Russische president Poetin feliciteert Emmanuel Macron, Europese leiders reageren opgelucht op herverkiezing

Een dag na de herverkiezing van de Franse president Emmanuel Macron heeft ook de Russische president Vladimir Poetin hem gefeliciteerd met zijn overwinning. Veel Europese leiders deden dat gisteravond al. Ze reageren opgelucht op de overwinning. "De Fransen hebben vandaag gekozen voor zekerheid en voor de waarden van de Verlichting", zegt premier Alexander De Croo. "We kunnen vijf jaar langer op Frankrijk rekenen", zegt voorzitter van de Europese Raad Charles Michel. 

"Ik wens u oprecht succes in uw publieke optreden, net als een goede gezondheid", zegt de Russische president Poetin in een telegram aan Emmanuel Macron. Macron sprak meermaals met Poetin, vooral in de aanloop naar de Russische invasie in Oekraïne, in de hoop het conflict te ontmijnen.

Ook de Chinese president Xi Jinping heeft zijn felicitaties overgemaakt. Hij zegt dat hij graag wil blijven samenwerken met Macron "om diplomatieke betrekkingen te onderhouden op basis van onafhankelijkheid, wederzijds begrip, vooruitziendheid en wederzijds voordeel". 

Europese leiders opgelucht

De meeste Europese leiders hebben gisteravond al -met opluchting- gereageerd op de herverkiezing van Macron. "De Fransen hebben vandaag een belangrijke keuze gemaakt. Ze kozen voor zekerheid en voor de waarden van de Verlichting", zegt premier Alexander De Croo (Open VLD), die Macron feliciteert op Twitter.

Ook voorzitter van de Europese Raad Charles Michel en Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen hebben Emmanuel Macron gefeliciteerd met zijn herverkiezing als president van Frankrijk. "We kunnen vijf jaar langer op Frankrijk rekenen", schrijft Charles Michel op Twitter.

"In deze onrustige tijden hebben we een sterk Europa nodig en een Frankrijk dat zich volledig inzet voor een meer soevereine en strategische Europese Unie."

Von der Leyen zegt "verheugd te zijn om onze excellente samenwerking voort te zetten". "Samen zullen we Frankrijk en Europa laten vooruitgaan."

"Uw kiezers hebben vandaag ook een sterk engagement naar Europa gestuurd", reageert de Duitse bondskanselier Olaf Scholz. "Ik ben blij dat we onze goede samenwerking zullen voortzetten." 

Ook de Britse premier Boris Johnson was er snel bij om Macron te feliciteren, in het Engels en het Frans. "Frankrijk is een van onze naaste en belangrijkste bondgenoten. Ik kijk ernaar uit om verder samen te werken aan de vraagstukken die voor onze beide landen en de wereld van het grootste belang zijn."

De Amerikaanse president Joe Biden zegt dat de VS en Frankrijk zullen blijven samenwerken. "Ik kijk ernaar uit om onze nauwe samenwerking voort te zetten - vooral om Oekraïne te steunen, de democratie te verdedigen en de klimaatverandering tegen te gaan", reageert Biden op Twitter.

Extreemlinkse Mélenchon tevreden over nederlaag Le Pen

In Frankrijk zelf hebben ook politieke tegenstanders van de president gereageerd op zijn herverkiezing. De extreemlinkse presidentskandidaat Jean-Luc Mélenchon van La France insoumise, die in de eerste ronde vrij nipt werd verslagen door Marine Le Pen, vindt Emmanuel Macron "de slechtste verkozen president van de Vijfde Republiek", maar noemt de nederlaag van Marine Le Pen tegelijk "goed nieuws voor de eenheid van het volk". "Frankrijk heeft duidelijk geweigerd haar het presidentschap toe te vertrouwen."

Mélenchon wijst er wel op dat "mevrouw Le Pen en de heer Macron nauwelijks meer dan een derde van de geregistreerde kiezers hebben kunnen begeesteren".

De uiterst rechtse presidentskandidaat Eric Zemmour, die in de eerste ronde werd uitgeschakeld, roept de nationalistische bewegingen op om zich te verenigen voor de komende  parlementsverkiezingen in juni. 

Zemmour, die zijn aanhangers na de eerste ronde had opgeroepen om te stemmen voor Le Pen, reageerde ontgoocheld op haar nederlaag. "Dit is de achtste keer dat de naam Le Pen door een nederlaag wordt getroffen", reageert hij, verwijzend naar de -verliezende- kandidaturen van zowel Jean-Marie Le Pen als zijn dochter Marine.

Meest gelezen