© atv

Beerschot-voorzitter Francis Vrancken vrijgesproken voor beschuldigingen aan ref Verboomen na stadsderby

De laatste derby tussen Antwerp en Beerschot krijgt dan toch geen staartje meer voor Francis Vrancken. De voorzitter van Beerschot moest voor het Disciplinair Comité verschijnen voor zijn uitlatingen over scheidsrechter Nathan Verboomen, maar hij is vrijgesproken.

yala

Op 6 maart werden er meerdere controversiële beslissingen genomen op de Bosuil: een niet-gefloten penalty op Sebaoui, een rode kaart voor De Smet en een afgekeurde goal van Shankland. Beerschot verloor uiteindelijk met 2-1 van Antwerp en zag in ref Verboomen de grote schuldige.

“Zweem van belangenvermenging”

“Blijkbaar werkt hij voor een bedrijf (6D Sports Nutrition, red.) dat voetbalclub Antwerp als klant heeft. Ik vind dat opmerkelijk. Het creëert een zweem van belangenvermenging en heeft ons doen schrikken over de integriteit van de wedstrijdleiding”, zei voorzitter Francis Vranken. “Zeker gezien het wedstrijdverloop: de niet gefloten strafschop, de rode kaart en het afgekeurde doelpunt hebben deze wedstrijd mee in een beslissende plooi gelegd. Door de link tussen de scheidsrechter en de tegenstander stel ik me daar achteraf veel vragen bij. We zullen morgen onderzoeken hoe nauw de samenwerking tussen beide partijen is en eventueel bij de voetbalbond navragen of dit wel ethisch is. In de nasleep van Operatie Propere Handen lijkt ons dat overigens niet meer dan logisch.”

LEES OOK. Na de heisa rond ref Verboomen in Antwerpse derby: “Nathan heeft voor alles toestemming gevraagd”

 ©  BELGA

Daarop besloot het bondsparket om Vrancken te vervolgen voor “niet-gefundeerde uitlatingen, waardoor de integriteit van de scheidsrechter ten onrechte publiekelijk in twijfel werd getrokken”. Er hing hem drie maanden stadionverbod en een boete boven het hoofd.

Vrije meningsuiting

Het Disciplinair Comité van het Profvoetbal gaat daar nu echter niet in mee. Het is van oordeel dat Vrancken geen inbreuk heeft gemaakt op het Bondsreglement of de FIFA Disciplinary Code. Hier gaat het om het recht op vrije meningsuiting, zonder daarin beledigend uit te halen naar de scheidsrechter, wedstrijdleiding of de voetbalbond. De tenlastegelegde feiten zijn onvoldoende bewezen. Vrancken is dan ook vrijgesproken.

MEER OVER K. Beerschot V.A.

Aangeboden door onze partners