Stadsloket Antwerpen-Harmonie
AG Vespa

Loketpersoneel Antwerpen klaagt hoge werkdruk aan en eist extra volk: "Het is 5 over 12"

Het personeel van de loketten in Antwerpen zegt te kreunen onder de hoge werkdruk. Er was volgens de vakbonden al een achterstand door corona. Daar is de vluchtelingencrisis bijgekomen. En met de zomer in aantocht worden ook meer reisdocumenten aangevraagd. "Het is 5 over 12, wij vragen extra personeel", klinkt het bij de vakbond.

Uit verschillende bronnen vernam onze redactie dat het loketpersoneel van de stad Antwerpen kreunt onder de werkdruk. Het gevolg is dat er een grote achterstand is en dat de wachttijden oplopen. "De Oekraïne-crisis is bijgekomen op de achterstand door corona. Dan was er ook nog een piek in de aanvragen voor rijbewijzen en die naar reispaspoorten nu tegen de zomer", zegt Ken Zegers van de socialistische vakbond ACOD. 

Personeel liet onze redactie anoniem weten dat in het stadsloket Harmonie de afgelopen weken geregeld overuren gedaan werden. Op de dienst migratie zouden ze 4.000 mails achterstaan, zo'n 8 weken werk. 

"Wij vragen dus extra manschappen bij de loketten. Hetzij tijdelijk, hetzij naar het immigratieloket, hetzij naar de loketten Oekraïne in het centrum Den Bell. We merken dat er op alle fronten mensen te weinig zijn. We vragen dat het budget nu verhoogd wordt om deze crisis - misschien een tijdelijke crisis - te bezweren en de werking te verstevigen voor de toekomst."

We vragen dat het budget nu verhoogd wordt om deze crisis - misschien een tijdelijke - te bezweren

Ken Zegers, ACOD

We namen op de redactie zelf de proef op de som. Kids-ID's aanvragen kan in principe al de komende week in sommige districtshuizen. Maar kinderen moeten bij die aanvraag aanwezig zijn. Wil je ze niet uit de school halen voor de aanvragen, dan kan het pas over 4 weken in Berendrecht. Voor de meeste Antwerpenaren is dat meteen een eind rijden.

Ook voor het aanvragen van een identiteitskaart of een reispaspoort zijn er nog maar enkele tijdssloten beschikbaar in alle districtshuizen samen. Wil je meer keuze, dan moet je al gauw 4 weken wachten. Wie vakantieplannen maakt voor juli of augustus, plant nu dus best al een afspraak, want het duurt ook enkele weken voor die documenten klaar zijn.

Hervorming gepland

Intussen plant de stad ook een hervorming van de loketwerking. Ze wil sommige districtshuizen minder lang openhouden en meer inzetten op digitale dienstverlening. Maar oppositiepartij PVDA vreest zo nog meer problemen. 

"De schepen wil gewoon besparen en gaat er vlotjes mee door ook al kreunt het personeel onder de coronadruk, onder de uitval van zieken en nu ook onder de oorlogssituatie", zegt Mie Branders. "De eersten die het gelag zullen betalen zijn de medewerkers van de stad die tegen opgestapelde dossiers oplopen en gefrustreerde burgers oplopen. En die zijn terecht gefrustreerd omdat ze niet op een correcte manier kunnen bediend worden."

De bevoegde schepen Nabila Ait Daoud (N-VA) zegt dat ze door het verschuiven van personeel de wachttijden hoopt in te perken.

Meest gelezen