Koning Willem-Alexander en koningin Máxima.
Volledig scherm
PREMIUM
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima. © ANP

“Ze kunnen zich even geen fouten meer permitteren”: waarom het vertrouwen in de Nederlandse monarchie keldert

RoyaltyNooit eerder had Nederland zo weinig vertrouwen in koning Willem-Alexander (54) en koningin Máxima (50). Dat blijkt uit een enquête die ieder jaar voor Koningsdag gehouden wordt. Nog slechts een kleine meerderheid (56 procent) blijft voorstander van de monarchie, een historisch dieptepunt. Maar: “Ik had dit wel zien aankomen”, oordeelt Justine Marcella, hoofdredactrice van het tijdschrift ‘Vorsten’. Zij legt uit wat deze slechte cijfers betekenen en of ze een bedreiging vormen voor het voortbestaan van het koningshuis. “Deze trend mag zich niet doorzetten, er moet iets gebeuren.”

12 reacties

  • van leeuwen leroy

    2 jaar geleden
    Best triestig sommige reacties...het is wel door die familie dat nederland op de kaart gezet heeft...en dat deze tijd van vrijheid zich er niet toe leent dat ze dezelfde invloeden als toen hadden kunnen ze niets aan doen. Maar om t daarom af te schaffen is ook wel meteen erover...wat dan? Een president met de macht van een koning? Nee toch liever niet. Wees blij dat er een koning zit die graag onder het volk komt...dit was vroeger wel anders..ik wil maar zeggen er zitten ook leuke kanten aan.
  • Patrick De clippeleir

    2 jaar geleden
    Vroeger werd de bevolking onder de knoerd gehouden door de monarchie en de kerk,maar tegenwoordig weten we wel beter.vandaar dus.
  • Johan hendrickx

    2 jaar geleden
    Zijn overal in't zelfde bedje ziek.. links en rechts wat populair gaan doen en voor de rest, hun eigen ding doen, boven de wet gesteld uiteraard..
  • Nadine De Mulder

    2 jaar geleden
    Het grootste deel van de Oranje-fans zijn ouderen en die vallen stilaan weg hé ?
  • Jef Denijs

    2 jaar geleden
    Dat is overal zo, een koningshuis heeft dan ook weinig toegevoegde waarde voor het geld dat eraan gegeven wordt.