AFP or licensors

Emmanuel Macron verslaat Marine Le Pen en volgt zichzelf op als president van Frankrijk

In Frankrijk heeft Emmanuel Macron zijn rechts-radicale uitdager Marine Le Pen verslagen in de tweede ronde van de presidentsverkiezingen met 58,5 procent van de stemmen. De aftredende president mag zo aan een tweede ambtstermijn van vijf jaar beginnen. 

Na een lange campagne, een eerste ronde twee weken geleden en de tweede ronde gisteren is de nieuwe president van Frankrijk bekend: ook de komende vijf jaar zal Emmanuel Macron aan het hoofd van het land staan. Macron haalde het in de tweede ronde met 58,55 procent van de stemmen. Zijn rechts-radicale uitdager Marin Le Pen haalde 41,45 procent van de stemmen.

Ondanks haar nederlaag doet Le Pen het met die 41 procent een stuk beter dan in 2017. Ook toen stonden zij en Macron tegenover elkaar in de tweede ronde van de presidentsverkiezingen. Hij haalde het vijf jaar geleden met ruim 66 procent van de stemmen, zij moest de duimen leggen met ruim 33 procent van de stemmen. 

BEKIJK - Tv-zender France 2 maakte de winnaar van de presidentsverkiezingen stipt om 20 uur bekend:

Videospeler inladen...

Felicitaties voor Macron

Verschillende Europese leiders waren er als de kippen bij om Macron te feliciteren met zijn overwinning. "De Fransen hebben vandaag een belangrijke keuze gemaakt", schrijft premier Alexander De Croo (Open VLD) op Twitter. "Ze kozen voor zekerheid en voor de waarden van de Verlichting."

Ook Europees president Charles Michel is blij dat Macron heeft gewonnen. "In deze moeilijke periode hebben we nood aan een solide Europa en een Frankrijk dat een meer soeverein en strategischer Europese Unie helemaal is toegewijd", zegt hij op Twitter.

"Ik kijk ernaar uit om onze excellente samenwerking voort te zetten", schrijft voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen op Twitter. "Samen zullen we Frankrijk en Europa vooruit helpen."

Ook de Britse premier Boris Johnson en de bondskanselier van Duitsland Olaf Scholz reageren verheugd op de overwinning van Macron.

IN KAART: Hoe heeft Frankrijk juist gestemd? Op onderstaande kaart kan je per departement zien of een meerderheid voor Macron (geel) of Le Pen (blauw) heeft gestemd. Van nog niet alle departementen is het resultaat bekend, we vullen de kaart voortdurend aan:

Rellen

Meteen na de bekendmaking van de overwinning van Macron, zijn demonstranten de straat op getrokken in de buurt van Châtelet in Parijs om hun ongenoegen te uiten over het kiesresultaat. De politie gebruikte traangas om hen uiteen te drijven.

Ook in Rennes in Bretagne is het tot ongeregeldheden gekomen. Daar zouden zowat 600 mensen de straat zijn opgetrokken. Enkelen onder hen stichtten brand. Ook hier heeft de politie traangas ingezet. Verschillende demonstranten werden gearresteerd.

De situatie in Rennes vanavond.
De situatie in Rennes vanavond.

In Marseille en Toulouse waren er vreedzame betogingen van telkens zo'n 400 mensen. In Toulouse marcheerden ze rustig door de straten met een spandoek "Ni Macron, ni Le Pen" (noch Macron, noch Le Pen).

Debat

"Naar het einde van de campagne waren de aanhangers van Macron geruster in de overwinning dan in het begin", zegt onze journalist Steven Decraene vanuit het hoofdkwartier van de nieuwe president in Parijs. "Ik denk dat het debat van afgelopen woensdag doorslaggevend was voor het zelfvertrouwen van zijn achterban."

"In dat debat hebben ze gezien dat Le Pen hem niet kon aanvallen en dat ze geen voorstellen had om die van Macron onderuit te halen. Dat was het moment waarop zijn aanhangers wisten dat het bijna niet meer kon fout lopen. Nu haalt hij ruim 58 procent van de stemmen. Dat is meer dan 8 procentpunt minder dan in 2017. Alles onder de 55 procent zou als een verlies voor Macron hebben gevoeld, maar met deze score heeft hij een duidelijke overwinning behaald. Aan de andere kant heeft Le Pen haar resultaat verbeterd ten opzichte van 2017."

BEKIJK - Steven Decraene geeft in "Terzake" een eerste toelichting bij de overwinning van Emmanuel Macron:

Videospeler inladen...

Trapte Macron zijn campagne voor de eerste ronde van de verkiezingen pas laat op gang, dan vloog hij er voor de tweede ronde vandaag meteen in, zegt Decraene. "Hij is overal op het terrein geweest, ook op plaatsen waar hij het in de eerste ronde niet goed deed zoals in het noorden van het land of in de banlieues of buitenwijken waar de radicaal-linkse kandidaat Jean-Luc Mélenchon het uitstekend had gedaan."

"Hij heeft geprobeerd zijn imago bij te stellen van een arrogante en afstandelijke president voor de rijken. Dat wou hij de voorbije twee weken rechttrekken. Voor veel mensen was het mogelijk nog altijd een choix par défaut omdat ze vonden dat ze niet anders konden. Toch denk ik dat veel Fransen opgelucht en blij zijn dat Macron nog eens vijf jaar het gezicht van Frankrijk in de wereld zal zijn."

Aanhangers van Emmanuel Macron in Bordeaux juichen bij de bekendmaking van de eerste resultaten.
Ook in Lyon reageren aanhangers van Emmanuel Macron blij bij de bekendmaking van de eerste resultaten.

Meest gelezen