Annick Seys van groepspraktijk Liria en psychologe Victoria Tugasheva. ©  Sven Dillen

Oekraïense psychologe gaat in Hasseltse groepspraktijk medevluchtelingen begeleiden

Hasselt -

De Oekraïense psychologe Victoria Tugasheva gaat samen met het team van de Hasseltse groepspraktijk Liria in groepssessies ondersteuning bieden aan haar gevluchte landgenoten in Limburg. “Ik begrijp hen misschien beter: ik zit in hetzelfde schuitje.”

Karel Moors

“Ik kom uit Kiev, maar sinds een maand woon ik met mijn twee kinderen in Hasselt”, vertelt Victoria Tugasheva (38). “Ik ben psychologe en wil andere Oekraïners hier ondersteunen. Ik wil hen helpen met verwerken van wat er is gebeurd met ons moederland, hen bijstaan als ze zich zorgen maken over de toekomst.”

Het zal voor mij misschien makkelijker zijn om te begrijpen wat vluchtelingen voelen omdat ik in hetzelfde schuitje zit

Victoria Tugasheva Oekraïens psychologe

Via via kwam Victoria met haar intenties aankloppen bij het team psychologen en therapeuten van de Hasseltse groepspraktijk Liria. “We hebben het deze week besproken met Victoria en we gaan haar hier in de praktijk groepstrajecten laten doen met Oekraïense vluchtelingen in hun eigen taal”, zegt Annick Seys, bezieler van Liria. “Daarnaast gaan we ook een fysiek traject aanbieden zodat die mensen de dingen niet alleen psychologisch kunnen verwerken, in de mate van het mogelijke, maar dat ze ook fysiek kunnen kalmeren, meer bepaald met yogatherapie. Ze staan dikwijls onder hoogspanning. De vluchtelingen zitten nog voor een stuk middenin het trauma dat ze moeten verwerken. Daarom willen we ze hier ook op verhaal laten komen.”

“We krijgen veel slecht nieuws over Oekraïne te slikken”, knikt Victoria. “Veel mensen hadden nooit verwacht dat dit zou gebeuren. Wat hebben we allemaal niet verloren? Nu moeten we ons leven plots op een andere manier verderzetten, ver van huis, op een vreemde plek. Vrouwen zitten hier dikwijls zonder hun mannen, die blijven meestal in Oekraïne.”

Shock

“Het zal voor mij misschien iets makkelijker zijn om te begrijpen wat vluchtelingen ervaren en voelen omdat ik in hetzelfde schuitje zit”, denkt Victoria. “Je voelt je… bevroren vanbinnen, het is een enorme stress, een shock. De hele toestand is fysiek zwaar maar ook mentaal. Je weet niet wat doen als er oorlog uitbreekt: blijven of vluchten?”

“’s Nachts moesten we in Kiev schuilen in een ondergrondse parking en er kwam schaarste in de winkels. Angstaanjagend, want ik herinner me wat mijn oma en opa vertelden over de Tweede Wereldoorlog. Dat was een trigger, daarom heb ik besloten te vertrekken met de kinderen. Het is heel moeilijk om te vluchten zonder je man, ik wilde dat helemaal niet, maar ik ben in de eerste plaats moeder en moet mijn kinderen in veiligheid brengen. Op de tweede plaats ben ik psychologe, ik wil mensen ook helpen via mijn beroep.”

Victoria en haar kinderen kwamen toevallig in Limburg terecht. “Ik ben zelf naar hier gereden met de auto, een rit van 2.000 kilometer over drie dagen. Ik heb iemands grootvader die in de buurt van Kiev woonde, meegebracht naar België. Via kennissen van die mensen kon ik terecht in een appartement in Hasselt.”

Drempel

Kregen ze bij Liria al Oekraïense vluchtelingen over de vloer die om psychologische begeleiding vroegen? “Nog niet”, zegt Annick Seys. “We hadden ook niemand in huis die Oekraïens spreekt en misschien was dat een drempel. Victoria kan dat nu opvangen. Zo gauw er aanmeldingen zijn, gaan we van start.”

“Ik heb contact met verschillende andere Oekraïense vrouwen die hier in Hasselt en omstreken verblijven, sommigen geven aan dat zij of familieleden nood hebben aan psychologische begeleiding”, weet Victoria Tugasheva. “Het is niet makkelijk om sommige dingen te bespreken in een grote groep maar het is goed om te zien dat je niet alleen zit met je problemen en zorgen.”

De sessies voor Oekraïense vluchtelingen zullen plaatshebben bij Liria in de Trekschurenstraat in Hasselt. Meer info over prijzen en inschrijvingen (het mag in het Oekraïens) krijgt u via het mailadres intake@praktijkliria.be.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer