Stropers doden één van de grootste en oudste olifanten van Kenia met gifpijlen

Kenia is in diepe rouw. Olifant Satao II, volgens verschillende media één van de grootste en oudste olifanten ter wereld, zou maandag met gifpijlen zijn omgebracht in een natuurpark in het Oost-Afrikaanse land. Stropers zouden uit zijn geweest op zijn slagtanden.

mrra

Richard Moller, één van de bezielers van Tsavo Trust, een organisatie die ijvert voor de bescherming van Afrikaanse olifanten, meldt het nieuws. Zij waren naar verluidt samen met de Keniaanse dierenbescherming op tijd bij het karkas om te voorkomen dat de slagtanden meegenomen werden.

Gigantische slagtanden

© Richard Moller/ the tsavo trust

Stropers in Kenia schieten met verschillende gifpijlen op de dieren. Omdat zij zo kolossaal zijn en een heel sterke huid hebben, duurt het even voor het gif inwerkt. Daarom wachten ze tot het dier dood valt. Daarna snijden ze de slagtanden af, die ze dan verkopen. Het ivoor daarvan levert immers heel veel geld op.

Satao II, vernoemd naar een andere olifant die in 2014 stierf, is één van de zogenaamde ‘tuskers’ of reuzenolifanten. Daar zouden er nog maar 25 van zijn, volgens Moller. Vijftien daarvan lopen rond in Kenia. Een tusker is heel geliefd voor zijn slagtanden, want die zijn zo groot dat ze bijna over de grond slepen. Satao II zijn slagstanden wegen elk meer dan 50 kilo.

“We gaan hem missen”

In het Tsavo National Park gaan ze het dier missen. “Satao II was heel benaderbaar, zo’n oude rot, die altijd makkelijk te vinden was. De meeste andere tuskers zijn schuchter en blijven meer afgezonderd.” Het dier overleefde heel wat droogtes en moordpogingen. Nu is hij gestorven van de

De olifant is naar schatting vijftig jaar oud en was één van de blikvangers voor de bezoekers van het Tsavo National Park. “Deze olifant was zeer benaderbaar, zo’n oude loebas die altijd makkelijk te vinden was. De meeste andere tuskers zijn moeilijk te spotten en blijven in afgelegen gebieden. Satao II heeft heel wat droogtes overleefd en wellicht ook andere pogingen om hem te doden”. Nu werden de stropers hem toch fataal.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer