Raadkamer in Gent stelt zaak ‘Schild & Vrienden’ uit naar 30 mei

 ©  BELGA

Gent -

Op 30 mei zal de raadkamer in Gent zich buigen over een mogelijke doorverwijzing naar de correctionele rechtbank van de zaak rond Schild & Vrienden. Dat werd maandag beslist.

Simon Dekaezemaker

Het parket Oost-Vlaanderen was een strafonderzoek gestart naar aanleiding van de Pano-reportage op 5 september 2018. Die toonde aan dat in geheime chatgroepen van Schild & Vrienden racistische en antisemitische berichten gedeeld werden en maakte van Dries Van Langenhove een bekend figuur.

In juni 2019 werd Van Langenhove officieel in verdenking gesteld. De Schild & Vrienden-oprichter werd vrijgelaten onder voorwaarden en moest onder meer een geleid bezoek volgen aan de Dossinkazerne in Mechelen. De plenaire vergadering van de Kamer heeft in maart zijn parlementaire onschendbaarheid opgeheven en volgde het advies van de commissie Vervolgingen. Van Langenhove zelf heeft de beschuldigingen altijd ontkend en zegt dat hij hoopt op een buitenvervolgingstelling in het dossier rond ‘Schild & Vrienden’.

Van Langenhove moet zich onder meer verantwoorden voor inbreuken op de racismewetgeving, omdat hij zou hebben aangezet tot discriminatie of haat en denkbeelden zou hebben verspreid die gebaseerd zijn op rassuperioriteit of rassenhaat. Ook enkele andere “vermeende kernleden van Schild en Vrienden” moeten voor de raadkamer verschijnen op beschuldiging van inbreuken op de racismewetgeving en inbreuken op de negationismewetgeving.

Het onderzoek werd ondertussen afgerond en het dossier zou maandag normaal behandeld worden op de Gentse raadkamer. Daar werd echter na een zitting van twintig minuten beslist om de zaak uit te stellen naar maandag 30 mei. “Zo hebben de advocaten van de verdediging nog de mogelijkheid om te antwoorden op de neergelegde conclusies van de burgerlijke partijen”, legt advocaat Abderrahim Lahlali uit.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen