Voormalig Vlaams Parlementsild Christian Van Eyken en echtgenote veroordeeld tot 20 en 22 jaar gevangenis

Sylvia Boigelot en Christian Van Eyken ©  BELGA

Het hof van beroep van Bergen heeft voormalig Vlaams Parlementslid Christian Van Eyken en zijn echtgenote Sylvia Boigelot veroordeeld tot 20 en 22 jaar gevangenisstraf voor de moord op haar toenmalige man in juli 2014.

jvh
Bron: BELGA

Het echtpaar, dat in 2018 trouwde, was in eerste aanleg in Brussel veroordeeld tot 23 jaar gevangenisstraf, en vervolgens in hoger beroep tot 27 jaar gevangenisstraf. Dat arrest werd door het Hof van Cassatie gedeeltelijk vernietigd, maar niet over de schuldvraag. Het hof van beroep van Henegouwen boog zich dan ook opnieuw over de zaak, ditmaal enkel over de strafmaat.

Het openbaar ministerie had voor beiden 25 jaar gevangenisstraf gevorderd. Maar de rechtbank reserveerde een ander lot voor de beschuldigden: Boigelot werd een zeker overwicht toebedeeld ten opzichte van Van Eyken, en ze koesterde een bijzondere vijandigheid jegens het slachtoffer.

Het hof beval bij de zitting meteen de arrestatie van het echtpaar. De verdediging had zich verzet tegen dat verzoek van het openbaar ministerie, maar het hof was van oordeel dat er een risico bestond dat ze zich aan de straf zouden onttrekken.

Beroep?

De verdediging sluit een Cassatieberoep of geding bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens momenteel niet uit. “Dat is mogelijk, we hebben argumenten om voor te leggen”, aldus Laurent Kennes, de advocaat van Van Eyken.

Dankzij de strafvermindering kan het voormalige Franstalig Vlaams parlementslid (1995-2019) over iets minder dan zes jaar een elektronische enkelband aanvragen. “Hij is 67 jaar oud, maar hij heeft de hoop zijn leven in de gevangenis niet te beëindigen.”

Moord

Koffieverkoper Marc Dellea (45) werd op 8 juli 2014 dood aangetroffen in het appartement van het echtpaar in Laken. Van Eyken was op dat moment Vlaams Parlementslid, Sylvia Boigelot was zijn parlementaire medewerkster en maîtresse. De twee minnaars werden de dag ervoor, op 7 juli om 1.20 uur, gefilmd toen ze het appartement verlieten. Twee uur eerder was Marc Dellea er binnengegaan. Zij waren dus de laatsten die hem levend hebben gezien. Van Eyken en Boigelot hebben hun betrokkenheid bij de dood van Dellea steeds ontkend.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen