Zijn er geschikte lagen in de aarde om radioactief afval in op te slaan? Die vraag houdt wetenschappers in Mol al 40 jaar bezig, 225 meter onder het aardoppervlak.
Volledig scherm
PREMIUM
Zijn er geschikte lagen in de aarde om radioactief afval in op te slaan? Die vraag houdt wetenschappers in Mol al 40 jaar bezig, 225 meter onder het aardoppervlak. © Gregory Van Gansen / Photo News

Is radioactief afval ondergronds bergen een veilige optie? Een exclusief blik in het onderzoekslabo dat 225 meter onder de grond ligt

De twee jongste kerncentrales Doel 4 en Tihange 3 zullen tien jaar langer open blijven. Onze radioactieve afvalberg zal dus weer wat groeien. Het hoogradioactief en langlevend kernafval moet ondergronds geborgen worden. Dat besliste België afgelopen jaar nog. Maar is dat veilig? Al 40 jaar zoeken wetenschappers in het laboratorium HADES naar een antwoord op die vraag. HLN daalde 225 meter af voor een exclusieve blik achter de schermen van deze iconische en wereldbefaamde onderzoeksinstallatie in Mol.

  1. INTERVIEW. Energieminister Tinne Van der Straeten (Groen): “Kernuitstap zal de energieprijs niet verhogen, integendeel”
    PREMIUM

    INTERVIEW. Energiemi­nis­ter Tinne Van der Straeten (Groen): “Kernuit­stap zal de energie­prijs niet verhogen, integen­deel”

    De energieprijzen gaan door het dak. Minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) wil daarom het sociaal tarief verlengen, al stuit ze hier en daar op wat weerstand omdat die maatregel niet verregaand genoeg zou zijn. Heel wat mensen vrezen immers dat de kernuitstap straks zal zorgen voor nóg hogere prijzen. Volgens Van der Straeten is dat alleszins compleet onterecht. “De enige energie die vandaag goedkoper wordt is hernieuwbare energie.”
  2. IN BEELD. Woestijnstad Dubai ploetert in het water na ongeziene stortregens: “Mogelijk gevolg van kunstmatig opgewekte regen”

    IN BEELD. Woestijn­stad Dubai ploetert in het water na ongeziene stortre­gens: “Mogelijk gevolg van kunstmatig opgewekte regen”

    Inwoners van Dubai beleven momenteel ongeziene taferelen. Zeldzame zware stortregens hebben de woestijnstad in een groot plonsbad getransformeerd. Volgens verschillende media viel er dinsdag op één dag tijd evenveel regen als normaal in een jaar. Dubai International Airport, één van de drukste luchthavens ter wereld, werd helemaal lamgelegd door het noodweer. Ook woensdag blijft het vliegverkeer nog ernstig ontregeld. Elders staan winkelcentra en wegen onder water, beelden op sociale media tonen luxewagens als Rolls-Royces mistroostig dobberend in het water. Opvallend: het noodweer is mogelijk het gevolg van kunstmatig opgewekte regen.