Topman van Atoomenergieagentschap noemt niveau van radioactiviteit in Tsjernobyl normaal

Het niveau van radioactiviteit in de kerncentrale van Tsjernobyl is “normaal”. Dat heeft Rafael Grossi, topman van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) dinsdag gezegd tijdens een bezoek aan de centrale. Precieze cijfers gaf Grossi niet. “De niveaus stegen op momenten dat de Russen zwaar materiaal aanvoerden en toen ze vertrokken”, klonk het. Hij gaf wel aan dat het agentschap de situatie dagelijks opvolgt.

gjs
Bron: BELGA

LEES OOK. “Stof de bunker maar al af”: Noren vrezen ramp rond Tsjernobyl en roepen inwoners op medicijnen in te slaan

Het Russische leger hield de terreinen van de centrale ruim een maand lang bezet. Grossi noemde die bezetting eerder op dinsdag al “heel, heel gevaarlijk”. Grossi kwam ter plaatse, dag voor dag 36 jaar na de ergste kernramp ooit, die in 1986 Tsjernobyl trof.

Sinds de terugtrekking van het Russische leger is de situatie geleidelijk teruggekeerd naar het normale, blijkt uit de dagelijkse verslagen die het agentschap opstelt op basis van informatie van de Oekraïense regulator.

Experts

De topman van de VN-organisatie werd dinsdag vergezeld door een team van experts die “vitale uitrusting leveren”. Het gaat dan om dosimeters en beschermende pakken. Daarnaast zullen de experts radiologische en andere controles uitvoeren en de systemen herstellen die instaan voor het toezicht op afstand. Kort na het begin van de oorlog stopten die gegevens door te geven aan het IAEA-hoofdkwartier.

Oekraïne beschikt over 15 reactoren in vier actieve kerncentrales.

LEES OOK. Bruno Beeckman interviewt hoofd van Chernobyl Foundation en zijn zoon: “Russen die kerncentrale bezet hebben, wacht een langzame dood”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER