Rusland draait gaskraan naar Polen en Bulgarije vanaf woensdag dicht

Rusland draait de gaskraan naar Polen en Bulgarije vanaf woensdagochtend om 8 uur dicht. Dat heeft Gazprom laten weten aan het Poolse energiebedrijf PGNIG en het Bulgaarse Bulgargaz. De Europese gasprijs is dinsdagavond tot boven de 100 euro per megawattuur gestegen.

tg

Via de Yamal-pijplijn gaat vanaf woensdagochtend om 8 uur lokale tijd geen gas meer vanuit Rusland naar Polen, dat meer dan 45 procent van zijn gas uit Rusland haalt. Dat heeft het Russische gasbedrijf Gazprom laten weten aan PGNiG, de grootste Poolse gasleverancier. Amper enkele minuten voor die bevestiging uit Warschau had Gazprom gewaarschuwd dat Polen op dinsdag moet betalen voor zijn gasleveringen, in roebels. Woordvoerder Sergej Kuprijanov zei dat “Polen verplicht is voor gas te betalen in overeenstemming met de nieuwe betalingsprocedure”.

Even later kwam hetzelfde nieuws van het Bulgaarse energiebedrijf Bulgargaz: ook dat had van Gazprom te horen gekregen dat er vanaf woensdagochtend geen gas meer die richting zal uitkomen.

De discussie tussen Rusland en de Europese Unie over hoe het Russisch gas betaald moet worden, bevindt zich in een impasse. Het Kremlin wil dat er in roebels betaald wordt, maar volgens de Europese Unie vormt dat een inbreuk op de sancties en zal dat Moskou versterken. Brussel wil dat te allen prijze vermijden nu Moskou oorlog voert in Oekraïne. Vooral Polen was heel uitgesproken in het verzet tegen betalingen in roebels, en PGNiG herhaalt dinsdag dat verzet. Het bedrijf zegt ook geen schulden te hebben bij Gazprom.

Safe

Polen is “volledig voorbereid” op de stopzetting van alle energieleveringen uit Rusland, zo zei minister van Milieu Anna Moskwa. “Dit is een keerpunt dat vandaag versneld werd door Rusland”, zei Piotr Naimski, de ambtenaar aan het hoofd van de Poolse strategische energie-infrastructuur. Naimski zei verder ook dat het Russisch aardgas ook niet verder stroomt naar Duitsland via de Yamal-pijplijn. De gasbevoorrading voor alle Poolse klanten blijft intussen ongewijzigd, zegt Naimski. Dit jaar nog komen er 50 tankers met lng, vloeibaar aardgas, aan, kondigde Moswa nog aan.

In navolging van het nieuws koerste de toonaangevende Nederlandse TTF-future voor gas, met levering in mei, op een half uur van 92 euro tot 107 euro. Bij de sluiting was de prijs gezakt tot nog 99 euro .

Ook Bulgarije verwacht geen probleem. Volgens de energieminister is er geen nood om minder gas te gaan verbruiken en zullen er alternatieven gezocht worden om dit op te vangen.

In navolging van het nieuws koerste de toonaangevende Nederlandse TTF-future voor gas, met levering in mei, op een half uur van 92 euro tot 107 euro. Bij de sluiting was de prijs gezakt tot nog 99 euro.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer