VRT

Gent krijgt Paula Marckxstraat: Antwerps model, journaliste én een van de eerste vrouwelijke piloten in België

In de buurt van Flanders Expo in Gent komt er een Paula Marckxstraat. De Antwerpse overleed 2 jaar geleden op 94-jarige leeftijd en was op zijn minst gezegd een speciale dame: ze was model bij modehuis Natan, zakenvrouw, journaliste en een van de eerste vrouwelijke Belgische piloten. Eén van haar meest bijzondere verwezenlijkingen is het "arrest-Marckx". Vanuit haar eigen situatie streed ze ervoor dat kinderen van ongehuwde ouders dezelfde rechten hebben als kinderen van getrouwde koppels.

De stad Antwerpen eerde het pilotenverleden van Paula Marckx als eerste, met een pleintje dat naar haar vernoemd is, voor de luchthaven van Deurne. De stad Gent volgt nu dat voorbeeld, met een Paula Marckxstraat,  aan Flanders Expo in Sint-Denijs-Westrem bij Gent. Tot 1984 was daar een vliegveld. 

Vrouwelijke piloot en arrest-Marckx

Paula Marckx behaalde in 1966 officieel haar vliegbrevet, en was daarmee een van de eerste vrouwelijke piloten in ons land. Maar ze was veel meer dan dat: ze was zakenvrouw, model, journaliste en vrouwenrechtenactiviste. Als bewust ongehuwde moeder verdedigde ze in de jaren 70 de rechten van kinderen van ongehuwde ouders. 

Dat leidde tot het arrest-Marckx, een procedure die ze won bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Het arrest betekende het einde van de discriminatie tussen kinderen van een gehuwd gezin en kinderen die buiten een huwelijk worden geboren, de zogenaamde buitenechtelijke kinderen. 

Dankzij haar kregen kinderen van ongehuwde ouders dezelfde rechten als die van getrouwde koppels
Burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD)

"Door Paula Marckx is België in 1979 veroordeeld door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens", vertelt burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD). "Dankzij mevrouw Marckx kregen kinderen van ongehuwde ouders dezelfde rechten als kinderen van getrouwde ouders. Dat was baanbrekend in die tijd", zegt Declercq.

Naaktmodel en zakenvrouw

Marckx was op zijn minst gezegd een speciale dame. Op 17-jarige leeftijd werd ze naaktmodel voor kunstschilder Lode Seghers die hartstochtelijk verliefd op haar werd. Hij zou gedurende zijn hele leven haar vriend blijven. Dankzij hem kreeg ze connecties in het zakenleven, en ook in de media, de politiek en de showbizz. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was ze ook model bij het bekende Belgische modehuis Natan in Brussel.

Haar carrière als zakenvrouw ontplooide zich na de Tweede Wereldoorlog. Ze importeerde vanuit Berlijn in Duitsland condoomautomaten en verstuivers met eau de cologne erin. Schrijver en pater Phil Bosmans raadde haar aan een schrijverscarrière te starten bij uitgeverij Averbode en later werd ze ook journaliste. Ze werd tijdens haar carrière ook kort directeur van het World Trade Center (WTC) in Antwerpen. Over haar leven maakte Radio 1 ooit een aflevering van de podcast "Iemand".

Vrouwelijke straatnamen

De stad Gent wil meer vrouwelijke straatnamen, de Paula Marckxstraat past helemaal in dat idee. De naam "Paula Marcxstraat" is door de gemeenteraad principieel vastgesteld. Er moet nog een openbaar onderzoek gebeuren voor de straat er definitief kan komen. Het gaat om de nieuwe weg binnen een verkaveling die tussen de Buchtenstraat en de Poortakkerstraat in Sint-Denijs-Westrem ligt. 

Naast de Paula Marcxstraat zijn er al de Louis Blériotlaan, Amelia Earhartlaan en Adolphe Pégoudlaan, elk daarvan in het teken van de vroegere vlieghaven.

Meest gelezen