeins, sociaal, ecologisch en Europees", het zijn enkele van de woorden die Macron gebruikt om "zijn project" te omschrijven.

    "We zullen welwillend en respectvol moeten zijn omdat ons land doordrenkt is van zoveel twijfels, zoveel verdeeldheid", klinkt het. "De komende jaren zullen zeker niet stil zijn, maar wel historisch, en we zullen ze kunnen schrijven voor onze generatie!" En uiteraard sluit Macron af met de obligate boodschap. "Vive la République et vive la France."

  3. "Van Frankrijk een grote, ecologische natie maken"

    Macron begint zijn speech met het bedanken van zijn medestanders, de vrijwilligers van zijn campagne en zijn kiezers. "Ik wil alle Franse mannen en vrouwen bedanken die hun vertrouwen in mij hebben gesteld om ons project voor een onafhankelijker, sterker Frankrijk tot stand te brengen, om ervoor te zorgen dat projecten worden uitgevoerd en om van Frankrijk een grote ecologische natie te maken”, zegt hij.

    Dat hij verkozen raakte doordat veel Fransen voor hem steden uit angst voor Marine Le Pen, beseft Macron maar al te goed. “Ik weet ook dat veel landgenoten op mij hebben gestemd om de ideeën van extreemrechts te blokkeren. Ik wil hen bedanken en zeggen dat ik me ervan bewust ben dat deze stemming mij de komende jaren zal binden."

  4. Macron komt toe aan Eiffeltoren

    Op de tonen van de Europese hymne, Beethovens negende, 'Ode de la joie', baant Emmanuel Macron zich een weg tussen zijn aanhangers op het Champ de Mars, voor de Eiffeltoren. Zijn vrouw Brigitte loopt naast hem.

    Macron zal dadelijk de menigte toespreken.

    Frans president Emmanuel MacronBeeld REUTERS
  5. Uitslag verkiezingen meteen startschot voor nieuwe campagne

    Emmanuel Macron mag volgens de eerste betrouwbare voorspellingen dan wel de Franse presidentsverkiezingen gewonnen hebben, het is niet dat hij de komende weken op zijn lauweren zal rusten. Dat schrijft Maarten Rabaey in zijn analyse van de Franse presidentsverkiezingen.

    De volgende uitdaging dient zich immers al meteen aan: de parlementsverkiezingen die op 12 en 19 juni plaatsvinden. Daar zullen zowel extreemrechts als extreemlinks proberen om een groot blok te vormen. "De herverkozen president zal de komende weken zelf ook campagne moeten blijven voeren. Ook Macron zal proberen een coalitie te vormen met kleinere partijen, waaronder een groep rond gewezen premier en huidig Le Havre-burgemeester Edouard Philippe", klinkt het.

    Lees de hele analyse hier.

  6. Zemmour roept op tot een verenigd nationalistisch blok voor de parlementsverkiezingen

    De rechts-radicale Eric Zemmour, die zijn aanhangers opriep op Marine Le Pen te stemmen, kijkt al meteen vooruit richting de parlementsverkiezingen van juni. "Ik roep op tot een coalitie van alle krachten op de rechterzijde en patriotten. We moeten een dominante kracht worden in het volgende parlement."

    Eric Zemmour zondagavond tijdens zijn speech.Beeld AFP

    Voorts kon Zemmour het zich niet nalaten om te zeggen dat het de achtste keer is dat "de naam Le Pen" verliest in de presidentsverkiezingen, doelend op ook de voormalige presidentskandidaat Jean-Marie Le Pen. De vader van Marine Le Pen, werd in 2002 verslagen door de zittende rechtse president Jacques Chirac.

    Zemmour, die tijdens de eerste ronde ruim 7 procent van de stemmen kreeg, stelt dat "zij die de Franse identiteit proberen te verdedigen, tijdens de verkiezingen al te vaak aan het korte eind hebben getrokken".

  7. Lees het interview met Frankrijkkenner Tinneke Beeckman

    "De herverkaveling van het politieke landschap werd bij deze verkiezingen alleszins bevestigd." Dat zegt filosofe en Frankrijkkenner Tinneke Beeckman. "Steeds meer mensen hebben het gevoel dat de presidenten variaties op eenzelfde thema brengen en dat wie verandering belooft, niets verandert. Echte breuklijnen over kwesties als globalisering, liberalisme en ecologie waren er amper."

    Lees hier het volledige interview.

  8. Mélenchon noemt Macron "de slechtste verkozen president van de Vijfde Republiek"

    Ook de extreemlinkse politicus Jean-Luc Mélenchon heeft zich intussen uitgesproken over de eerste officiële exitpolls. Hij noemt Emmanuel Macron "de slechtste verkozen president van de Vijfde Franse Republiek". Al zegt hij in één adem meteen dat het verlies van Marine Le Pen "zeer goed nieuws is voor de eenheid van ons volk".

    Mélenchon, die in de eerste ronde het derde meeste stemmen achter zich kreeg, wees er fijntjes op dat beide kandidaten door de lage opkomst slechts een derde van de stemmen achter zich wisten te krijgen.

    Het doel van Mélenchons toespraak was helder: de start van campagne voor de parlementsverkiezingen in juni lanceren. "Neem geen ontslag, kom massaal in actie. Democratie kan ons de middelen geven om weer van koers te veranderen, vanavond begint de derde ronde. Op 12 en 19 juni, bij de parlementsverkiezingen, kun je de heer Macron verslaan. Een andere wereld is nog steeds mogelijk, als je een maximum aan afgevaardigden kiest van de nieuwe Union populaire die nog moet uitbreiden."

    Archiefbeeld van Jean-Luc Mélenchon.Beeld Photo News
  9. Le Pen reageert: "Resultaat op zich is een eclatante overwinning"

    Intussen heeft Marine Le Pen, de verliezer van deze Franse presidentsverkiezingen, een eerste keer gereageerd. "Met meer dan 43 procent van de stemmen is het resultaat op zich al een klinkende overwinning", zei Le Pen in een speech voor haar aanhangers in Parijs.

    Het verschil tussen Le Pen En Emmanuel Macron is kleiner geworden in vergelijking met de presidentsverkiezingen van 2017. Toen haalde Macron 66,10 procent van de stemmen.

    "Miljoenen van onze landgenoten hebben gekozen voor het nationalistische kamp en het kamp van verandering", zei Le Pen. "Ik betuig mijn diepste dankbaarheid aan degenen die mij in de eerste ronde vertrouwden en aan degenen die zich met miljoenen bij ons in de tweede ronde voegden."

    Marine Le Pen groet en dankt haar aanhangers na haar speech in het Pavillon d'Armenonville in Paris.Beeld AFP

    Le Pen bleef strijdvaardig. "Ik blijf bij mijn engagement voor Frankrijk en de Fransen. Ik zal deze strijd blijven voeren." Die strijdvaardigheid vertaalt zich meteen in een concreet doel: de parlementsverkiezingen winnen in juni. De extreemrechtse politica richt de blik al zeer expliciet op de volgende verkiezingen. Die hebben één doel volgens haar: "We willen iedereen verenigen, waar ze ook vandaan komen, die hun krachten willen bundelen tegen Emmanuel Macron."

  10. Eerste felicitaties voor Macron lopen binnen

    "De Fransen hebben vandaag een belangrijke keuze gemaakt. Ze kozen voor zekerheid en voor de waarden van de Verlichting." Dat zegt premier Alexander De Croo in een boodschap met gelukwensen voor Emmanuel Macron die hij op Twitter plaatst.

    Twitter bericht wordt geladen...

    Intussen stromen ook van op andere plaatsen felicitaties voor de herverkozen president binnen. Oud-premier en Europees president Charles Michel wenst Macron "chaleureux bravo". Ook Europees Commissievoorzitter Ursula Von der Leyen maakt haar felicitaties over aan Macron.

    Twitter bericht wordt geladen...

  11. Eerste officiële exitpolls: Emmanuel Macron volgt zichzelf op als Frans president

    Alle stembureaus zijn intussen gesloten in Frankrijk. Dus komen ook de eerste officiële exitpolls, gebaseerd op een deel van de getelde stemmen, naar buiten. Die duiden Emmanuel Macron aan als winnaar: hij behaalde tussen de 57,6 en 58,2 procent van de stemmen. Zijn tegenstander in de tweede ronde, Marine Le Pen,  kreeg naar verwachting tussen de 41,8 en 42,4 procent van de stemmen.


  12. Meeste stembussen sluiten nu

    De spanning stijgt. De meeste stembureaus sluiten de deuren om 19 uur. Enkel in de grote steden is het nu nog mogelijk om te stemmen. Daar blijven de stembussen open tot 20 uur.

    Beide kandidaten zouden intussen ook in Parijs zijn aangekomen. Wie van hen zal straks mogen zegevieren? Slaagt Emmanuel Macron er als eerste zittende president sinds Jacques Chirac in sinds 2002 om zijn mandaat te verlengen? Of jaagt Marine Le Pen een schokgolf door Europa door het Franse presidentschap voor de eerste keer aan extreem-rechts te geven? Na 20 uur weten we meer.

  13. Volgens eerste exitpolls staat Macron aan leiding

    Volgens de eerste exitpolls die circuleren in Franstalige, Belgische media zou zittend Frans president Emmanuel Macron zichzelf opvolgen. Hij krijgt in de exitpolls een score tussen de 55 en 58 procent, zo berichten onder andere RTBF, LN24 en La Libre.

    Voor alle duidelijkheid: dit zijn exitpolls, nog niet de eerste resultaten. Die worden pas na 20 uur verwacht. De polls zouden zijn gebaseerd op de input van kiezers die voor 17 uur gestemd hadden.

  14. Bellen met Bart Eeckhout over de Franse presidentsverkiezingen: "Winst voor Le Pen zou niet minder dan een schok zijn"

    "Wie ook wint, moet er rekening mee houden dat hij of zij slechts een mandaat zal hebben van pakweg een derde van de Franse kiezers.” Dat zegt commentator Bart Eeckhout. Lees hier het volledige gesprek naar gesprek naar aanleiding van de Franse presidentsverkiezingen.

    Presidentskandidate Marine Le Pen gaat stemmen in haar thuisbasis Hénin-Beaumont, tijdens de 2e ronde van de presidentsverkiezingen 2022.Beeld Eric de Mildt
  15. Fransen in Shanghai mogen opnieuw niet stemmen

    De ongeveer 5.000 Fransen die in Shanghai wonen, hebben hun stem voor de presidentsverkiezingen niet kunnen uitbrengen. Net als in de eerste ronde op 10 april bleven ook zondag de stembureaus dicht vanwege de lockdown. De Chinese miljoenenstad is al sinds begin deze maand zo goed als volledig afgesloten van de buitenwereld door een uitbraak van het coronavirus.

    "In deze uitzonderlijke omstandigheden is besloten de stembureaus niet te openen voor de tweede ronde," zo liet de Franse ambassade in China weten. In Shanghai blijven de Franse expats, zoals de meeste van de 25 miljoen inwoners van de megalopolis, opgesloten in hun huis of appartement. Vele Fransen vragen zich af waarom ze niet online konden stemmen. Andere stembureaus op het vasteland van China (Guangzhou, Chengdu, Wuhan en Shenyang) gingen wel open.

    Shanghai, de economische hoofdstad van China, maakt de ergste corona-uitbraak door sinds het virus eind 2019 werd ontdekt, met minstens 87 doden en bijna een half miljoen positieve gevallen sinds maart, volgens officiële cijfers.

  16. Opkomst blijft lager

    Om 17 uur was 63,23 procent van de stemgerechtigde Fransen al gaan stemmen. Dat laat het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken weten via Twitter. Daarmee ligt de opkomst zo'n 2 procentpunten lager dan op hetzelfde tijdstip bij de vorige presidentsverkiezingen in 2017 (65,30 procent). Ook is het 1,8 procent lager dan tijdens de eerste ronde van de presidentsverkiezingen, twee weken geleden.

    Twitter bericht wordt geladen...

    Om 12 uur al bleek dat de opkomst twee procentpunten lager lag dan bij de vorige presidentsverkiezingen. Volgens berichten in Franse media stevent Frankrijk af op een opkomst van 72 procent. Dat zou het laagste zijn sinds de eerste ronde van de verkiezingen in 1969.

  17. Wat zijn de plannen vanavond?

    Zowel Emmanuel Macron als Marine Le Pen maakten al plannen voor een eventueel overwinningsfeest vanavond. Macron opteert voor de klassieke aanpak: hij zal zijn partijgenoten en aanhangers toespreken aan de voet van de Eiffeltoren.

    Le Pen daarentegen wil het anders aanpakken. Volgens verschillende berichten zouden dertien bussen - met haar beeltenis op - naar de hoofdstad rijden. Het zijn bussen die Le Pen al tijdens de campagne gebruikte. Ze staan symbool voor haar band met de gebieden verder weg van de hoofdstad.

    Verschillende aanhangers van Le Pen verzamelen rond een bus van haar in Perpignane, begin april.Beeld REUTERS
  18. Fransen in het buitenland wel voor Macron gewonnen

    Fransen die in het buiteland wonen, konden hun stem al eerder uitbrengen. Net als voor de overzeese gebieden geldt ook hier dat verschillende Franstalige, Belgische media al over resultaten lijken te beschikken voor de Franse pers daarover kan berichten.

    Daaruit blijkt een ander resultaat dan in de overzeese gebieden (waar Marine Le Pen op verschillende plaatsen met de winst lijkt te gaan lopen). De Fransen in het buitenland lijken vooral voor zittend president Emmanuel Macron te hebben gestemd: 89 procent van de stemmen in Argentinië, 86 procent in Brazilië, 87 procent in Chili, 86 procent in Canada (zonder de resultaten van Vancouver) en 92 procent in de Verenigde Staten (zonder Chicago en New Orleans).

  19. Le Pen op kop in overzeese gebieden

    Marine Le Pen lijkt voorlopig aan het langste eind te trekken in de Franse overzeese gebieden. Dat schrijven Franstalige, Belgische media zoals RTBF en La Libre, naar eigen zeggen op basis van goede bronnen.

    In Martinique zou zittend Frans president Macron 39,13 procent halen volgens de Franstalige openbare omroep. Le Pen zou uitkomen op 60,87 procent. In Guadeloupe zou het verschil nog groter zijn: 69,60 procent voor Le Pen en 30,40 procent voor Macron.

    In de twee overige gebieden zou het meer gelijk opgaan: 50,69 procent voor Macron en 49,31 procent voor Le Pen in Saint-Pierre-et-Miquelon en 51,81 procent voor Macron en 48,19 procent voor Le Pen in Frans Polynesië.

    RTBF waarschuwt wel dat dit lang nog geen definitieve resultaten zijn. Maar ze zijn wel belangwekkend: bij de vorige verkiezingen, in 2017, haalde Macron bijvoorbeeld nog een comfortabele meerderheid in Martinique (77,5 procent) en Guadeloupe (75 procent).

    Dat het echter Belgische media zijn die met de eerste, voorlopige resultaten komen, hoeft dan weer niet te verbazen. In Frankrijk zelf is het bij wet verboden om voor het sluiten van de stembureaus om 19 uur (en 20 uur in de grote steden) zelfs maar exitpolls te brengen. Belgische media zijn niet gebonden aan die wet.

  20. Macron stemt in Le Touquet

    Huidig president Emmanuel Macron heeft zijn stem uitgebracht in Le Touquet, in het noorden van Frankrijk. Hij werd daarbij vergezeld door zijn vrouw Brigitte Macron. Macron nam ook de tijd om de mensen te groeten die buiten aan het stembureau stonden te wachten.

    Beeld AP
    Beeld ANP / EPA
  21. Lagere opkomst na enkele uren dan in 2017

    De opkomst bij de tweede ronde van de presidentsverkiezingen ligt zondag om 12 uur lager dan bij de vorige verkiezingen 5 jaar geleden. Dat meldt het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken via Twitter. Er is sprake van een opkomst van 26,41 procent, wat bijna 2 procentpunten minder is dan op het middaguur van de tweede ronde in 2017 (28,23 procent). Ook toen namen Emmanuel Macron en Marine Le Pen het tegen elkaar op.

    Het opkomstcijfer ligt ook lager dan bij de presidentsverkiezingen in 2012 en 2007. Twee weken geleden tijdens de eerste ronde lager het cijfer wel lager om 12 uur, op 25,48 procent.

    Le Pen, de leidster van het uiterst rechtse en nationalistische Rassemblement National (RN),  ging zelf even na 11 uur stemmen in het Noord-Franse Hénin-Beaumont.

    In de eerste ronde kreeg huidig president Emmanuel Macron van de liberale centrumpartij La République en Marche (LREM) 27,84 procent van de stemmen achter zijn naam,  Le Pen kon 23,15 procent van de kiezers overtuigen.

    Zowat 48,7 miljoen Fransen kunnen zondag een stem uitbrengen.

    Beeld Getty Images
  22. Le Pen brengt stem uit in thuisbasis

    Presidentskandidate Marine Le Pen heeft haar stem uitgebracht in Henin-Beaumont, haar thuisbasis in het noorden van Frankrijk. Later in de namiddag trekt ze naar Parijs om daar de uitslagen te volgen en haar speech te houden.

    Beeld Eric de Mildt
    Beeld Eric de Mildt
  23. Stembureaus zijn geopend, lage opkomst verwacht

    Klokslag 8 uur zijn in Frankrijk de stembureaus opengegaan voor de tweede ronde van de presidentsverkiezingen. Zowat 48,7 miljoen Fransen kunnen zondag een stem uitbrengen op huidig president Emmanuel Macron of zijn uitdaagster Marine Le Pen.

    Rond de middag worden de eerste cijfers over de opkomst verwacht van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Naar verwachting zullen minder kiezers opdagen aan de stembussen. De stembureaus blijven open tot 19 uur, in de grote steden is dat tot 20 uur. In de overzeese gebieden werden de presidentsverkiezingen zaterdag al afgetrapt.

    Beeld AFP
  24. Macron trekt met voorsprong op Le Pen naar Franse presidentsverkiezingen

    Frankrijk kiest zondag een president voor de komende vijf jaar. Huidig president Emmanuel Macron, de leider van de liberale centrumpartij La République en Marche (LREM), leek makkelijk op weg naar een tweede ambtstermijn, maar zijn tegenstander Marine Le Pen van het uiterst rechtse en nationalistische Rassemblement National (RN) wist de afgelopen weken een grote achterstand in de peilingen nagenoeg weg te werken.

    In de eerste ronde op 10 april moest ze echter toch de duimen leggen voor Macron. In die eerste ronde kreeg Macron 27,84 procent van de stemmen achter zijn naam, Le Pen kon 23,15 procent van de kiezers overtuigen.

    Woensdagavond vochten beide protagonisten hun eerste - en laatste - tv-debat uit. Beide kandidaten weten dat heel wat kiezers nog onbeslist zijn of niet van plan zijn te gaan stemmen, dus werden aan beide zijden verwoede pogingen ondernomen om die kiezers te overtuigen. De kandidaten gingen onder meer in clinch over hoe die koopkracht verbeterd kan worden, maar ook over het buitenlands beleid - vooral over Rusland en Europa -, pensioenen, het klimaat, energie, de jeugd en immigratie werd gediscussieerd. Le Pen bevestigde dat ze een hoofddoekenverbod in de openbare ruimte wil, wat volgens Macron "een burgeroorlog" zou veroorzaken.

    Macron kwam volgens een peiling en evaluaties van verschillende experts als overwinnaar uit het debat, dat door 15,6 miljoen mensen werd bekeken.

    Peilingen van donderdag gaven de 44-jarige Macron 55,5 tot 56,5 procent van de stemmen. Dat is weinig tot niet verschillend van de cijfers voor het debat en dat lijkt op het eerste gezicht geruststellend. Maar de entourage van Macron maakt zich toch zorgen over de onbesliste kiezers en een mogelijk groot percentage afwezigen. "De race is nog niet gelopen", klinkt het.

    De meeste verliezende kandidaten riepen meteen na de eerste ronde op om in de tweede ronde voor Macron te stemmen of om niet voor Le Pen te stemmen. Enkel de extreemrechtse Eric Zemmour vroeg zijn kiezers om voor Le Pen te gaan.

    Beeld REUTERS