Direct naar artikelinhoud
NieuwsDefensie

Wereldwijde defensie-uitgaven stijgen naar recordhoogte

Een Russische tank in Marioepol. De defensie-uitgaven van Rusland stegen vorig jaar in voorbereiding op de oorlog in Oekraïne, met 2,9 procent naar 65,9 miljard dollar (61 miljard euro).Beeld REUTERS

De wereldwijde defensie-uitgaven bedroegen in 2021 voor het eerst meer dan 2 biljoen dollar. Volgens een zondagavond verschenen rapport van het internationale vredesonderzoeksinstituut Stockholm (SIPRI) stegen de uitgaven vorig jaar, gecorrigeerd voor de inflatie, met 0,7 procent tot 2.113 miljard dollar (1,95 biljoen euro).

“In 2021 stegen de militaire uitgaven voor het zevende opeenvolgende jaar, tot 2,1 biljoen dollar. Dit is het hoogste cijfer dat we ooit hebben geregistreerd”, zei SIPRI-onderzoeker Diego Lopes da Silva aan persagentschap AFP.

Toch daalden de wereldwijde defensie-uitgaven juist als percentage van de totale wereldeconomie, met 0,1 procentpunt. De wereldeconomie groeide in 2021 namelijk nog sneller dan de defensie-uitgaven, als gevolg van alle economische stimuleringsmaatregelen in verband met de coronapandemie. De wereldwijde defensie-uitgaven waren volgens SIPRI in 2021 nog goed voor 2,2 procent van de totale wereldeconomie.

De vijf landen die in 2021 het meeste geld uitgaven aan hun leger waren: de Verenigde Staten, China, India, Groot-Brittannië en Rusland. De uitgaven van Rusland stegen, in voorbereiding op de oorlog in Oekraïne, met 2,9 procent naar 65,9 miljard dollar (61 miljard euro). Daarmee bedroegen de Russische defensie-uitgaven 4,1 procent van het bruto binnenlands product. Of Rusland zich ook de komende tijd nog zulke hoge legeruitgaven kan blijven veroorloven, is de vraag. De internationale sancties, afgekondigd vanwege de oorlog in Oekraïne, raken de economie van Rusland hard.

Lees ook:

Het Russische leger heeft twee gezichten: dit is wat dat betekent voor de oorlog in Oekraïne

‘Het Westen heeft acht jaar niets gedaan om Poetin tegen te houden, en dit is het resultaat

NAVO-lidstaten voeren defensie-uitgaven op

Daar staat tegenover dat veel NAVO-lidstaten vanwege de oorlog in Oekraïne juist hebben aangekondigd hun defensie-uitgaven te zullen opvoeren. SIPRI verwacht daarom dat de mondiale stijging ook de komende jaren zal doorzetten.

De Verenigde Staten gaven in 2021 het meeste geld uit aan defensie: 801 miljard dollar (742 miljard euro). Dat stond in dat jaar gelijk aan 3,5 procent van het Amerikaanse bruto binnenlands product. In 2020 waren de defensie-uitgaven in de VS nog goed voor 3,7 procent van de totale economie van het land.

Een Russische tank in Marioepol. De defensie-uitgaven van Rusland stegen vorig jaar in voorbereiding op de oorlog in Oekraïne, met 2,9 procent naar 65,9 miljard dollar (61 miljard euro).Beeld REUTERS

Ook China blijft uitgaven optrekken

Na de VS volgt op de tweede plaats in de ranglijst China, met een geschat bedrag van 293 miljard dollar aan militaire uitgaven, goed voor een verhoging met 4,7 procent vorig jaar. Het is al het 27ste jaar op rij dat Peking de militaire uitgaven optrekt, wat ook enkele andere landen in de regio ertoe heeft aangezet om hun militaire budgetten te verhogen. Zo gaf Japan 7 miljard dollar uit, een stijging met 7,3 procent en meteen ook de grootste jaarlijkse stijging sinds 1972. Australië trok 4 procent meer uit voor zijn leger, tot 31,8 miljard dollar in 2021.

India, dat met 76,6 miljard dollar de top drie afsluit, verhoogde eveneens zijn militaire uitgaven in 2021, maar met een bescheidener 0,9 procent. Het Verenigd Koninkrijk staat op de vierde plaats, met een stijging van de militaire uitgaven met 3 procent tot 68,4 miljard dollar. Het wipt daarmee over Saoedi-Arabië, dat de uitgaven met 17 procent terugdrong tot naar schatting 55,6 miljard dollar.