De chaise longue was recent te zien tijdens een tentoonstelling in het Design Museum Gent. ©  Bart Van Leuven

Mechels museum schenkt iconische ligzetel van Limburgse ontwerpster aan Design Museum Gent

Mechelen, Gent, Hasselt -

Museum Hof van Busleyden in Mechelen heeft een iconische ligzetel geschonken aan de collega’s van het Design Museum in Gent. De gracieuze chaise longue is een ontwerp van de Hasseltse ontwerpster Linde Hermans en behoorde meer dan twintig jaar tot de collectie van Busleyden.

Sven Van Haezendonck

De iconische ligzetel is gemaakt van roestvrij staal en dik tuigleder. De Hasseltse Linde Hermans won er in 2000 de eerste prijs mee van de Mechelse ontwerpwedstrijd De Stoel. Sindsdien maakte het eerste exemplaar deel uit van de collectie. Ondertussen is Museum Hof van Busleyden haar zeer omvangrijke collectie aan het herwaarderen.

“Deze is zo groot dat het onmogelijk is om alle stukken te tonen in Museum Hof van Busleyden. Dit prototype zou het depot zeer waarschijnlijk nooit verlaten hebben”, zegt Björn Siffer (Vld-Groen-m+), Mechels schepen van Cultuur. Daarom heeft de stad beslist om het meubelstuk te schenken aan het Design Museum Gent, waar het beter op zijn plaats is. “Voor de ontwerpster is de verhuizing naar het designmuseum een mooie erkenning.”

Focus collectie verscherpen

De chaise longue is het eerste item dat wordt herbestemd als gevolg van de herwaardering van de collectie. De meubelcollectie alleen omvat zo’n 450 stuks en deze iconische moderne stoel past uiteindelijk beter binnen de collectie van Design Museum Gent. Zo kunnen we bij Museum Hof van Busleyden de Bourgondische kunst nog meer in de kijker zetten en de transhistorische focus van de collectie verscherpen”, vertelt Kristl Strubbe, directeur van Museum Hof van Busleyden.

Van de ligzetel zijn er niet veel gemaakt: het prototype en elf andere stuks, wat de chaise longue tot een waardevol en gegeerd kunstobject maakt. Katrien Laporte, directeur van Design Museum Gent, is verheugd met de aanwinst. “In het voorjaar was de ligzetel al te bezichtigen in onze slotexpo 10 jaar Muller Van Severen. In dialoog met de collectie. Ik ben blij dat hij nu deel uitmaakt van onze collectie, die vanaf 2024 weer toegankelijk is voor bezoek”, vertelt ze. (svh)

www.hofvanbusleyden.be

www.designmuseumgent.be

Een detail van de iconische ligzetel. ©  Bart Van Leuven

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer