Telefacts NU
Volledig scherm
© Telefacts NU

LIVE PROCES SANDA DIA. Alle 18 Reuzegommers schuldig volgens OM: zwaarste straf gevraagd voor schachtentemmer en preses

Het openbaar ministerie vraagt celstraffen van 18 tot 60 maanden voor de 18 Reuzegom-leden. De vordering was te horen aan het einde van de tweede dag van het proces rond de fatale studentendoop van Sanda Dia (20). Vandaag kwamen nog zeven Reuzegommers en de twee medeschachten die de doop overleefden aan het woord. Zij gaven onder andere meer details over de beruchte ‘visproef’, waarbij ze een levende goudvis moesten inslikken, gevolgd door visolie. De rest van de week zijn er geen zittingen meer zodat alle advocaten een standpunt kunnen innemen over de herkwalificatie. 

  1. DE VERZAMELAAR. Bij Nico (73) reis je door de geschiedenis van Tongeren, ‘s lands oudste stad: “Toen een oud-burgemeester stierf, mocht ik al zijn spullen hebben”
    PREMIUM

    DE VERZAME­LAAR. Bij Nico (73) reis je door de geschiede­nis van Tongeren, ‘s lands oudste stad: “Toen een oud-burgemees­ter stierf, mocht ik al zijn spullen hebben”

    “Ik moest nog één Belgische bajonet hebben, maar die kostte maar liefst 90.000 frank.” Dus besloot Nico Olislagers (73) uit Tongeren om zijn wapenverzameling achterwege te laten en zich te focussen op alles wat met de oudste stad van België te maken heeft. Als zoon van een moeder uit Lanaken en een vader uit Borgloon is hij geen rasechte Tongenaar, maar hij mag zich na al die jaren zeker zo noemen. Zijn volledige kelder en delen van zijn huis zijn ingepalmd. “Toch koester ik nog één droom”, vertelt Nico. Wij gingen langs in het minimuseum bij Nico thuis.
    Tongeren
  2. ASSISEN. Gheorghe Ciobanu (58) veroordeeld tot 19 jaar cel voor moord op collega Constantin (44): “Hij heeft hem op brute en laffe wijze van het leven beroofd”
    PREMIUM

    ASSISEN. Gheorghe Ciobanu (58) veroor­deeld tot 19 jaar cel voor moord op collega Constantin (44): “Hij heeft hem op brute en laffe wijze van het leven beroofd”

    Aanklager Bruno Coppin had een celstraf van 25 jaar gevorderd voor Gheorghe Ciobanu (58) die zijn collega-fruitplukker Constantin Munteanu (44) in december 2021 in Alken vermoordde met 14 messteken. Hof en jury zagen meer verzachtende omstandigheden voor de ‘goedaardige’ vijftiger en hielden het bij 19 jaar cel. “Deze straf laat u toe om goed na te denken over de ernst van de feiten maar biedt u toch nog een toekomstperspectief”, sprak voorzitter Fontaine de vijftiger toe.
    Alken