Jean Blaute erg aangedaan door overlijden Henny Vrienten: “Fantastisch lieve man met Himalayahoog talent”

Na Arno zaterdag heeft Jean Blaute er met Henny Vrienten (73) op twee dagen tijd twee zeer goede muzikale vrienden verloren. Blaute was dan ook erg aangeslagen toen hij kort na het vernemen van het nieuws van het overlijden van de Doe Maar-frontman om een eerste reactie werd gevraagd op Radio 1. “Hij was een warme vriend, een fantastisch lieve man met een Himalayahoog talent.”

joro
Bron: radio 1

LEES OOK. Doe Maar-zanger Henny Vrienten overleden op 73-jarige leeftijd

Jean Blaute was, zoals bij quasi de halve Nederlandstalige muzikale scene, even producer van Doe Maar. Hij kende Henny Vrienten dan ook goed en het verlies van zijn goede vriend komt erg hard aan. “Ik dacht er toevallig vandaag nog aan om Henny eens een lange mail te sturen”, vertelt Blaute op Radio 1. “Ik had hem eerder al willen bellen, maar wilde hem niet lastigvallen omdat ik wist dat het door zijn ziekte niet goed ging met hem.”

Twee dagen geleden zag Jean Blaute nog een andere goede kompaan wegvallen met Arno. “Arno heeft een beetje zijn einde kunnen vieren met zijn fans, dat was Henny niet gegund”, aldus een zeer aangegrepen Jean Blaute.

Liedjesschrijver

“Hij was een echte, warme vriend, een fantastisch lieve man, met een Himalayahoog talent”, zo omschrijft hij Vrienten. “Hij was in de eerste plaats een liedjesschrijver. Hij maakte er een discipline van om aan recordtempo elke dag een nieuw liedje te schrijven. In de jaren 70 schreef hij voor talloze Nederlandstalige en Duitstalige zangers liedjes. Hij heeft onder andere geproducet voor Jan De Wilde en schreef ook heel wat liedjes voor Sesamstraat.”

Jean Blaute noemt het een “enorm voorrecht” om samen de studio te hebben mogen delen met Henny Vrienten en de leden van Doe Maar. Blaute was naar eigen zeggen samen met hun manager zowat de enige die op de hoogte was dat Doe Maar op een hoogtepunt besliste te stoppen. “Ze zagen het gevaar in van idolatrie.”

Waarin school volgens Blaute de kracht van het songschrijven van Henny? “Zijn taal”, zegt Blaute zonder nadenken. “Hij was geen schoolpriesterachtige taalcorrector, maar hij was een enorme poëzieliefhebber met een bibliotheek vol poëzie. Dat naast zijn collectie van 300 gitaren. De poëzie heeft hem geïnspireerd en bevrucht. Hij had een heel mooie vloeiende taalzetting in songs. Zijn taal was nooit goedkoop en vaak heel catchy. En er zat vaak een boodschap in. Dat bewijzen de talloze hits van Doe Maar.”

“Een succes zoals Henny gekend heeft krijg je niet cadeau, maar moet je verwerven bij het publiek”, besluit Blaute.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER