De meeste zware fietsongevallen vonden vorig jaar plaats op gemarkeerde fietspaden.
Volledig scherm
De meeste zware fietsongevallen vonden vorig jaar plaats op gemarkeerde fietspaden. © Jef Van Nooten

Autobestuurders die geen voorrang verlenen grootste oorzaak van Vlaamse fietsdoden

In Vlaanderen kwamen vorig jaar zeventig fietsers om in het verkeer. Ook zorgwekkend: het aandeel fietsers op een e-bike is met bijna de helft hoger dan ooit. De voornaamste oorzaak ligt bij automobilisten die geen voorrang verlenen.

65 reacties

  • Angelo Cools

    2 jaar geleden
    Ik ga vaak te voet, rij behoorlijk wat km/week met de fiets en met de auto. Op de meeste wegen zijn er trouwens geen voetpaden; het is waar dat teveel fietsers voorrang nemen waar ze die niet hebben (en te vaak zonder handen aan het stuur rijden en bellen ondertussen), maar de grootste stoten gebeuren door automobilisten met een veel grotere impact voor diegene die de fout niet maakt.
  • Karel Van Biezen

    2 jaar geleden
    Geen verrassing. België telt veel autofundamentalisten die al hun verplaatsingen met de auto doen en daardoor een bijzonder eenzijdig verkeersinzicht hebben en geen affiniteit hebben met de gevaren voor andere weggebruikers. Daarnaast heb je het feit dat ½ de voorrangsregels niet kent m.b.t. fietsers, 2/3 de GSM gebruikt in wagen, ½ te snel rijd in bebouwde kom, 7/10 richtingaanwijzer niet gebruikt bij verlaten rond punt, …En dat rijdt dan rond met een moordwapen. Hogere boetes en pakkans aub!
  • Johan Janssen

    2 jaar geleden
    Hier in Lier zijn fietspaden alleen denken de fietser dat het straat van hun is en dat kan allemaal straffeloos tot ergenis van velen. Veel meer controles op fietsers hun gedrag zou zeer welkom zijn.
  • Martin Van Lersberghe

    2 jaar geleden
    mobiliteitsexpert Kris Peeters? heeft die daarvoor studies gedaan of is het net zoals die andere ministers dat plotseling viroloog geworden zijn!
  • jan boden

    2 jaar geleden
    Als fietser reken ik er nooit op om voorrang te krijgen van gelijk wie. Steek pas de weg over als hij vrij is, anders desnoods vijf minuten wachten.