Themabeeld. ©  Hollandse Hoogte / Ger Loeffen

DEBAT. Helft fietsdoden reden elektrisch: moet er helmplicht komen voor alle e-bikes?

In Vlaanderen kwamen vorig jaar 70 fietsers om in het verkeer, 33 van hen reden op een e-bike. De voornaamste oorzaak blijken automobilisten die geen voorrang verlenen. Dat blijkt uit cijfers van  Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) waarover Het Laatste Nieuws en De Morgen dinsdag berichten. Voor speedpedelecs geldt al een helmplicht, moet dit ingevoerd worden voor alle elektrische fietsen? Laat hieronder je mening weten en debatteer mee.

Bron: BELGA

In totaal raakten vorig jaar 8.788 fietsers gewond in het verkeer, het op 2019 na hoogste aantal van de afgelopen tien jaar. Van hen overleden 70 personen.

De grootste oorzaak zijn autobestuurders die geen voorrang verlenen. De meeste dodelijke fietsslachtoffers (26) kwamen er door een aanrijding met een personenwagen, 14 keer ging het om een aanrijding met een zware vrachtwagen, 12 keer om een eenzijdig ongeval. 

Ook opvallend: het aantal fietsers dat vorig jaar om het leven kwam op een elektrische fiets. In totaal 33 mensen, bijna de helft van het totale aantal doden. Is er nood aan een helmplicht voor fietsers op een e-bike?

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer