De tempel was gewijd aan Zeus-Kasios, een oosterse vorm van Zeus.
Egyptian Tourism and Antiquities Ministry via AP

Archeologen leggen tempel van Zeus bloot in de Sinaï

Egyptische archeologen hebben de ruïnes van een tempel van de oud-Griekse god Zeus blootgelegd in het Sinaï-schiereiland. In een mededeling heeft het Egyptische ministerie voor Toerisme en Oudheden gezegd dat de ruïnes gevonden zijn in de archeologische site Tell el-Farma, in het noordwesten van de Sinaï. 

Tell el-Farma, dat ook bekend  is onder zijn oude naam Pelusium, dateert uit de laat-Faraonische periode en werd ook nog bewoond in de Grieks-Romeinse en Byzantijnse periode. Er zijn ook overblijfselen gevonden uit de christelijke en vroege islamitische tijd. 

De archeologen hebben de ruïnes van de tempel opgegraven door de toegangspoort, waar twee enorme, omgevallen, granieten kolommen zichtbaar waren, zei Mostafa Waziri, de secretaris-generaal van de Egyptische Hoge Raad voor Oudheden. De poort was verwoest door een krachtige aardbeving in de oudheid, zo zei hij. 

Waziri zei dat de ruïnes gevonden zijn tussen het Fort van Pelusium en een herdenkingskerk op de site. De archeologen vonden er ook een reeks granieten blokken die waarschijnlijk gebruikt zijn om een trap te bouwen waarlangs de gelovigen de tempel konden bereiken. 

Archeologen aan het werk in de ruïnes.
Egyptian Tourism and Antiquities Ministry via AP

Zeus-Kasios

Opgravingen in het gebied gaan terug tot de vroege jaren 1900, toen de Franse archeoloog Jean Clédat oude Griekse inscripties gevonden heeft die de aanwezigheid van een tempel van Zeus-Kasios aantoonden. Clédat heeft de tempel echter niet blootgelegd, volgens het ministerie. 

Zeus-Kasios is een oosterse vorm van de Griekse god van de hemel en de donder. Zeus van (de berg) Kasios is een samensmelting van Zeus met Kasios, een berg aan de monding van de Orontes aan de grens tussen Syrië en Turkije, die nu Jebel al-Aqra genoemd wordt. De berg zelf werd aanbeden en op de plaats werd ook de Semitische god Baal-Saphon aanbeden, een berg- en weergod die vereenzelvigd wordt met Zeus. 

Inscripties die gevonden zijn in het gebied, tonen aan dat de Romeinse keizer Hadrianus, die regeerde van 117 tot 138 n.C. en vooral bekend is voor zijn muur in het Verenigd Koninkrijk, de tempel gerenoveerd heeft, zo zei Hisham Hussein, de directeur van de archeologische sites in de Sinaï. 

Hij zei dat experten de opgegraven blokken zullen bestuderen en een fotogrammetrisch onderzoek zullen doen om het architecturaal ontwerp van de tempel te achterhalen. Bij fotogrammetrie wordt beeldmateriaal opgemeten en geïnterpreteerd om de vorm, de afmeting en de ligging van objecten vast te stellen en aan de hand daarvan kaarten op te stellen.

Een granieten blok met Griekse opschriften wordt opgegraven.
Egyptian Tourism and Antiquities Ministry via AP

Toerisme

De ruines van de tempel zijn de laatste in een reeks van archeologische ontdekkingen die Egypte de laatste jaren in de schijnwerpers heeft geplaatst, in de hoop opnieuw meer toeristen aan te trekken.

De toeristische sector in het land heeft zware klappen gekregen door de politieke onrust die volgde op de volksopstand van 2011, die het einde betekende van het 30-jarige bewind van de autoritaire president Hosni Moebarak. 

Ook de coronapandemie en recent de Russische invasie van Oekraïne hebben de toeristische industrie, die voor Egypte een belangrijke bron van inkomsten is, geen goed gedaan.  

Een overzicht van de opgravingen.
Egyptian Tourism and Antiquities Ministry via AP

Meest gelezen