Wie komende maanden belt achter het stuur in Halle-Vilvoorde, speelt rijbewijs kwijt: maar kan dat zomaar?

 ©  MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Bestuurders die tussen 1 mei en 30 juni in het arrondissement Halle-Vilvoorde betrapt worden op gsm-gebruik tijdens het rijden, zullen hun rijbewijs meteen kwijtspelen. “Alle politiezones van het arrondissement krijgen de toelating om het rijbewijs onmiddellijk in te trekken voor een duur van 8 dagen”, zo meldt het parket Halle-Vilvoorde maandagavond.

gjs,tg

“De laatste jaren is het gebruik van mobiele telefoons tijdens het rijden aanzienlijk toegenomen”, zegt parketwoordvoerster Carol Vercarre. “Uit een Europese enquête is gebleken dat een op de vier Belgische bestuurders berichten leest of verstuurt tijdens het rijden,  en dat een op de zes nog steeds niet handenvrij belt achter het stuur. Een tiende van de bestuurders geeft aan dat ze op die manier al een ongeval hebben gehad, of bijna hebben gehad.”

Volgens verkeersveiligheidsinstituut Vias houdt 8 procent van de dodelijke ongevallen verband met het gebruik van mobiele telefoons achter het stuur, aldus nog de parketwoordvoerster: “Dit zou naar schatting leiden tot een vijftigtal doden en zo’n 4.500 gewonden per jaar.”

Rijbewijs meteen kwijt

Reden genoeg om streng op te treden, klinkt het. Als een politiezone van het arrondissement in de komende twee maanden, vanaf 1 mei tot en met 30 juni 2022, een bestuurder betrapt op het gebruiken van een mobiele telefoon of ander elektronisch scherm achter het stuur, mag de politie het rijbewijs van die bestuurder meteen intrekken voor een periode van acht dagen.   Verschillende politiezones hebben al acties aangekondigd.

Op de vraag of een parket dat zo maar kan beslissen om een rijbewijs in te trekken, zegt procureur Vercarre ons dat elke procureur des Konings dat zelf kan beslissen voor het grondgebied waar hij of zij bevoegd is.

In dit geval gaat het dus over alle politiezones die onder het parket Halle-Vilvoorde vallen.

“De bestuurders van wie de rijbewijzen onmiddellijk worden ingetrokken, zullen zich in de maand september moeten verantwoorden voor de politierechtbanken van Vilvoorde en Halle”, zegt Vercarre. “Zij riskeren een geldboete van 240 tot 4.000 euro, en een intrekking van het rijbewijs van 8 dagen tot 5 jaar. Op die manier hopen we de weggebruikers bewuster te maken van de mogelijke gevolgen van hun verkeersonveilig gedrag.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen