AFP or licensors

Kane Tanaka (119) is overleden, de oudste mens van de wereld én de op één na oudste mens ooit

In Japan is Kane Tanaka overleden. Met haar 119 jaar was ze de oudste mens van de wereld én de op één na oudste mens die ooit heeft geleefd. Volgens verouderingsfysioloog Sven Bulterijs (UGent) haalt een mens zo'n hoge leeftijd niet door de levensstijl, maar vooral door goeie genen, zo vertelt hij in "De wereld vandaag".

Kane Tanaka: de naam zegt je misschien niet meteen iets, maar haar overlijden is wereldnieuws. Want Tanaka was de oudste persoon ter wereld. De Japanse vrouw stierf vorige week dinsdag in een rusthuis waar ze al jaren woonde. Zelf zei ze ooit dat ze nog nooit zo gelukkig was als op haar oude leeftijd. Ze hoopte 120 jaar te worden, maar dat is haar dus net niet gelukt. 

Kane Tanaka in 2020
2020 Kyodo News

Met 119 jaar mag Tanaka net niet de oudste persoon ooit genoemd worden. Die titel is nog steeds verbonden aan de Franse vrouw Jeanne Louise Calment. Zij werd 122 jaar en 164 dagen oud. 

BEKIJK - Begin 2019 was er nog commotie over Calment. Volgens een Russisch onderzoek zou ze gelogen hebben over haar leeftijd, maar de Vlaamse geriater Lucien De Cock zei dat dat "fake news" is:

Videospeler inladen...

119 is uiteraard ook al een hele prestatie en dan rijst de vraag hoe ze zo oud is kunnen worden. "Uw kans om de gemiddelde leeftijd van 80 jaar te worden, is zeer afhankelijk van uw levensstijl", weet verouderingsfysioloog Sven Bulterijs van de Universiteit Gent. "Dus van uw voeding, rookgedrag, lichaamsbeweging, slaap en stress. Al die factoren spelen daarbij een belangrijke rol."

"Uw kans om 119 jaar te worden, lijkt veel minder afhankelijk te zijn van uw levensstijl", voegt hij eraan toe. "Die is waarschijnlijk veel meer afhankelijk van genetica of andere factoren die we ook nog niet volledig begrijpen momenteel."

Beluister hier het volledige gesprek met verouderingsfysioloog Sven Bulterijs uit "De wereld vandaag":

Volgens Bulterijs is de maximumleeftijd van de mens altijd ongeveer gelijk gebleven en is er geen echt plafond. In "De wereld vandaag" maakt hij de vergelijking met koffiemachines. "Als je heel veel koffiemachines hebt, duizenden, en je laat die elke dag werken, dan ga je zien dat af en toe een koffiemachine kapotgaat. Het aantal koffiemachines dat kapotgaat, neemt toe naarmate de leeftijd van de koffiemachines stijgt."

"Op een bepaald moment, bijvoorbeeld 15 jaar later, zal er geen enkel koffiemachine zijn die nog werkt", gaat hij verder. "Maar er is geen limiet ingebouwd die zegt dat een koffiemachine na 15 jaar kapot moet zijn, het is een statistisch feit dat dat gebeurt."

Japanse vrouw

Het verbaast Bulterijs niet dat Tanaka een vrouw is afkomstig uit Japan. "Vrouwen leven langer dan mannen", zegt hij feitelijk. "De oudste mannen zijn echt wel met een factor van 10 keer minder dan de oudste vrouwen op aarde. Er zijn zeer weinig mannen die ooit over de 110 jaar oud zijn geworden."

Japan heeft daarnaast de oudste bevolking ter wereld. "De Japanners en vooral dan de oudere bevolking leefden een meer traditionele levensstijl die ook gezonder was. Ze rookten minder, hadden meer lichaamsbeweging en vooral ook een gezonde voedingsstijl. Er was heel weinig tot geen obesitas waardoor uiteraard de gemiddelde oudere bevolking van Japan veel ouder is", verduidelijkt Bulterijs. 

Toch komt de nieuwe oudste persoon ter wereld niet uit Japan, maar het gaat wel om een vrouw. Lucile Randon, een Franse non van 118 jaar, volgt Tanaka nu op.

Lucile Randon
AFP or licensors

Meest gelezen