IN KAART - Macron wint, maar Le Pen verovert terrein in Frankrijk: zo hebben de departementen gestemd

Hoe stemde Frankrijk bij deze presidentsverkiezingen? In welke departementen stemde men - vooral - voor Emmanuel Macron en in welke voor Marine Le Pen? Ontdek het op onze kaart. Macron mag dan wel de verkiezingen gewonnen hebben, Le Pen is er in heel wat departementen en vooral gemeenten duidelijk op vooruit gegaan.

Hoewel Emmanuel Macron de presidentsverkiezingen heeft gewonnen, heeft Marine Le Pen het allerminst slecht gedaan. In een groot deel van Frankrijk is ze er (fors) op vooruitgegaan in vergelijking met 5 jaar geleden.

In een twintigtal departementen op het Franse vasteland haalde Le Pen het van Macron. Te zien op onderstaande kaart. In 2017 haalde Macron nog zowat alle departementen binnen, op een paar na waar Le Pen een meerderheid behaalde.

Maar vooral op gemeentelijk niveau valt de verschuiving op. Het mag duidelijk zijn dat radicaal-rechts terrein gewonnen heeft in Frankrijk. In een grote meerderheid van de gemeenten heeft Le Pen zondag haar resultaat uit 2017 verbeterd. In bijna 12.000 gemeenten (Frankrijk telt er ongeveer 35.000) haalde ze meer dan 10 procentpunt meer dan in 2017. En in meer dan 6.500 gemeenten haalt ze meer dan 60 procent van de stemmen.

De verschuiving is past echt goed te merken in de overzeese gebieden. Le Pen versloeg Macron in Guadeloupe, de Antillen, Martinique, Frans Guyana, Mayotte en La Réunion. In 2017 was het nog andersom. Om een voorbeeld te geven van de grote sprong die Le Pen maakte: in Fort-de-France, de hoofdstad van Martinique, boekte ze een winst van 37 procentpunten.

Meest gelezen