Deze soort koffie geeft je de grootste cafeïneboost (en het is geen espresso)
Een koffietje bij het ontbijt is perfect om wakker te worden. Maar is er één specifieke koffie die daarbij meer helpt dan een andere? Of is elk kopje koffie even straf? We vroegen aan barista Joke De Coninck welke soort koffie je ‘s ochtends het liefst drinkt voor een meer dan welgekomen energieboost. Maar vergis je niet: “Het effect van koffie is soms psychologisch.”
De gemiddelde Belg drinkt volgens het studiebureau Euromonitor zo’n 2,2 kopjes koffie per dag. Dat komt neer op zo’n 40 tot 150 mg cafeïne per dag. Ter vergelijking: een kopje thee (125 ml) bevat 30 tot 50 mg cafeïne, terwijl er in een blikje cola light ongeveer 35 mg cafeïne zit. Welk kopje van dat zwarte goud maakt ons dan het meeste wakker met cafeïne ‘s ochtends? “Het is heel moeilijk om te zeggen hoeveel cafeïne er exact in een kopje koffie zit”, vertelt barista Joke De Coninck van koffiebar Black&Yellow. “Het hangt af van hoe groot je kopje is, en welke soort bonen je gebruikt. Zo bevat de Robustaboon, die voornamelijk in Vietnam wordt gekweekt, bijvoorbeeld tot twee keer zoveel cafeïne als de Arabicaboon uit Ethiopië.”
De belangrijkste factor die bepaalt hoeveel cafeïne er uiteindelijk in je kopje zit, is de extractietijd. “Dat is de tijd dat de koffie en het hete water met elkaar in contact komen”, zegt De Coninck. “Hoe korter de extractietijd, hoe minder cafeïne de koffie zal bevatten. Of een koffie zacht of sterk smaakt, is dus eerder afhankelijk van de verhouding tussen de hoeveelheid koffie en water. Simpelweg is het afhankelijk van het recept dus.”
Espresso en ristretto
“Het is misschien verrassend, maar een espresso is een van de koffies met het laagste cafeïnegehalte. De extractietijd bedraagt immers maar 30 seconden. Het effect van een espresso, waar mensen helemaal wakker van zouden worden, is dus eerder psychologisch. Een lungo, een espresso met meer water, is daardoor de koffie met het laagste cafeïnegehalte.”
Hetzelfde geldt voor ristretto. Vaak wordt gedacht: hoe fijner ze de koffie malen, hoe sterker de koffie, maar het tegenovergestelde is waar. Omdat cafeïne in het algemeen later in het zetproces vrijkomt, bevat ristretto ten opzichte van een espresso ietsje minder cafeïne. Ook deze is dus niet hét strafste kopje koffie.
Koffies met melk
“Een cappuccino, latte of een andere koffie met melkdrank, bevat doorgaans één espresso. De extractietijd bedraagt hier dus ook 30 seconden. Het cafeïnegehalte valt dus te vergelijken met dat van een espresso”, vertelt Joke. Hou bij koffies met melk wel rekening met het feit dat de melk die je eraan toevoegt de cafeïne ‘verdunt’. Een kopje bevat meer inhoud, waardoor de cafeïne in verhouding minder aanwezig is of minder sterk zal zijn dan bij een espresso.”
Filterkoffie of gewone koffie
“Een filterkoffie of de koffie die je thuis zet, heeft een extractietijd van drie minuten. Die geeft je dus wel degelijk een stevige cafeïneshot”, vervolgt Joke. Dit is volgens de barista de koffie die je het makkelijkst thuis zelf zet.
Cold brew
De laatste in het rijtje is meteen het strafste exemplaar. “De koffie die je de grootste cafeïneboost geeft, is cold brew. Deze koude koffie heeft een zettijd van maar liefst twaalf uur. Het drankje wordt dan ook vaak verdund, omdat het anders te straf is voor sommige mensen.”
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Koffie-expert test 10 koffiecapsules uit de supermarkt en één merk springt eruit: “Misschien zelfs beter dan de premiummerken zoals Nespresso”
-
Spaargids.be
Hoeveel geld mag er op jouw spaarrekening staan vooraleer de fiscus passeert?
Op een eerste schijf van 1.020 euro spaarrente per belastingplichtige betaal je geen roerende voorheffing. Wat betekent dat concreet? Hoe zit het dan met een gezamenlijke rekening? En wat doe je best met de rest van je centen? Spaargids.be biedt antwoorden. -
Waarom een boterham met kaas (g)een goed idee is
Een boterham met kaas hoort bij veel mensen standaard bij hun ontbijt of middageten. Maar kaas bevat veel verzadigd vet en zout. Slecht voor de gezondheid dus, zou je kunnen denken. Is dat terecht? En leg je dan beter iets anders tussen de boterham? -
-
Kan je de houdbaarheid van vlees verlengen door het al te bakken en in de koelkast te bewaren?
-
HLN Shop
“Gekookt zijn ze vaak echt niet lekker”: Pascale Naessens verklapt hoe je groenten wél smakelijk op je bord krijgt
Kookboekenauteur en keramiste Pascale Naessens (54) houdt van creëren. In plaats van vroeger werk heruit te geven, verschijnt nu haar eerste compilatie met de beste groenterecepten. Het eerste in een serie van vijf themaboeken waarvan het volgende helemaal rond desserts zal draaien. HLN Shop zette zich rond de tafel met de chef voor een gesprek: “Ik wil dat mensen plezier vinden in het bereiden van groenten, dat het leuk en lekker is.” -
PREMIUM
Zo maak je de lekkerste vol-au-vent volgens Piet Huysentruyt: “Voor de balletjes is dit soort gehakt de beste keuze”
Vol-au-vent is een klassieker in elke Vlaamse huiskamer en op restaurant, maar hoe maak je die thuis zelf goed klaar? Hoe zorg je ervoor dat je saus niet schift? En welke soorten vlees gebruik je best? HLN-chef Piet Huysentruyt deelt zijn essentiële tips en noemt de 3 meest gemaakte fouten, zodat jouw koninginnenhapje niet meer kan mislukken. “Als je zo’n kip gebruikt, krijg je taai vlees.” -
Mijnenergie
Klopt jouw energiefactuur wel helemaal? En hoe betwist je een te hoge afrekening?
-
HLN Shop
Op safari in de Benelux: vijf zinderende ervaringen om na te jagen
-
vtwonen
Met deze tips blijft je basilicumplant voortaan wél in leven
De basilicumplant: onmisbaar als je van Italiaans eten houdt én een groene sfeermaker op het keukenblad. Tenminste… voor zolang het duurt. Want zo’n plant in leven houden blijkt niet altijd even gemakkelijk. Daarom doet vtwonen.be je hieronder vijf toptips cadeau. -
PREMIUM
De grote gemalen filterkoffietest: “Sommige huismerken smaken beter dan dure premium merken”
Belgen zijn koffiedrinkers! En dat zie je in de koffiegang van de supermarkt. Zelfs een gouwe ouwe als gemalen koffie vraagt steeds meer plaats in de rayon. Peter Hernou, koffie-expert en wereldkampioen Latte Art, zette koffie met voorverpakte gemalen koffie. “Eens gemalen, verliest koffie snel zijn aroma en dat komt de smaak niet ten goede.” -
PREMIUM
“Deze Belgische wijn van 22 euro uit de supermarkt is echt de moeite”: wijnproductie in ons land boomt, maar welke flessen zijn lekker?